Μας δουλεύει ο πρόεδρος της ΕΡΤ!

Η απάντηση ήρθε με μια εξώδικο επιστολή γενικού περιεχομένου την Παρασκευή, πριν από τη «Δύση του Ηλίου», στις 22/12/2006, με δικαστικό επιμελητή.

Κύριε πρόεδρε, λόγω της βιασύνης σας αυτής να την παραλάβω πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων (όχι εγώ, αλλά οικογενειακό μου πρόσωπο), τη θεώρησα ως… ευχητήρια κάρτα, λόγω των ημερών, και όχι ως απειλή!

Γράφετε:

«Προς Πέτρο Κοντραφούρη

Όπως σας είναι γνωστό, στην εφημερίδα “ΠΑΡΟΝ” και ειδικότερα στο ένθετο περιοδικό “ΔΕΣ” έχετε επιδοθεί με ιδιαίτερο ζήλο στην “παραπληροφόρηση” του κοινού με ηχηρές επισημάνσεις και περιγραφές για δήθεν “εκκαθαρίσεις και κακή διοίκηση στην ΕΡΤ”, οι οποίες στηρίζονται σε πληροφορίες, ανώνυμες πηγές και προσπαθείτε, με τις αόριστες αυτές αναφορές, να δημιουργήσετε και να μεταδώσετε στο αναγνωστικό κοινό τις δικές σας απόψεις για μια δήθεν ζοφερή, όμως σε κάθε περίπτωση “εικονική”, πραγματικότητα για την ΕΡΤ.

Γνωρίζετε καλώς, αφού άλλωστε είναι κοινά αποδεκτό, ότι στην ΕΡΤ γίνεται σοβαρή και συστηματική δουλειά. Η διοίκηση της ΕΡΤ με την ευρύτερη μορφή, η οποία περιλαμβάνει όλα τα στελέχη της, με τη βοήθεια και την επιμελή προσπάθεια των εργαζομένων της, έχει να επιδείξει σημαντική παρουσία στον τομέα της ενημέρωσης και στο πολιτιστικό “γίγνεσθαι” της χώρας, στην προσπάθεια τεχνολογικής ανάπτυξης του οργανισμού με την πρωτοπορία στην ψηφιακή τηλεόραση, με στόχο η Δημόσια Τηλεόραση να εκπληρώσει κατά τον καλύτερο τρόπο τον σκοπό της για ενημέρωση και μόρφωση του ελληνικού λαού με αντικειμενικότητα, με σεβασμό της προσωπικότητας, διαφύλαξη και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και πλουραλισμό στα προγράμματά της.

Είναι αυτονόητο ότι όλοι οι προαναφερόμενοι που εργάζονται για την πρόοδο και την αναβάθμιση της ΕΡΤ δεν έχουν τον χρόνο και την πολυτέλεια να “φιλοσοφούν” με ερμηνείες ενεργειών της ευρύτερης διοίκησης και των στελεχών της, οι οποίες (ερμηνείες) αγγίζουν τη σφαίρα της μυθιστορηματικής πλοκής με αυθαίρετους συνειρμούς και συμπεράσματα.

Είναι προφανές ότι δεν θα υπεισέλθω, προσωπικά, στον πειρασμό να απαντήσω στις δήθεν “καταγγελίες σας”. Η προσωπική μου ευαισθησία, ευθύνη και πολιτισμός ως νόμιμου εκπροσώπου της Δημόσιας Τηλεοράσεως, με υποχρέωση σεβασμού τόσο του ελληνικού λαού όσο και της προσωπικότητας των εργαζομένων στην ΕΡΤ, με υποχρεώνει να απαντώ σε “τεκμηριωμένες” με αποδεικτικά στοιχεία καταγγελίες και όχι σε αυθαίρετη και κακόβουλη παραπληροφόρηση και κριτική.

Ύστερα από τα παραπάνω

Διαμαρτύρομαι για την κακόβουλη, προσβλητική και συκοφαντική αρθρογραφία σας εις βάρος της ΕΡΤ, των στελεχών και των εργαζομένων σ’ αυτή.

ΣΑΣ ΚΑΛΩ, εάν έχετε αποδεικτικά στοιχεία και επώνυμες καταγγελίες, να τις προσκομίσετε στις αρμόδιες αρχές, άλλως

ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ ότι όποια κακόβουλη προσπάθεια και να επιδείξετε δεν θα αμαυρώσετε την εικόνα της ΕΡΤ,

σε κάθε δε περίπτωση επιφυλασσόμεθα κάθε εν γένει νομίμου δικαιώματός μας κατά παντός υπευθύνου ή μαζί σας συνυπεύθυνου για την προστασία της προσωπικότητάς μου ως και της φήμης, του κύρους και του επιχειρηματικού συμφέροντος της ΕΡΤ, τα οποία πλήττονται βάναυσα, καθώς και για την αποκατάσταση της ηθικής μας ζημίας.

Με τη ρητή επιφύλαξη κάθε εν γένει νομίμου δικαιώματός μας αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα, προς τον κ. Πέτρο Κοντραφούρη, κάτοικο ως άνω, προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντάς την ολόκληρη στη σχετική έκθεση επιδόσεως.

Αγία Παρασκευή 21/12/06 Ο

Πρόεδρος-Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ-Α.Ε.

Χρήστος Παναγόπουλος»

• Και τώρα η δική μου απάντηση στην απάντησή σας, όχι με τη μορφή απειλητικού εξώδικου…

Κατ’ αρχάς, κύριε πρόεδρε, πρέπει να σας πω ότι σέβομαι τους θεσμούς και τους νόμους. Πολύ περισσότερο, έναν πρόεδρο της ΕΡΤ που είναι πολιτικό πρόσωπο και οποιαδήποτε θετική ή αρνητική απόφαση έχει άμεση επίπτωση στην κοινωνία, στον πολιτικό προϊστάμενο και κατ’ επέκτασιν στην κυβέρνηση.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είστε στο απυρόβλητο. Οι δημόσιοι άντρες όχι απλώς κρίνονται αλλά και πρέπει να προκαλούν την κριτική για να γίνονται καλύτεροι. Από όσα μέχρι τώρα έχουμε γράψει, είναι όλα τεκμηριωμένα και πεντακάθαρα. Όταν έρθει η ώρα και εσείς ο ίδιος πιθανόν θα εκπλαγείτε από στενούς σας συνεργάτες, που θα έπρεπε να είχατε απομακρύνει εδώ και πολύ καιρό. Προσωπικά δεν έχω τίποτα μαζί σας, μου είστε και πολύ συμπαθής. Κριτική στις ενέργειές σας και τις αποφάσεις σας κάνω, που είμαι σίγουρα πεπεισμένος ότι δεν είναι δικές σας, αλλά των συνεργατών σας και σας παρασύρουν σε λάθος δρόμο. Μάλιστα ανοίγετε ομπρέλα προστασίας γύρω τους.

Σε όλα τα ρεπορτάζ που έχουν δημοσιευθεί στο «ΔΕΣ» υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές σε γεγονότα όπου η διαφάνεια και η αξιοκρατία απουσιάζουν και επ’ αυτών δεν υπάρχει λέξη στην απάντησή σας. Προφανώς νομίζετε ότι με γενικολογίες και απειλές θα μας φοβίσετε και θα σταματήσουμε να ασχολούμαστε με την ΕΡΤ, που βέβαια μπορεί κάποιοι να τη χρησιμοποιούν ως μαγαζάκι τους και να πιστεύουν ότι δεν υποχρεούνται να δίνουν εξηγήσεις σε κανέναν, πλην όμως τα δισεκατομμύρια που σπαταλώνται τα πληρώνει από την τσέπη του ο λαουτζίκος, γι’ αυτό και απαιτεί λογαριασμό.

Έχουμε πολλά να αντιπαραθέσουμε σε κάθε παράγραφο του χριστουγεννιάτικου μηνύματός σας, κύριε πρόεδρε. Όπως π.χ. για το κόστος παραγωγής της «Λούφας και Παραλλαγής», όπου κυριολεκτικά γίνεται της… λούφας, για την πολιτική που υπηρετεί και παράγει το «Κυριακάτικο Τραπέζι», για τα κριτήρια επιλογής κυριών για παρουσίαση εκπομπών, π.χ. για την Ολυμπιάδα του 2004, για το μέγα σκάνδαλο της εκπομπής «OLYMPIC TROPHY», όπου κανένας ακόμα δεν πλήρωσε, ούτε πήγε φυλακή, για περίεργες απομακρύνσεις προϊσταμένων, για χορό αθλητικών συντακτών, για τη σχέση μελών του διοικητικού σας συμβουλίου με παραγωγές.

Έχουμε λοιπόν πολλά να πούμε. Σήμερα θα περιορισθούμε μόνο στο υπ’ αριθ. πρωτ. 2349 έγγραφο, με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2006, σχετικά με την ανανέωση ανάθεσης παραγωγής της εκπομπής με τίτλο «ΗΟΤΕL TΡΙΤΩΝ», που υπογράφει η γραμματέας σας του Δ.Σ. κ. Καλλιόπη Χριστοφυλάκου.

Την τελευταία παράγραφο δεν την καταλαβαίνουμε… Όταν λέτε, στην αρχή, ότι η ανάθεση 6 πενηντάλεπτων επεισοδίων θα στοιχίσει συνολικά 120.960 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ΠΟΙΑ Η ΑΝΑΓΚΗ να προσθέσετε το εξής περίεργο (μόνο;):

«Το ανωτέρω ποσό προσαυξανόμενο με ποσοστό 20 ή 25% δύναται να παραχωρηθεί με ίσης αξίας διαφημιστικό χρόνο σε διαφημιστική εταιρεία που θα προτείνει η ΕΡΤ και θα αποδεχθεί η διαφημιστική εταιρία».

Οι απορίες μας είναι οι εξής:

1) Για ποιον λόγο θα πληρώσετε με ΚΑΠΕΛΟ 20 ή 25% (!) τα 120.960 ευρώ; Κανονικά ο παραγωγός θα όφειλε να σας προσφέρει κάποια έκπτωση για την ΑΝΑΘΕΣΗ (χωρίς διαγωνισμό) δουλειάς που δίνετε και όχι να του προσφέρετε και μπόνους…

2) Για ποιον λόγο θα επιλέξετε εσείς τη διαφημιστική εταιρεία; Μήπως έχει η ΕΡΤ… θυγατρικές; Ή κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις;

Όπως αντιλαμβάνεστε, κύριε πρόεδρε, κάποιοι άλλοι, και όχι εγώ, δημιουργούν ζοφερή εικόνα για την ΕΡΤ. Αυτά για σήμερα, περιμένοντας την απάντησή σας… Και τότε θα έχουμε συνέχεια…

Πέτρος Κοντραφούρης
Παραγωγός-σκηνοθέτης,
συνεργάτης της Bill Hays
Productions and Morton
International


Σχολιάστε εδώ