Πήραν 1.200.000 ευρώ, έφαγαν τα 600.000

Η «Επιτροπή Πιστοποίησης και Αξιολόγησης ΜΚΟ», που συνεστήθη με βάση το Π.Δ. 224/00, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Ν. Μπάζας και μέλη διευθυντές της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, για να… ξεσκαρτάρει τις ΜΚΟ, και τι δεν ανακάλυψε! Συγκεκριμένα:

• Διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός περιπτώσεων εκτέλεσης έργου με ανυπόγραφη σύμβαση ή χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων ύψους 100%, χωρίς να πρόκειται για πρόγραμμα έκτακτης ανθρωπιστικής ή επισιτιστικής βοήθειας.

• Δεν ζητήθηκε ποτέ από τις πρεσβείες να πιστοποιούν τα υλοποιούμενα προγράμματα, προκειμένου να εκταμιεύονται οι δόσεις. [σ.σ.: Εδώ θα ταίριαζε γάντι η παροιμία «μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά (βλέπε παραστατικά) μη δώσετε!»]

• Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των μεθοδευμένων και στημένων αξιολογήσεων ήταν και το πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 1» ύψους 1.200.000 ευρώ, το οποίο δόθηκε σε μια κοινοπραξία πέντε ΜΚΟ (μεταξύ των οποίων και ο Ελληνοαλβανικός Σύνδεσμος Φιλίας!!!) {τα θαυμαστικά είναι της Επιτροπής} από το οποίο έλαβε προκαταβολή 600.000 ευρώ (α΄ δόση 50%, όπως προβλέπεται από τον Ν 2731/99). Τα χρήματα αυτά, αντί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του έργου που αφορούσε την επισκευή των κτιρίων του ελληνικού τετραγώνου της Αλεξάνδρειας, διετέθησαν 218.000 ευρώ, κατά δήλωση του εκπροσώπου της κοινοπραξίας, χωρίς την υποβολή παραστατικών, για την καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων της Μεσογείου, για τις ανταλλαγές νέων της Μεσογείου, για την πολυεπίπεδη επιστημονική μέτρηση αντίκτυπου του έργου, τη δομή διαχείρισης του δικτύου για τη χρήση πληροφοριακών υποδομών κ.λπ. (σ.σ.: Κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς ήταν αυτά τα προγράμματα, χωρίς παραστατικά. Αέρας κοπανιστός, δηλαδή, περί εθελοντών Μεσογείου κ.λπ., αντί της επισκευής συγκεκριμένων κτιρίων!) Να αναφερθεί ότι το υπόλοιπο του ποσού μέχρι τις 600.000 ευρώ αναζητείται ακόμα! (δηλαδή ψάχνουν ακόμα να βρουν ποιος… ενθυλάκωσε 382.000 ευρώ!). Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση έκανε πράξη καταλογισμού του ποσού και προκήρυξε το έργο, στέλνοντάς το για τον προσυμβατικό έλεγχο στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δηλαδή με άλλα λόγια, ξανά μανά λεφτά του φορολογούμενου πολίτη και της ΕΕ για τα κτίρια της Αλεξάνδρειας. Όσο για τα άλλα που… «αναζητούνται ακόμα» τρέχα γύρευε.

Ποιες απορρίφθηκαν

Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις σφίξανε τα πράγματα και έγιναν αυστηρότεροι οι έλεγχοι και κόπηκαν πολλές ΜΚΟ από τη νέα χρηματοδότηση, όπως προκύπτει από τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (190517/11/2006 και 193166/12/2006). Πρόκειται για επιχορηγήσεις που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, τα χρήματα των οποίων ως χώρα θα χάναμε αν δεν δίνονταν αμέσως. Οπότε το ΥΠΑΚ «έτρεξε» μέσα στο έτος ένα πρόγραμμα που είχε βαλτώσει από την αρχή του Γ΄ ΚΠΣ. Βέβαια, αντίστοιχο πρόγραμμα τρέχει εκ νέου με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων το τέλος του Γενάρη, οπότε μάλλον θα δοθούν εκ νέου χρήματα σε ΜΚΟ προς το καλοκαίρι. Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης σ’ αυτόν τον κύκλο είναι 19.977.134,20 ευρώ που μοιράζονται σε 265 οργανώσεις. Αλλά κάθε ΜΚΟ που θα πάρει λεφτά τώρα πρέπει να δημιουργήσει και τουλάχιστον μία θέση εργασίας η οποία επιχορηγείται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Έτσι, με την απόφαση 190517/11/2006 απορρίπτονται 13 Οργανώσεις λόγω «της μη συμβατότητάς τους ή και των προτάσεών τους με τα οριζόμενα και λόγω ουσιωδών ελλείψεων ως προς την πληρότητα των δικαιολογητικών [έλλειψη καταστατικού (!), έλλειψη προσωπικού της Οργάνωσης -οργάνωση σφραγίδα δηλαδή- έλλειψη πιστοποιητικών μη πτώχευσης, μη νόμιμη εκπροσώπηση, μη αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου δράσης, έλλειψη απολογισμού δράσεων, έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο (!), έλλειψη ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητας και τόσα άλλα βασικά που χαρακτηρίζουν μια υγιή ΜΚΟ].

Με τη δεύτερη απόφαση όμως, την 193166/12/2006, εγκρίνονται τα σχέδια δράσης 265 ΜΚΟ και τους μοιράζεται το ποσό των περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ, όπως προαναφέραμε. Ανάμεσά τους στον κατάλογο φιγουράρουν γνωστές ΜΚΟ, όπως για παράδειγμα η «Greenpeace Hellas», που παίρνει 90.000 ευρώ, η Handicap Care Hellas (148.500 ευρώ), η Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας (90.000 ευρώ), η «Αλληλεγγύη» (150.000 ευρώ), το «Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών» (147.000 ευρώ), αλλά και τόσοι άλλοι σύλλογοι αιμοδοτών ή εξωραϊστικοί και πολιτιστικοί λιγότερο ή καθόλου γνωστοί στο ευρύ κοινό, που επιχορηγούνται με ποσά από 30 έως 150.000 ευρώ.

Όσο για τα προηγούμενα ποσά που λέει η Επιτροπή Πιστοποίησης και Αξιολόγησης ΜΚΟ ότι έκαναν φτερά, εμείς φωνάζαμε εδώ και αρκετό καιρό. Δεν ήξεραν, δε… ρώταγαν;


Σχολιάστε εδώ