Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Όταν μάλιστα στη συνέχεια -κι ενόψει της σχετικής αποτίμησης της χρονιάς που φεύγει- διαβάζει στατιστικές που δείχνουν πως η Σοφοκλέους έχει να επιδείξει αποδόσεις, για αρκετά χαρτιά μάλιστα, που ξεπερνούν ακόμα και το 1.000% (!) την ώρα που ο Γενικός Δείκτης της σκαρφάλωσε κατά 150% υψηλότερα. Με μια μικρή διαφορά βέβαια: αυτές οι θαυμαστές αποδόσεις αφορούν τα… πεπραγμένα της αγοράς μας την τελευταία 4ετία!

Ωραιότατες οι αναλύσεις λένε πως τη συνολικότερη απόδοση του Γενικού Δείκτη (αυτό το 150% δηλαδή) την έχουν ξεπεράσει μόλις 52 μετοχές από τις 300 τόσες του ταμπλό, ενώ μόλις 1 στις 6 θεωρούνται – βάσει αποδόσεων πάντα – «ισχυρά χαρτιά» σε βάθος χρόνου. Κι επειδή οι αριθμοί συχνά μας λένε πολύ διαφορετικά πράγματα από όσα η «λογική» ή η «εμπειρία» μας, στα χαρτιά – πρωταγωνιστές της τελευταίας 4ετίας τις μακράν καλύτερες αποδόσεις έχουν καταγράψει οι τίτλοι του Φουρλή και του Μυτιληναίου (με κέρδη 1.359% και 1.244% αντίστοιχα τα τελευταία 4 χρόνια). Κι αν ψάχνετε τραπεζικά χαρτιά ανάμεσα στους πολύ κερδισμένους των τελευταίων 48 μηνών, θα βρείτε μόλις 2: την Τράπεζα Κύπρου και την Πειραιώς!

Άλλη μία παράμετρος αυτής της στατιστικής είναι κι αυτή που λέει πως ένα στα τρία χαρτιά εισηγμένων στο ΧΑΑ εταιρειών, για την ακρίβεια 111 τίτλοι, 4 χρόνια τώρα δεν έχουν δει Θεού πρόσωπο! Όπερ σημαίνει πως οι τιμές τους σε βάθος τόσων μηνών εξακολουθούν και καταγράφουν πτώση! Κι αν πολλά από αυτά τα χαρτιά τα υποψιάζεστε ποια είναι, να περιοριστώ μόνο στο να σας πω ότι ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ. Αυτά που φοβάστε πως εξελίχθηκαν σε «παγίδες» για πολλούς, ΑΥΤΑ ακριβώς είναι…

Συν τις περίπου 40 μετοχές που για διάφορους λόγους τέθηκαν οριστικά εκτός διαπραγμάτευσης!

Επί του πρακτέου τώρα, κι επειδή όλες κι όλες δυόμισι συνεδριάσεις έμειναν μέχρι το 2007, νομίζω πως είναι μάλλον παρακινδυνευμένο να ποντάρει κανείς τα λεφτά του σε οτιδήποτε αυτές τις ημέρες. Εκτός πια κι αν είναι αποφασισμένος να… «βγάλει μεροκάματο». Κι ο νοών νοείτο…

ΥΓ.: Ενδιαφέρουσα εικόνα της εβδομάδας που τελείωσε: σε κεντρικό ξενοδοχείο γίνεται η παρουσίαση της συνεργασίας των Mαrfin – Εγνατία – Λαϊκή με την εταιρεία επενδύσεων Franklin Templeton. Της οποίας ο επικεφαλής -και γνωστός τοις πάσι «γκουρού» των αγορών Mark Mobius- δήλωσε ευθαρσώς ότι η Σοφοκλέους θα ξεπεράσει τις 7.000 μονάδες! Είπε μάλιστα ο μίστερ Μόμπιους τα εξής: «Φυσικά είναι δύσκολο να διατυπώσει κανείς πρόβλεψη για το πόσο γρήγορα ο Δείκτης θα ξεπεράσει τις 7.000. Σας διαβεβαιώνω ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί». Κι εγώ έμεινα να αναλογίζομαι ποιος (θυμάμαι πολύ καλά…) και πότε (κι αυτό το θυμάμαι… ) είχε προβλέψει ακριβώς αυτόν τον αριθμό – ορόσημο για τη Σοφοκλέους.

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ