Ποιος κερδίζει ποιον

Οι συγκρούσεις των… μελλοντικών με τους νυν υπουργούς θα είναι το νέο σπορ που θα… δώσει τον τόνο στο νέο έτος, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι το μαν του μαν παιγνίδι που επιθυμεί ο Γ. Παπανδρέου να παίξουν οι σκιώδεις υπουργοί του θα αλλάξει τις ισορροπίες. Ταυτόχρονα, όπως πιστεύουν ορισμένοι, θα αλλάξει και τις… πολιτικές τακτικές, καθώς ο κάθε υπουργός θα προχωρήσει με βάση τις δυνάμεις που διαθέτει απέναντι στον σκιώδη αντίπαλό του στην υλοποίηση στόχων και επιδιώξεων… Οι σκιώδεις δηλαδή υπουργοί του ΠΑΣΟΚ επηρεάζουν κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο την πολιτική της κυβέρνησης.

Ποιες όμως θεωρούν απλές περιπτώσεις αντιπαράθεσης οι νεοδημοκράτες, με την έννοια ότι δεν πιστεύουν πως έχουν να κάνουν με δύσκολους αντιπάλους; Διευκρινίζουμε ότι οι απόψεις αυτές δεν προέρχονται από τους ίδιους τους υπουργούς, αλλά αποτελούν την περιρρέουσα αντίληψη σε κάθε περίπτωση αντιπαράθεσης υπουργού με τον σκιώδη αντίστοιχό του τού ΠΑΣΟΚ.

Έτσι, πολύ λίγοι πιστεύουν ότι ο Χρήστος Πρωτόπαπας θα μπορέσει να στριμώξει τον επικοινωνιακό Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η Υγεία είναι ζήτημα που καίει όλο τον κόσμο, ωστόσο η συνήθης δικαιολογία της κυβέρνησης φαντάζει κοντά στην πραγματικότητα: δεν είναι δυνατόν για τη σημερινή τραγική κατάσταση να ευθύνεται μια κυβέρνηση τριών ετών, έναντι μιας είκοσι ετών. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Πρωτόπαπας έχει ταυτισθεί με μια άσχημη περίοδο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα υπήρξε ο… απολογητής των έργων και των ημερών τής τότε κυβέρνησης. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα δυσκολευθεί, αλλά θα τα καταφέρει, εκτιμούν στην κυβέρνηση.

Ο επί της Παιδείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να αντιπαραταχθεί στην… ίδια την ωριμότητα του λαού, ο οποίος επιθυμεί αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Δύσκολο έργο, επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι βαθύτατα διχασμένο στα θέματα παιδείας και ειδικά στο ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων. Κατά τα άλλα… είναι εύκολη υπόθεση να τα βάζεις με μια υπουργό που την πολεμούσαν και την πολεμούν από το πρωί έως το βράδυ, θεοί και δαίμονες…

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πολύπειρος και ικανός, θεωρούν όμως στην κυβέρνηση ότι στον τομέα του Πολιτισμού ο Γ. Βουλγαράκης δείχνει να έχει… βρει τον εαυτό του μετά από αλλεπάλληλες επιτυχίες. Αντιθέτως, στον τομέα του Αθλητισμού ο Γ. Ορφανός μάλλον θα έχει δύσκολο έργο, ενώ στον τομέα των μίντια θα μοιρασθεί ο σκιώδης υπουργός του ΠΑΣΟΚ τη δύσκολη μάχη απέναντι στον Ρουσόπουλο με τον Π. Ευθυμίου.

Ο Χρήστος Παπουτσής δεν πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι θα μπορέσει να κάνει πολλά πράγματα απέναντι στον υπουργό Ανάπτυξης Δημ. Σιούφα. Πολύ προσεκτικός ο Δημήτρης Σιούφας, δεν αφήνει περιθώρια για κτυπήματα. Φαίνεται ωστόσο ότι ο σκιώδης θα κάνει δύσκολη τη ζωή του Μανώλη Κεφαλογιάννη στο λιμάνι. Στον δε Τουρισμό μάλλον δύσκολο να τα βάλει με τη Φάνη.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος δεν θα έχει εύκολο έργο με τον… «βαρύ» Αναστάση Παπαληγούρα. Αντιθέτως, αρκετές πιθανότητες επιτυχίας θα έχει με τον Βύρωνα Πολύδωρα… εκτός κι αν η αντιπολιτευτική του τακτική επικεντρωθεί μόνον στα… μυστικά κονδύλια και όχι σε άλλα, πιο βατά και κατανοητά για τον απλό πολίτη θέματα.

Στην αντιπαράθεση του Ντίνου Ρόβλια με τον Μιχάλη Λιάπη τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο ευχάριστα για τον σκιώδη…

Η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος σχετίζεται κυρίως με το κατά πόσο ο Γιώργος Σουφλιάς θα είναι απασχολημένος με τα εσωτερικά μέτωπα που κατά καιρούς ανοίγει. Ικανός, αλλά και πολύ προσεκτικός ο Σουφλιάς, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κριτική. Δύσκολο το έργο του Λοβέρδου, εκτός κι αν ακολουθήσει την πεπατημένη των… εσωκυβερνητικών αντιπάλων του Σουφλιά.

Ο Βαγγέλης Αργύρης δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να «κτυπήσει» τον Μπασιάκο, κυρίως διότι ο τελευταίος έχει μπει σε μια ρότα και είναι πολύ προσεκτικός και έχουν περιορισθεί οι αντιδράσεις αγροτών. Η αγροτική πολιτική που είχε ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ δεν τον βοηθά έτσι κι αλλιώς… Κάπως ισορροπημένα τα πράγματα, δεν φαίνεται να φοβάται πολύ η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα.

Η Μαρία Δαμανάκη θα επιχειρήσει να κερδίσει από πλευράς εντυπώσεων τον Σάββα Τσιτουρίδη, που έχει πολλές δυσκολίες μπροστά του. Δεν θα τα καταφέρει εύκολα, καθώς ο Σάββας έχει πλέον… μάθει και δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει σε λάθη… κορυφαία, ενώ προωθεί πολύ προχωρημένα μέτρα.

Τη Βάσω Παπανδρέου δεν τη θεωρούν στην κυβέρνηση επικίνδυνο αντίπαλο για τον Γιώργο Αλογοσκούφη. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, η οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και η γενικότερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος ήταν εκείνη που άνοιξε την πόρτα της εξουσίας στη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε βάθος χρόνου, καθώς οι οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης δημιουργούν λαϊκή αντίδραση…

Στα ζεύγη Θόδωρου Πάγκαλου – Ντόρας Μπακογιάννη και Προκόπη Παυλόπουλου – Ευάγγελου Βενιζέλου το παιγνίδι αναμένεται να παιχθεί με πολιτισμένους όρους… Με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη η μάχη του Θόδωρου Πάγκαλου θα είναι μετωπική. Ο υπουργός Άμυνας πάντως είναι σκληρό καρύδι. Μάχη αμφίρροπη…

Για τον Πάγκαλο, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πλην των εκρήξεών του πολύ μικρά προβλήματα θα δημιουργήσει στη διαθέτουσα μηχανισμούς και προσεκτική Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ στην περίπτωση του κ. Βενιζέλου το παιγνίδι της αντιπαλότητας παίζεται μεταξύ δύο φίλων που αλληλοσυμπληρώνονται εδώ και πολύ καιρό και γνωρίζουν πολύ καλά να κινούνται εντός των κοινοβουλευτικών πλαισίων ευπρεπούς κόντρας. Καθώς είναι γνώστες του πολιτικού παιγνιδιού, μπορούν να βγουν… και οι δύο κερδισμένοι από τις κόντρες τους…

Στην περίπτωση του Θόδωρου Ρουσόπουλου τα πράγματα θα είναι μοιρασμένα. Ο κ. Ρουσόπουλος έχει διαμορφώσει ήδη ένα δικό του μιντιακό μετερίζι και διαθέτει ισχυρά ερείσματα. Δύσκολα θα βρεθεί σε… αδιέξοδο, ωστόσο στην επικοινωνιακή και πολιτική μάχη εναντίον του ο διαθέτων και πείρα και προφίλ και… προσβάσεις Πέτρος Ευθυμίου θα προσπαθήσει να… στριμώξει τον αντίπαλό του… Μάλλον πολιτισμένος προβλέπεται ο αγώνας, παρά τις κατά καιρούς… ακραίες στάσεις που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ…

Το ουσιαστικό θέμα βρίσκεται στο πώς θα διαμορφωθεί η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Στην περίπτωση που η μάχη διολισθήσει στον λαϊκισμό, τότε τα πράγματα θα σχετισθούν όχι με την ουσία της πολιτικής υπόθεσης, αλλά με τη μάχη των εντυπώσεων και οι παραπάνω αξιολογήσεις, που προέρχονται από κύκλους της κυβέρνησης, πιθανόν να ανατραπούν. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν πρόκειται να αλλάξει το παιγνίδι. Αντιθέτως, ορισμένοι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι πιο εύκολο είναι να κάνει αλλαγές ο Γ. Παπανδρέου στο σχήμα των σκιωδών υπουργών του απ’ ό,τι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην κυβέρνησή του.


Σχολιάστε εδώ