ο Δαίμονας των δημαρχείων

Μπορεί κάποιοι συνάδελφοι να πικράθηκαν με το σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με την ανύπαρκτη ακροαματικότητα του ραδιοφωνικού σταθμού που έχει ο δήμος Νέου Ηρακλείου, αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται και να γράφεται. Φυσικά το επιχείρημα ότι και άλλοι σταθμοί έχουν μικρή ακροαματικότητα δεν ευσταθεί, γιατί υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Οι «άλλοι» σταθμοί είναι ιδιωτικοί. Συνεπώς ο κάθε ιδιώτης, αν είναι τρελός, μπορεί να βάζει το χέρι στην τσέπη και να πληρώνει μέχρι να πεθάνει. Οι δημοτικοί σταθμοί όμως έχουν μετατραπεί σε μια τεράστια μαύρη τρύπα και το μόνο που κάνουν είναι να «εξαφανίζουν» εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Καιρός είναι να μάθουμε πόσα λεφτάκια των δημοτών έχουν πάει χαμένα τόσα χρόνια. Ειδικά για τους φτωχούς δήμους Νέου Ηρακλείου και Άνω Λιοσίων, οι νέοι δήμαρχοι πρέπει να δώσουν όλα τα ελλείμματα των σταθμών στη δημοσιότητα. Τουλάχιστον προεκλογικά έτσι έλεγαν. Για να δούμε, θα το τηρήσουν;

Μπορεί κάποιοι να βιάζονται να μας διαψεύσουν, αλλά καλό θα είναι να περιμένουν λίγο, μην τυχόν και ο χρόνος τούς εκθέσει. Για τις γκρίνιες και τα παρατράγουδα στη νεοεκλεγείσα δημοτική παράταξη υπό τον νέο δήμαρχο Νίκο Λαζαρόπουλο, στον Άγιο Δημήτριο, σας έχω ενημερώσει. Οι σύμβουλοι κατηγορούν τον δήμαρχο ότι… μοίρασε θέσεις ευθύνης, δηλαδή έμμισθες, με κριτήριο ποιοι είναι οι φίλοι του και όχι την ικανότητα του καθενός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο γιατρός Παναγιώτης Κωκώνης, ο οποίος εξελέγη πρώτος σε σταυρούς απ’ όλους τους συνδυασμούς. Κατά το παρελθόν είχε υπάρξει και υποψήφιος δήμαρχος. Ο φίλτατος Κωκώνης λοιπόν δεν πήρε καμία θέση, γεγονός που έχει εντείνει τον αναβρασμό στην παράταξη Λαζαρόπουλου για τον τρόπο που σκέφτεται να διοικήσει και με ποιους τον δήμο. Να μου το θυμηθείτε. Με τον Άγιο Δημήτριο θα έχουμε μεγάλα «γλέντια».

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Εκδικάστηκε η ένσταση που είχε κάνει ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγάλεω και φίλτατος σύντροφος Καρδαράς εναντίον του επανεκλεγέντος δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου. Με την απόφαση λοιπόν 53/29/12/06 και την επανακαταμέτρηση που έγινε, το Πρωτοδικείο αύξησε τη διαφορά! Το τελικό ποσοστό είναι 42,06%. Η διαφορά από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ ήταν 4.290 ψήφοι. Αυτά για την ιστορία. Τι τα θέλετε όμως, ρε συντρόφια. Η ουσία είναι ότι σας έφαγε το ξερό σας το κεφάλι. Αλλάξατε τρεις υποψηφίους σ’ έναν μήνα. Εγώ τα έλεγα, αλλά, ως συνήθως, και εκεί υπάρχουν οι γνωστοί παντογνώστες που τα ήξεραν όλα. Αναμφισβήτητα ο Καλογερόπουλος έχει κάνει έργο και είναι δύσκολος αντίπαλος. Το ομολογώ. Όμως ο δήμος «παιζόταν», εάν απέναντι υπήρχε ένας υποψήφιος με γνώσεις, πείρα και τσαμπουκά. Τώρα πάει, πέταξε το πουλάκι. Με δεύτερη τετραετία στο ενεργητικό του ο Καλογερόπουλος θα φτιάξει βάσεις για καθεστώς στην πόλη.

Η μαφία έδρασε στην Κηφισιά. Οι φήμες λένε ότι πίσω από την ενέργεια που θα σας περιγράψω κρύβεται μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία. Μέσα σε μια νύχτα άγνωστοι θέρισαν 50 πεύκα στην περιοχή Σαλίγκαρος που βρίσκεται στα όρια της Κηφισιάς με τα Μελίσσια. Η έκταση αυτή είναι εκτός σχεδίου και είχε καεί πριν από είκοσι χρόνια. Τα πεύκα είχαν φυτρώσει μόνα τους. Η έκταση αγοράστηκε πρόσφατα από μεγάλο σούπερ μάρκετ. Όλα έγιναν σε μια νύχτα. Τουλάχιστον δεκαπέντε άτομα πρέπει να δούλευαν για να γίνει αυτό το έγκλημα, με χειροκίνητα πριόνια, για να μην ακουστεί θόρυβος. Ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, μόλις το έμαθε, κίνησε γη και ουρανό για να μπλοκάρει κάθε διαδικασία αποχαρακτηρισμού της περιοχής. Έμαθα ότι έστειλε υπάλληλο του δημαρχείου και φωτογράφισε τα κομμένα δέντρα για να μπορεί να αποδείξει ανά πάσα στιγμή ότι προϋπήρχαν εκεί. Είναι προφανές ότι τα σχέδια των… καταπατητοκατασκευαστών αναβλήθηκαν προς στιγμήν, αλλά είναι σίγουρο ότι θα επανέλθουν. Το πρώτο βήμα το έκαναν. Φύλακες, γρηγορείτε.

Μαθαίνω ότι από την «πίσω πόρτα» κάποιοι επιτήδειοι προσπαθούν να επαναφέρουν τη δημιουργία υπαίθριου παζαριού στην Ελευσίνα. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι πέρα για πέρα παράνομο, αφού πρόσφατος νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης καθορίζει πλέον με απόλυτη σαφήνεια τις προϋποθέσεις. Τα λεφτά που παίζονται είναι πάρα πολλά. Οι παζαράδες, οι δυο τρεις κουμανταδόροι, λένε ότι έχουν βρει την άκρη τους με τη νομαρχία. Εγώ δεν πιστεύω ότι ο νομάρχης Δυτικής Αττικής θα δεχτεί να παρανομήσει. Μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει κανένα στοιχείο ανεντιμότητας και ανηθικότητας. Ίδωμεν.

Παρ’ όλο που η Περιφέρεια Αττικής ακύρωσε τη μεθόδευση του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου για παραχώρηση με απευθείας ανάθεση δεκατριών στρεμμάτων στην παραλία σε ιδιώτη για δημιουργία παιδότοπου, κατά περίεργο τρόπο ο δημαρχάρας μαθαίνω ότι επαναφέρει το θέμα, επιμένοντας να δοθεί στον ίδιο άνθρωπο με απευθείας ανάθεση. Τα πράγματα όμως είναι ακόμα χειρότερα. Δημοτικοί σύμβουλοι μου είπαν ότι με απευθείας ανάθεση προτίθεται ο δήμαρχος να παραχωρήσει και το δημοτικό αναψυκτήριο που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Ήδη κυκλοφορεί και το όνομα του επιχειρηματία που θα το εκμεταλλευτεί. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να προηγηθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος για να κατατεθούν οικονομικές προτάσεις. Πώς είναι δυνατόν να είναι γνωστό από τώρα ποιος θα είναι ο επιχειρηματίας; Οι φήμες λένε ότι ο επιχειρηματίας αυτός εκμεταλλεύεται και τον θερινό κινηματογράφο που βρίσκεται στην παραλία. Τι γίνεται, βρε δημαρχάρα; Πολλές απευθείας αναθέσεις πέφτουν. Μήπως η επανεκλογή σου σε οδηγεί σε λάθος αποφάσεις;

Δημαρχάρα μου, μάλλον πρέπει να προσγειωθείς. Την προηγούμενη Κυριακή έγινε η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου στην Ηλιούπολη. Ο νέος τοπάρχης λοιπόν, μόλις τελείωσε η ορκωμοσία, έδειχνε στενοχωρημένος. «Τι έχεις, βρε δήμαρχε;», ρώταγαν όλοι. Άρχισε λοιπόν να διαδίδεται από συνεργάτες του ότι ο Αρχιεπίσκοπος του είχε δώσει την υπόσχεση ότι θα τον ορκίσει αυτός! Τι είχε συμβεί; Την ίδια ώρα, σε εκκλησία της περιοχής ο Αρχιεπίσκοπος είχε τελέσει την καθιερωμένη θεία λειτουργία. Τώρα πώς από αυτό το γεγονός διαδόθηκε ότι ο τοπαρχάρας θα ορκιζόταν από τον Αρχιεπίσκοπο, μόνο ο αγαπητός Γιάννης Αναγνώστου το ξέρει. Ε, ρε, τι έχει να γίνει. Άμα από τώρα πετάμε στα σύννεφα, φαντάσου σε κανέναν χρόνο. Θα βγουν προσκλήσεις για επίσκεψη του Κλίντον, αλλά μετά για κάποιον λόγο θα ακυρωθούν.

Σε καμιά τριανταριά δημοσιογράφους έχει υποσχεθεί ο νέος δήμαρχος Άνω Λιοσίων, Χρήστος Παππούς, ότι θα τους κάνει διευθυντές στον ραδιοφωνικό σταθμό που έχει ο δήμος. Μπορεί η θέση να είναι μία, αλλά προφανώς ο τοπαρχάρας γνωρίζει ότι ουδείς πτώχευσε… υποσχόμενος. Πες μας, Χρηστάρα, πόσα χρωστάει και σε ποιους ο σταθμός και άσε τους διορισμούς.

Αυτό σημαίνει ανανέωση. Ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Ηλιούπολης ανέλαβε ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Κώστας Δελαπόρτας. Ρε παιδιά, εάν θυμάμαι καλά, ο αγαπητός και συμπαθέστατος κατασκευαστής πολυκατοικιών πρέπει να είναι 80 ετών! Μιλάμε για τον ίδιο; Γενικός γραμματέας του δήμου ανέλαβε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου Ζαχαρόπουλος.

Δεν ξέρω πώς με έβγαλε ο δρόμος, αλλά βρέθηκα στην ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου στη Δάφνη. Αφού έγινε λοιπόν η τελετή, ένας δημοτικός σύμβουλος ονόματι Κώστας Κονταργύρης άρχισε να φωνάζει: «Εγώ δεν πιστεύω σε θεούς, να διαβάσετε τον πολιτικό όρκο». Οι δημότες άρχισαν να διαμαρτύρονται και δεν έλειψαν και κάποιες χειρονομίες. Τελικά διαβάστηκε ο πολιτικός όρκος προκειμένου να ορκιστεί και ο Κονταργύρης. Ας μη σχολιάσω καλύτερα. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι έγιναν βασιλιάδες της Ιορδανίας. Α, ρε, σανίδα που χρειάζεται…

Το είχαμε προβλέψει. Ο Γιώργος Πατούλης, ο νέος δήμαρχος Αμαρουσίου, δεν πρόκειται να στείλει ούτε μια υπόθεση στον Εισαγγελέα, παρ’ ότι προεκλογικά οι σύμβουλοί του μιλούσαν για δεκάδες σκάνδαλα που δήθεν έχουν συμβεί στον δήμο. Σε μια παρέα, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, κάποιος φίλος μου ρώτησε τον Πατούλη: «Γιώργο, υπάρχουν σκάνδαλα στον δήμο;». Ο νέος δημαρχάρας, με χαμόγελο και νόημα που έκρυβε πολλά, του απάντησε: «Ό,τι έγινε έγινε. Εγώ κοιτάω μπροστά. Δεν θα τρέχω σε Εισαγγελείς και δικαστήρια». Μήπως τότε, Γιωργάρα μου, θα πρέπει να βάλεις τους δημοτικούς σου συμβούλους να ζητήσουν συγγνώμη, αφού όλη η προεκλογική σας εκστρατεία μιλούσε για σκάνδαλα και διασπάθιση χρημάτων;

Οι καταγγελίες υπαλλήλων της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Αλίμου, που ήδη βρίσκονται σε τακτική ανακρίτρια, φαίνεται ότι δεν απασχολούν καθόλου τον νέο δήμαρχο. Οι καταγγέλλοντες μου είπαν πως ούτε καν τους φώναξε στο γραφείο του για να τους ρωτήσει τι συμβαίνει. Ο αγαπητός Ορφανός άλλα έλεγε όμως προεκλογικά. Τελικά έγινε τόσο γρήγορος συμβιβασμός ή μήπως οι καταγγελίες είναι ανεύθυνες; Το συμπέρασμα όμως, είτε προς το ένα είτε προς το άλλο, για να βγει θα πρέπει να μιλήσουν οι καταγγέλλοντες. Τελικά μάλλον έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι στον Άλιμο κάνουν κουμάντο η μηχανικός και ο εραστής της. Και άμα οι καταγγελίες αφορούν αυτούς, δεν τους ακουμπάει κανείς. Κρίμα, δήμαρχε.

Τραβάει τα μαλλιά του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αγίων Αναργύρων, Νίκος Σαράντης. Ο δήμος χρωστάει σε όσους μιλάνε ελληνικά. Δεν ξέρει πού να πρωτοπληρώσει τα οφειλόμενα. Πάντως μου κάνει εντύπωση πως ο νέος δήμαρχος κατακεραυνώνει όλους τους συνεργάτες τού πρώην δημάρχου εκτός από τον αντιδήμαρχο των τεχνικών υπηρεσιών. Όπως μου λένε, το γεγονός εξηγείται επειδή είναι φίλοι. Αν πράγματι συμβαίνει αυτό, τι σόι αντιπολίτευση θα κάνεις, βρε αντιδήμαρχε, που θέλεις να γίνεις και αρχηγός της παράταξης του Τρίγκα;

Ξεκίνησαν οι ζυμώσεις για την ανεύρεση του νέου υποψηφίου δημάρχου με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μπορεί να είναι νωρίς, αλλά από το πρωί φαίνεται η καλή μέρα. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης θα καθορίσει τη δυναμική των πιθανών υποψηφίων. Δεν ξέρω ποιος θα είναι, αλλά είναι σίγουρο πως ο Γιάννης Τομπούλογλου, αδελφός του γνωστού πολιτευτή, θα διεκδικήσει έναν τέτοιο ρόλο. Επειδή έχω άποψη, σας πληροφορώ ότι πρόκειται για μετρημένο, σοβαρό και έντιμο δημοτικό σύμβουλο. Ίδωμεν.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Μιλούσα με ένα αρχιλαμόγιο κατασκευαστή δημοσίων έργων. Τον ρώτησα γιατί δεν ανακατεύεται με δημοτικά έργα. Μάθετε την απάντηση και αναρωτηθείτε τι κυκλοφορεί στην πολύπαθη τοπική αυτοδιοίκηση: «Τα έργα τα παίρνω σε συνεννόηση με δύο τρία άτομα. Στους δήμους θα πρέπει να τα βρίσκω με είκοσι». Γεια σου Ελλάδα!


Σχολιάστε εδώ