Κάτω στον Πειραιά
Άλλωστε, από φέτος τα Διαμερίσματα θα έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες, ενώ η διαδικασία εκλογής προέδρου θα γίνει με φανερή ψηφοφορία.
Το θέμα βέβαια είναι κατά πόσον θα συμφωνήσουν οι αιρετοί σε ένα πρόσωπο για υποψήφιο πρόεδρο, αφού από φέτος ο πρόεδρος του Διαμερίσματος θα αμείβεται με πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα!
Στα θετικά του Π. Φασούλα και η τοποθέτηση του Κ. Παντελάκη ως διευθυντή του γραφείου δημάρχου. Στα αρνητικά του η ανακοίνωση του Γ. Οικονομόπουλου για τη θέση του γενικού γραμματέα του δήμου. Ο κ. Οικονομόπουλος, παλαιός συνεργάτης του Γιάννη Μίχα, αποπέμφθηκε από τη νομαρχία για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί και τώρα βρήκε στέγη στον δήμο. Πάντως οι περισσότεροι παράγοντες του Πειραιά θεωρούν ότι είναι λάθος επιλογή. Ο χρόνος θα δείξει…
Η καθαριότητα θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες του νέου δημάρχου. Το «στίγμα» του φρόντισε να το δώσει ο ίδιος, όταν ξημερώματα Τετάρτης επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Καθαριότητας και μίλησε με τους εργαζομένους. Όπως τους είπε, ο Πειραιάς βγήκε από μια περιπέτεια και θα πρέπει να δείξουν κατανόηση στην αρχή και να βάλουν τα δυνατά τους για να καθαρίσει η πόλη. Προσπάθησε δηλαδή, χωρίς να τους υποσχεθεί παροχές, να τους φέρει στο φιλότιμο ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να γίνουν πιο παραγωγικοί. Αν τα καταφέρει ο δήμαρχος ή όχι θα φανεί σύντομα…
Πολλά παράπονα έχουν σύμβουλοι του Π. Φασούλα, επειδή δεν έχει ζητήσει τη γνώμη τους ή έστω δεν τους είχε ενημερώσει μέχρι την περασμένη Πέμπτη για το ποιους σκέπτεται να ορίσει πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου και αντιδημάρχους. Τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτό θα το έκανε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, αλλά και πάλι πολύ αργά θα ήταν. Γιατί η επομένη ήταν τα Θεοφάνια και την Κυριακή οι δημαιρεσίες. Ουσιαστικά δηλαδή ο δήμαρχος θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Όμως για να μην έχει… παρατράγουδα στο θέμα εκλογής προέδρου του ΔΣ στη συνάντηση της Παρασκευής θα έκανε μία… έξυπνη ντρίμπλα. Συγκεκριμένα θα ανακοίνωνε τα 8 μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής και τον πρόεδρο, οπότε αυτομάτως διασφαλίζει 8 ψήφους υπέρ των επιλογών του συν μία του προέδρου της Δημαρχιακής που κι αυτόν θα τον ανακοίνωνε την Παρασκευή στη δημοτική του ομάδα. Άρα θα είχε 9 σίγουρες ψήφους συν 8 των αντιδημάρχων και γίνονται 17. Μένουν δηλαδή άλλοι 7 που ενδεχομένως θα του δημιουργούσαν αύριο πρόβλημα, γιατί ένας θα είναι ο υποψήφιος πρόεδρος. Αλλά σίγουρα 7 συμβούλους μπορεί να τους ελέγξει. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι από φέτος οι δημαιρεσίες γίνονται με φανερή ψηφοφορία, όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εκλογή προέδρου. Και θα ξεκινήσει δίχως εσωκομματική αντιπολίτευση σε αυτή τη φάση ο ψηλός.
Μια καινοτομία σκέπτεται να κάνει ο νέος δήμαρχος: να μεταφέρει το γραφείο του στο νεοκλασικό κτίριο του Παλαιού Ταχυδρομείου. Κατά το πρότυπο της Αθήνας δηλαδή. Μόνο που το κτίριο της Κοτζιά ήταν δημαρχείο, ενώ το κτίριο της Φίλωνος ήταν… ταχυδρομείο. Δεν είναι άσχημη ιδέα πάντως, αν και το πρόβλημα του Πειραιά δεν είναι πού θα έχει ο δήμαρχος το γραφείο του…
«Μάχη» μέχρι την Παρασκευή γινόταν στην παράταξη Αγραπίδη για να εκλεγεί ο επικεφαλής του συνδυασμού, μια και, όπως είναι γνωστό, ο τέως δήμαρχος παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος, οπότε επικεφαλής στον συνδυασμό δεν υπάρχει. Την Πέμπτη έγινε μια σύσκεψη των δέκα συμβούλων που εξελέγησαν για να αποφασίσουν ποιον θα υποδείξουν για επικεφαλής τους, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς αν και όλοι -πλην του Τάσου Μητρόπουλου- έλεγαν ότι συμφωνούν στον Τάσο Κάρλε, τελικά ελάχιστοι δέχτηκαν να υπογράψουν τη σχετική δήλωση, ότι δηλαδή τον αναγνωρίζουν ως επικεφαλής του συνδυασμού. Άλλοι έλεγαν ότι δεν υπογράφουν γιατί… έχουν λόγο και άλλοι υποστήριζαν ότι δεν χρειάζεται επικεφαλής αλλά συντονιστής. Τελικά η συγκέντρωση επαναλήφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής παρουσία στελέχους της Ρηγίλλης.
Εκτός από τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑΠ δεν πήραν ούτε δώρο τα Χριστούγεννα. Εδώ πλέον το αδίκημα είναι και ποινικό, αλλά ποιος τα λογαριάζει αυτά; Αν ήταν κανένας φουκαράς επαγγελματίας που απασχολεί έναν δύο υπαλλήλους και δεν τους πλήρωνε το δώρο, θα τον είχαν… μπουζουριάσει στο Αυτόφωρο. Με τους υπεύθυνους της ΔΕΠΑΠ δεν ασχολείται δυστυχώς κανένας. Όπως και κανένας δεν βρέθηκε ν’ απαντήσει στο ερώτημα τι έγιναν τα 3 εκατ. ευρώ που πήρε η ΔΕΠΑΠ τον τελευταίο χρόνο. Με τα χρήματα αυτά έπρεπε να εξοφλήσει το προσωπικό, να στολίσει την πόλη, να κάνει χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις κ.λπ. Όμως δεν έγινε τίποτ’ απ’ όλα αυτά. Παρ’ όλα αυτά όμως τα χρήματα… εξαφανίσθηκαν. Πού πήγαν; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να θέσει πρώτα πρώτα ο Π. Φασούλας και στη συνέχεια όλα τ’ άλλα (γιατί έχει πολλά…).
«Σεληνιακό τοπίο» θύμιζαν τα γραφεία των διαφόρων υπηρεσιών του δήμου Κορυδαλλού το πρωί της Τρίτης, όταν πήγαν ο Σταύρος Κασιμάτης και οι επιτελείς του για ν’ αναλάβουν καθήκοντα.
Μόνο κάποιους συμβασιούχους υπαλλήλους, άδειες καρέκλες, φωριαμούς και ράφια βρήκαν να… τους περιμένουν. Ούτε ο Στέφανος Χρήστου ούτε κάποιο μέλος της απελθούσας διοίκησης ήταν εκεί για να παραδώσουν και να ενημερώσουν.
Αντικρίζοντας την εικόνα αυτή ο δήμαρχος Στ. Κασιμάτης δήλωσε ότι η απελθούσα δημοτική αρχή απέδειξε για μία ακόμα φορά την έλλειψη σεβασμού στη βούληση του λαού του Κορυδαλλού και την αδιαφορία της για την απρόσκοπτη λειτουργία του δήμου.
Παρά την αρνητική αυτή εικόνα πάντως ο νέος δήμαρχος κράτησε την ψυχραιμία του και έπιασε αμέσως δουλειά, έχοντας διαδοχικές συσκέψεις με τους αντιδημάρχους και τον γενικό γραμματέα προκειμένου να… φέρουν σε λογαριασμό τον δήμο ώστε ν’ αρχίσει και πάλι να λειτουργεί.