το ευαγγέλιον

… Θα πείτε, δεν υπάρχει ακρίβεια; Φυσικά και υπάρχει. Μόνο που κάποια παπαγαλάκια την ανακάλυψαν εσχάτως. Επί τέως «καταλληλότερου» ήταν απαγορευμένη λέξη! Και λαϊκίζουν ασύστολα…

… Μέρες που είναι, πρέπει να… τρέμει; Κι όμως, τρέμει. Αφού τα νούμερα είναι… κατεψυγμένα!

… Για να το προσέξουμε αυτό. Αναφέρομαι στην καταγγελία των τεχνικών της τηλεόρασης ότι σε κάμποσα κανάλια οι δημοσιογράφοι τους «κλέβουν» τη δουλειά, κάνοντας και τους εικονολήπτες και τους ηχολήπτες, για λόγους… οικονομίας, των καναλιών φυσικά!

… Είναι δυνατό να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας; Και το περίεργο (;) είναι πως σε αυτό το απαράδεκτο σπορ επιδίδονται και αστέρες οι οποίοι από τηλεπαραθύρων διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υπέρ των ανέργων! Ωρέ, πού πάμε; Έχει όρια η υποκρισία (τους);

… Ορφανέ, κάτσε καλά. Και μη βαυκαλίζεσαι, πως είσαι ο πρώτος σε δημοφιλία υφυπουργός (MRB). Αυτά πολύ εύκολα αλλάζουν, έρχονται και παρέρχονται, άμα…

… Ολόκληρη στρατιά γιουσουφακίων έχει στήσει υπουργός, που την τελευταία περίοδο βρίσκεται συχνά-πυκνά στην επικαιρότητα. Ε, ρε μεγαλεία!

… Αμ τι νομίζατε, δεν θα βγαίνανε κι από τούτη την κυβέρνηση παπαγαλάκια και γιουσουφάκια; Τι λέτε;

… Πω-πω! Τα απόνερα απ’ τα δάκρυα ορισμένων μεγαλοδημοσιογράφων (κυρίως δε της τηλεόρασης) για το… άδικο που βρήκε τον καημένο τον Κορωνιά και την καημένη τη Vodafone εξαιτίας του προστίμου απ’ την ΑΔΑΕ, κοντεύουν να μας πνίξουν! Πάνε τόσες μέρες και κει αυτοί, να σκούζουν και να οδύρονται!

… Είναι πολλά τα λεφτά, ωρέ!

… Κατά τα άλλα οι «κουμπάροι» τους μάραναν και έσκουζαν επί βδομάδες για να… φέρουν την κάθαρση! Ενώ μόλις το ζήτημα έφτασε στην ουσία, στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή στο καρτέλ του γάλακτος, ένα-ένα την έκαναν γυριστή τα δημοσιογραφικά λαμόγια. Και όχι μόνο. Κάποια δεν δίστασαν να πάρουν και το μέρος του καρτέλ! Ωρέ; Καθόλου τσίπα; Κανένα πρόσχημα; Τίποτα;

… Καθάρισαν, λέει, κι ο Κοντομηνάς και η Eurobank και…

… Τι είπατε; Μπαϊρακτάρης; Καλά!

… Τι έμαθα; Σε επιτροπή «σοφών» της Ε.Ε. ο Σημίτης; Πω-πω… Από όνειρα για… Πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με τα γιουσουφάκια-θαυμαστές του, να ξεπέσει σε «κάποια» επιτροπή σοφών; Περασμένα μεγαλεία…

… Και γιατί όχι δηλαδή να μας εκπροσωπήσει στη Γιουροβίζιον η Έφη Θώδη;

… Μια και περί Σημίτη ο λόγος. Θυμάστε; Τέτοιες μέρες, πριν από τρία χρόνια μας «αποχαιρετούσε». Διαλυμένος απ’ τις δημοσκοπήσεις, προγραμμένος από έως και λίγες εβδομάδες πριν «φίλους», «σπρωγμένος» από «νταβατζήδες» φίλους του και -πάνω απ’ όλα- τελειωμένος απ’ τον λαό, έκανε την ύστατη κίνηση προστασίας της υστεροφημίας του.

… Διότι, όπως είχε πει σε πολύ-πολύ κοντινό του, «θα κάνω ό,τι κάνει το κουνάβι άμα πιαστεί σε δόκανο»…

… Και άρχισε, προπαραμονή Χριστουγέννων, την «τελετή» παράδοσης-παραλαβής, ακριβώς κλείνοντας τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

… Ήτοι παρέδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου το δαχτυλίδι. Και τον έχρισε εκλεκτό (του) διάδοχο, κατά περιφρόνηση απίστευτη, πρωτοφανή, τριτοκοσμική, κάθε έννοιας δημοκρατικής διαδικασίας!

… Έκτοτε ξεκίνησε μια καθεστωτική προπαγανδιστική πλημμυρίδα, που όμοιά της δεν είχε ζήσει η χώρα μεταπολιτευτικά!

… Θυμάστε; Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω: Τα πρωτοσέλιδα «Νέων», «Ελευθεροτυπίας», «Έθνους», ότι το πολιτικό κλίμα τούμπαρε! Ή ότι ο Γιώργος άφησε πίσω τον Καραμανλή! Ή ότι η διαφορά μηδενίστηκε!

… Ή το Mega, τον Alpha, τον ΑΝΤ1, καλά για την κρατική TV δεν το συζητώ, να κάνουν έκτακτα για να μας δείξουν τοn Γιώργο να πληρώνει διόδια πηγαίνοντας στο Καλέντζι (!!!) ή να… φτάνει στο Καλέντζι ή να σταματά για καφέ στην εθνική οδό ή… να επιστρέφει τη νύχτα σπίτι του! Στιγμές, εικόνες ντροπής, υποταγής, εξάρτησης, αθλιότητας…

… Από κοντά βέβαια στο παιχνίδι και κάποιες εταιρείες δημοσκοπήσεων, να μην ξεχνιόμαστε, έτσι;

… Τι θυμήθηκα τώρα…

… Καλά, ότι το κλίμα στη Μαγνησία μεταξύ των ντόπιων στελεχών της ΝΔ ήταν… στραβό και το ‘τρωγε κι ο γάιδαρος, περίπου το ζήσαμε άπαντες αμέσως μετά τις δημοτικές. Γιατί τώρα η βεντέτα αναζωπυρώθηκε και τα ξεκατινιάσματα επεκτάθηκαν και σε πρώην (γραμματείς, έτσι;); Αναζητήσατε και προσωπικά μίση και πάθη!

… Ο μόνος αμέτοχος σε αυτή την… ωραία ατμόσφαιρα, είναι ο Γ. Σούρλας, προς τιμήν του…

… Είν’ απίστευτη η αντάρα που επικρατεί στην ΚΟ της ΝΔ. Έχουμε ξαναγράψει για το θέμα, αλλά το κακό παράγινε. Και αυτή η οπερετική εικόνα μεταξύ Σουφλιά – Αλογοσκούφη, με τη συμμετοχή και άλλων στελεχών, όξυνε το ήδη τεταμένο κλίμα. Αυτή η υποβόσκουσα κρίση, που βρίσκεται κοντά στο να γίνει καζάνι που βράζει, θα ξεσπάσει για τα καλά μετά τις γιορτές, αν δεν υπάρξει δραστική παρέμβαση του Καραμανλή, που πάντως δεν είναι ορατή στον ορίζοντα…

… Και μην υποτιμάτε το γεγονός ότι πέραν των μεγάλων μετώπων υπάρχουν και άλλα, μικρότερα ή… μικρομεσαία. Μάλιστα με τη φόρα που έχουν πάρει, δεν διστάζουν να ξεκατινιάζονται ακόμα και δημόσια, προς τέρψην του φιλοθεάμονος κοινού. Αφήστε που έρχονται και οι εκλογές. Και κει θα δείτε μαχαίρια και μαχαιρώματα!

… Το σωστό να επισημαίνεται. Και η αλήθεια είναι πως η Αννούλα (Διαμαντοπούλου) έχει κάνει καλή προεργασία για το περιλάλητο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό άσχετα από συμφωνίες ή διαφωνίες επί της ουσίας του προγράμματος. Το θέμα είναι βέβαια, αν εκτός απ’ τη Διαμαντοπούλου είναι και οι άλλοι έτοιμοι, προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση για προγραμματικό συνέδριο τον Μάρτη.

… Και κυρίως αν ο αρχηγός Γεώργιος έχει τη διάθεση να πάει τότε σε συνέδριο. Δεν το λέω τυχαία αυτό, έτσι;

… Μια χαρά τα πήγε ο Πέτρος (Ευθυμίου) ως γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό. Εύστοχη επιλογή αποδείχθηκε. Κι ας φώναζε η Βάσω!

… Μπορεί τα διατεταγμένα παπαγαλάκια να αναπέμπουν ύμνους και να λιβανίζουν τις… επικοινωνιακές επιτυχίες του αρχηγού Γεωργίου, ωστόσο η πικρή αλήθεια είναι ότι το καλό κλίμα που του έχουν φτιάξει εσχάτως κάποιοι «βαρόνοι» των μίντια οφείλεται αποκλειστικά στην άνευ όρων παράδοσή του στις ορέξεις τους.

… Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που η αρχηγάρα σε ομιλίες καλούσε σε… αντίσταση κατά των «βαρόνων» των ΜΜΕ, πετώντας μάλιστα και την κορώνα, ότι αυτή η επιλογή είναι εκ των ακρογωνιαίων λίθων της πολιτικής του.

… Όπως και οι (κοντινές άλλωστε χρονικά…) εποχές, που χρέωνε σε Λαμπράκη και Μπόμπολα στήριξη ή του Βενιζέλου ή της Διαμαντοπούλου…

… Άλλωστε είναι εύκολο να λες ότι θα… το παίξεις Ανδρέας και δύσκολο -πάρα πολύ δύσκολο- να το παίζεις πράγματι Ανδρέας!

… Και τα παραπάνω αποτελούν μελαγχολικές διαπιστώσεις και γνωστών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έτσι; Με την επισήμανση πως η στροφή προέκυψε και επισημοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του Γιώργου με τον Λαμπράκη…

… Μωρέ ας λέει ο Καραμανλής ότι δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές. Πάντως οι δημοσκοπήσεις-ρεφενέ έχουν κιόλας ξεκινήσει. Αναφέρομαι στις έρευνες που πληρώνουν κάμποσοι μαζί ενδιαφερόμενοι.

… Ας πούμε «έτρεξε» σχετική δημοσκόπηση στη Β΄ Αθήνας. Με πολλά ονόματα και αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Και για τα δύο μεγάλα κόμματα.

… Για παράδειγμα, εμφανίζεται πολύ πεσμένη η Μιλένα, η οποία στις προηγούμενες εκλογές «έσκιζε»…

… Πολύ ενδιαφέρουσες, πράγματι, οι αναλύσεις του Μαν. Κοττάκη στον «Ελεύθερο Τύπο». Αποτελούν τουλάχιστον πρόκληση για διάλογο, ακόμα και για διαφωνία, γιατί όχι; Πάντως δεν περνούν απαρατήρητες.

… Ορισμένοι (και κυρίως ορισμένες) συνάδελφοι έδωσαν ρέστα παραπληροφόρησης γράφοντας για το θέμα των προσωπικών αντικειμένων του Ανδρέα. Ιδιαίτερα μία, λες κι έδινε εξετάσεις στην οικογένεια, με την οποία άλλωστε μένει και πολύ κοντά. Ίσως για να μη δυσκολεύεται στη γραμμή!
… Όλα τα ‘χε ο Καραμανλής την περασμένη Κυριακή, φουρκισμένος ήταν με τα ξεκατινιάσματα Σουφλιά – Αλογοσκούφη, του ‘ρθε καπάκι και η νέα ήττα του Παναθηναϊκού και το γλυκό έδεσε. Ξέρω τι σας λέω, καταστενοχωρήθηκε για τους «πράσινους»!

… Ένας Πολύδωρας την ημέρα, τον μεσαίο χώρο κάνει πέρα…

… Όχι μόνο δεν του ‘κανε το χατίρι του Καστανίδη ο Γιώργος, να… διαγράψει τον Βενιζέλο, αλλά του ‘βαλε κι άλλους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους δίπλα. Έτσι, από… κυρίαρχος της Βουλής ο Χάρης «στριμώχνεται» τώρα μεταξύ Φλωρίδη και Μιλτιάδη! Τι το ‘θελες και παραβγήκες μπροστά Χάρη μου;

… Καταλάβατε τώρα την αντιπολιτευτική πρεμούρα που είχε πιάσει εσχάτως τον Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ; Όχι, όχι, καθόλου δεν σχετιζόνταν με τις αποκαλύψεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το καρτέλ του γάλακτος! Τι λέτε τώρα, είναι δυνατόν;

… Μωρέ έπρεπε να τον πάρτε σοβαρά υπόψη τον συνήθως ολιγόλογο Σιούφα, όταν έλεγε πως στη θέση του Δασκαλόπουλου θα απέφευγε να μιλά για καρτέλ!

… Ποιο καρτέλ γάλακτος; Ποιες αποκαλύψεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Το πήραν είδηση ο Χατζηνικολάου, η Τρέμη, ο Ευαγγελάτος; Ε, αφού… δεν το πήραν, τότε δεν υπάρχει θέμα, πάει και τέλειωσε!

… Γερά θα παίξουν στη Β΄ Αθήνας για το ΠΑΣΟΚ οι υποψηφιότητες του Π. Δήμα, της συζύγου Νταλάρα, ίσως δε και… της Δέσπ. Βανδή…

… Απ’ τον χώρο της Ν.Δ. σε αυτήν την περιφέρεια έχουν ενδιαφέρον οι υποψηφιότητες του γνωστού αγωνιστή γιατρού Θαν. Παπαχριστόπουλου, καθώς και του πρώην συνδικαλιστή των αξιωματικών της ΕΛΑΣ Μιχ. Βετούλη.

…Τέρας συνέπειας η ΥΠΕΞ Ντόρα! Τον Οχτώβρη, πριν από δυο μήνες, σε συνέντευξή της αποκήρυσσε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κάνοντας μάλιστα λόγο για καιροσκοπισμό, που διακρίνει όσους βάζουν τέτοιο θέμα. Ε, πριν από πέντε μέρες η ίδια μίλησε ανοιχτά για σενάριο πρόωρων εκλογών, αν η κυβέρνηση εμποδίζεται να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της! Ή μπας και ξέρει κάτι;

… Ωχ! Ξανά στο σεργιάνι βγήκε ο Μπιλ. Δίνει ρέστα χριστουγεννιάτικα. Η γραμμή βγαίνει άψογα, όπως τότε, επί Σημίτη, που του πήγαιναν και τα παραπολιτικά έτοιμα!

… Ωρέ πότε θα καθαρογραφεί η απόφαση για την έκπτωση του Ανδριανόπουλου; Γιατί αργεί τόσο;

… Δείγμα -κι αυτό- της… έγκυρης ενημέρωσης. Mega και Alpha επί δύο μέρες έκαναν σχεδόν μονοθεματικά δελτία ειδήσεων, σπέσιαλ αφιερωμένα στα ατοπήματα Πολύδωρα. Μονοθεματικά, λες και τίποτ’ άλλο δεν συνέβαινε στη χώρα!

… Αυτό θα πει… επαναστατική αντεπίθεση (καλά, έχουμε βαρεθεί να μετράμε… αντεπιθέσεις!) του αρχηγού Γεωργίου. Ακόμα, λέει, και στις γιορτές το μαγαζί θα… διημερεύει! Προφανώς αναμένοντας την πτώση της κυβέρνησης!

… Έτοιμοι για… έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα!

… Αλήθεια, ποιοι δημοσιογράφοι πήγαν στο Καρπενήσι; Με ποιου έξοδα;

… Καλά, ότι περάσανε άψογα, δεν το συζητώ…

… Ο απίστευτος Φόρεστ Γκαμπ βγήκε την Τετάρτη και προσπάθησε να βγάλει τη γραμμή που του είχαν δοσμένη κατά της Δήμητρας. Εγώ όμως ρωτώ τον καταγέλαστο: Ο ίδιος το «βρώμικο ’89», ποια θέση είχε για τις παραπομπές και την πολιτική δίωξη του Ανδρέα; Ο καταγέλαστος!

… Προβληματισμός (είδατε πόσο κομψά το λέω;) έντονος επικρατεί στη Μεσογείων για την πορεία του δελτίου ειδήσεων, το οποίο όλο την κατιούσα παίρνει και δεν λέει να δει ανάκαμψη. Αναμένονται εξελίξεις μετά τις γιορτές, τις οποίες κάποιοι (-ες) θα περάσουν με μεγάλο άγχος…

… Και καλά, οι πασόκοι θα περάσουν τις γιορτές με… το όπλο παρά πόδα, αγρυπνώντας για… του φτωχού τη γαλοπούλα. Οι κυβερνητικοί; Σεμνά και ταπεινά ή… θα αναστενάξουν τα σαλέ και τα κονέ με τους πάλαι ποτέ (τι θυμήθηκα τώρα…) «νταβατζήδες»;

… Και ο μεν Σημίτης θέλει να περάσει στο Επικρατείας. Ο Γιώργος τι λέει;

… Ξεκάθαρη η θέση της Αλέκας στην ομιλία της για τον προϋπολογισμό. Κανενός δεκανίκι δε θα γίνει το ΚΚΕ, τελεία και παύλα. Απλώς όσοι δεν το αντιλαμβάνονται εκτίθενται!

… Επί Σημίτη, όταν η ανεργία κάλπαζε και έγινε η μεγαλύτερη κοινωνική πληγή, τα λαμόγια της παραπληροφόρησης κάνανε μούγκα! Ανεργία δεν υπήρχε για τα κοράκια! Τώρα, σκίστηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες για να μας αποδείξουν πως τα στοιχεία της κυβέρνησης που δείχνουν ελαφρά μείωση της ανεργίας είναι κατασκευασμένα! Άξιος ο μισθός τους!

… Ωρέ πότε… κατέβηκε στην Ελλάδα ο αρχηγός Γεώργιος; Γιατί το λέω αυτό; Μα δεν απολαύσατε τι έσουρε στον Καραμανλή με την ομιλία του για τον προϋπολογισμό; Ότι θα καταφύγει προεκλογικά σε παροχές. Φαίνεται πως η αρχηγάρα εκεί κατά το φθινόπωρο του 2003, όταν ο τέως «καταλληλότερος» σε μια απελπισμένη προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία κατέφευγε σε παροχές και… «χάρτες», τότε λοιπόν βρισκόταν σε άλλη χώρα…

… Τη λέξη «αυτοκριτική» πώς τη λένε στα… αγγλικά, αρχηγάρα;

… Οργισμένος είναι, έμαθα, ο εν αναμονή, επειδή αποκάλυψα ότι παρά την καθημερινή του… αντίσταση κατά της κυβέρνησης έχει βάλει «μέσο» για να αγοράσει πονήματά του ο ΟΠΑΠ! Είπαμε, τα καλά και συμφέροντα… Πάντως καλές γιορτές, συνάδελφε!

… Ωρέ έτσι εύκολα κι απότομα σταμάτησε να διακινείται το πολιτικό χρήμα; Έτσι απότομα οι «αποκαλύψεις» χάθηκαν μεταξύ… μπουζουκιών και… δίδυμων πύργων; Ε;

… Συνδέονται οι διαρρήξεις στο γραφείο του Δημ. Κωστόπουλου με στοιχεία για το μέγα σκάνδαλο του χρηματιστηρίου; Τι είπατε;

… Πράγματι συγκινητική η αποχαιρετιστήρια ομιλία του νέου δημάρχου της Πάτρας Α. Φούρα στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Και πολύ έντιμη (μπράβο Αντρέα!) η ειδική αναφορά που έκανε στον ευπατρίδη της πολιτικής Αν. Πεπονή, τον αρχιτέκτονα του νόμου που για πρώτη φορά στον δημόσιο βίο της χώρας κατοχύρωνε τη διαφάνεια στις προσλήψεις στο δημόσιο…

… Α, ρε Γιάννη, μας την έσκασες… Μας είχες πείσει πως κι αυτή τη μάχη θα την κέρδιζες… Κι όλο, φίλε μου καλέ, λιγοστεύουν οι αξιοπρεπείς, οι έντιμοι, οι ανυπόταχτοι, οι πραγματικά ανεξάρτητοι, οι πραγματικά τοποθετημένοι απέναντι στην κάθε λογής εξουσία, οι αδάμαντες σε ήθος και φτωχοί σε υλικά αγαθά. Και περίσσεψαν, φίλε μου καλέ, τα κροκοδείλια δάκρυα… Ας είναι… Καλό ταξίδι, φίλε. Και σε ευχαριστούμε για τα όσα μας δίδαξες!

… Καλές γιορτές, αδέρφια!


Σχολιάστε εδώ