XΡΗΜΑτιστήριο

Ελαφρώς πτωτικές τάσεις επικράτησαν στο χρηματιστήριο την περασμένη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές από τη μια ρευστοποιούσαν μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και από την άλλη επανατοποθετούσαν χρήματα στη μικρομεσαία, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει κατά 0,01% στις 4.377,78 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά 0,21%, εκείνος της μεσαίας να σημειώσει κέρδη 0,46%, ενώ ο αντίστοιχος μικρής να παρουσιάσει άνοδο 0,88%. Την επομένη επικράτησαν πτωτικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις κερδών στους περισσότερους κλάδους, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει στις 4.348,72 μονάδες, μειούμενος κατά 0,66%, και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 384,3 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία οι επενδυτές, εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, στράφηκαν στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να ενισχυθεί κατά 0,77% στις 4.382,06 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 163 ενισχύθηκαν, 81 υποχώρησαν και 140 παρέμειναν αμετάβλητες. Την επομένη επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς με βαρόμετρο το «deal» που ποτέ δεν έγινε μεταξύ «Πειραιώς» και «Κύπρου», ο γενικός δείκτης πάτησε για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια τις 4.400 μονάδες, κλείνοντας τελικά στις 4.395,43 με άνοδο 0,31%.

Από ό,τι φαίνεται, «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει»! Αλήθεια, ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς ήταν για την ίδια ή για τους παρατρεχάμενούς της, επιχειρηματίες, δικηγόρους και δικαστές, οι οποίοι θέλησαν να περάσουν ξένοιαστες γιορτές; Στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση αποφυλάκισης της Μπουρμπούλια, αναφερόμαστε! Πάντως, η εγγύηση των 70.000 ευρώ είναι αστείο ποσό, τόσο για την «κοσμοπολίτισσα» πρώην ανακρίτρια όσο και για τον «αριστοκρατικό» νυν κύκλο της!

Έπρεπε να γίνουν ληστείες ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις; Έπρεπε να τους βγάλουν στα κανάλια για να γίνουν οι αναγκαίες συστάσεις; Για μια ακόμη φορά η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών εμφανίζεται ως ουραγός των εξελίξεων που αφορούν τις συναλλαγές με PIN στα ΑΤΜ!

Ψηλά στο «χρηματιστήριο» των συνεντεύξεων ο κ. Καπράλος, ο οποίος προσπαθεί με κάθε μέσο και τρόπο να προωθήσει τα σχέδιά του για την ΕΧΑΕ. Κύριε πρόεδρε, με τις εναλλαγές θέσεων και αρμοδιοτήτων μεταξύ των ίδιων προσώπων δεν αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις και δεν λύνονται τα προβλήματα.

Άλλος ένας κλάδος που δραστηριοποιείται στην εγχώρια χρηματαγορά, ο πάλαι ποτέ κραταιός των ΕΛΔΕ, έχει μείνει από καύσιμα, από πελάτες δηλαδή. Γιατί άραγε;

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην περίπτωση του σίριαλ της αλυσίδας Γερμανός; Μετά και τη συγκέντρωση του 90% από την Cosmote, τι άλλο από τη διαγραφή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών!

Είναι θεμιτό να επεκτείνονται σχεδόν ταυτόχρονα στη γείτονα χώρα; Είναι λογικό το ελληνικό τραπεζικό λόμπι να ελέγχει ήδη το 1/4 του αντίστοιχου σερβικού;

Πού καιρός για αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, πού χρήματα για περιορισμό των υποχρεώσεών τους; Τη λύση για τις προβληματικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις έδωσε το κράτος, το οποίο και μετέφερε κατά τρία χρόνια την αξιολόγησή τους.

Μπορεί ορισμένοι κλάδοι της Σοφοκλέους να καταγράφουν υπεραποδόσεις, υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που απέχουν πολύ από τα υψηλά του 2000!

Το εορταστικό κλίμα των ημερών επηρέασε και τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος σε ένα νέο παραλήρημα, με φιλοσοφική διάθεση -αν και τεχνοκράτης- δήλωσε ότι σε αυτόν τον κόσμο ή αγοράζεις ή αγοράζεσαι!

Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, καθώς οι αλληλοκατηγορίες για υπερτιμολογήσεις στην ΕΥΑΘ δίνουν και παίρνουν. Πάντως, οι συμπτώσεις είναι πολλές, καθώς μία ημέρα μετά τα κακά ήρθαν και τα καλά νέα με έντονο το γαλλικό ενδιαφέρον.

Όρια στις εξελίξεις, αυστηρή τήρηση διαδικασιών και αποτροπή φαινομένων κερδοσκοπίας! Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ήταν αυτό που έστειλε ο Κεντρικός τραπεζίτης Κύπρου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων «Πειραιώς» και «Κύπρου». Κάπως έτσι λειτουργούν οι σώφρονες διοικητές. Έτσι δεν είναι, κύριε Γκαργκάνα;

Αφού δεν μπορούν ή καλύτερα δεν θέλουν να εισαχθούν στη Σοφοκλέους, αναζητούν χρήματα από άλλες κεφαλαιαγορές. Γιατί άραγε; Η αναφορά μας στους έλληνες εφοπλιστές.

Γιατί να μην μπουν από το… ορθάνοιχτο «παράθυρο» της κοινής πλατφόρμας ΧΑ-ΧΑΚ; Γιατί να μην εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της Μεγαλονήσου; Περί εταιρειών που μέχρι πρότινος μελετούσαν την εισαγωγή τους στη Σοφοκλέους ο λόγος.

Ποια είναι η γνώμη μας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο; Διαφωνούμε με τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών περί φορολογικής δικαιοσύνης, ενώ συμφωνούμε με την άποψη της αντιπολίτευσης για φοροεισπρακτική πολιτική!

Τραπεζική επέλαση και στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, καθώς δύο από τα νέα του μέλη είτε ανήκουν σε ΔΣ τραπεζών είτε προτάθηκαν από τράπεζες!

Να και οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις για αλλαγές σε χρηματιστηριακές-επενδυτικές διαδικασίες! Αυτή τη φορά προέρχονται από στελέχη της Citigroup.

Με ποια κριτήρια οι τράπεζες θα επαναχορηγούν βιβλιάρια επιταγών σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς αναβίωσης ή εξυγίανσης; Θα είναι κοινά για όλους ή θα χρειάζεται μέσο;

Ο χρόνος των πρόωρων εκλογών αποτελεί τον βασικό ρυθμιστή των εξελίξεων στην εγχώρια κτηματαγορά! Εν αρχή είναι ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και στη συνέχεια οι νέες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Τι πρέπει να γίνει με τον νέο ΚΒΣ; Το αυτονόητο, να συγγραφεί από μηδενική βάση!

Ποιο από τα γιουσουφάκια της δημοσιογραφίας, το οποίο τυγχάνει να είναι κολλητό του κ. Αλογοσκούφη, οδήγησε το δημοτικό κανάλι του Πειραιά σε οικονομικό αδιέξοδο; Πόσα μέλη της οικογένειάς του διόρισε στον σταθμό; Ελπίζουμε ο κ. Φασούλας να τον στείλει στο σπίτι του!

Κάπως έτσι λειτουργεί το σύστημα! Απ’ ό,τι φαίνεται, η πολυδιαφημισμένη εφαρμογή των ΔΠΧΠ ωφέλησε αποκλειστικά και μόνο τις ελεγκτικές εταιρείες.

Σε ποια εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα το ύψος των καταθέσεων δεν υπερβαίνει αυτό των δανείων; Ποια η θέση της Τράπεζας της Ελλάδος για το θέμα αυτό;

Ποιος διαφωνεί με την άποψη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, σύμφωνα με την οποία η αύξηση των δημοτικών τελών μετακυλίεται απευθείας στον καταναλωτή; Μόνο ο δήμος Αθηναίων!

Τώρα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τι να πούμε, τα είπε όλα το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, καθώς το εκτίμησε ακριβότερο από 8% έως 23% σε σχέση με πέρσι!

Για να δούμε αν στα υποκαταστήματα που διαθέτει το δίκτυο κάθε τράπεζας, βάσει των οποίων θα εφαρμοστεί το κλιμακωτό σύστημα του νέου ωραρίου λειτουργίας, συμπεριληφθούν τόσο οι «θυρίδες» όσο και τα «γραφεία»…

Κανένας από τους πολλούς δήθεν αρμοδίους της εγχώριας αγοράς των παραγώγων δεν προβληματίζεται από την απουσία συναλλαγών; Στην πράξη και όχι στα λόγια!

Αυτή είναι η κυβέρνηση με το κοινωνικό πρόσωπο; Αυτή είναι η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων; Αν είναι δυνατόν οι άγαμοι με μηνιαίο εισόδημα από 900 ευρώ έως και 1.700 ευρώ και οι έγγαμοι με ένα παιδί που παίρνουν από 1.000 ευρώ έως 1.600 ευρώ τον μήνα να πληρώνουν από τον Ιανουάριο του 2007 ακόμα μεγαλύτερο φόρο.

Για τις αγορές συναλλάγματος τι να πούμε παρά να επιστρέψουν σε σταθερή πορεία, καθώς η περιορισμένη αστάθεια του 2006 επηρέασε πολλούς από τους μεγάλους «παίκτες» της.

Πόσες από τις μετοχές των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών συμπεριλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια των διεθνών επενδυτικών οίκων, οι οποίοι με τις εκθέσεις τους προτείνουν τοποθετήσεις σε αυτές; Έλα ντε!


Σχολιάστε εδώ