Πρώτα έκαναν γιορτή και μετά… καρατομήσεις!

Ήταν η μέρα που η διοίκηση είχε προσκαλέσει το προσωπικό σε μικρή γιορτή στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας για να «ανταλλάξουν ευχές». Μετά τα… μελομακάρονα η διοίκηση ενημέρωσε ότι τρεις δημοσιογράφοι, ο Νίκος Φύριος (επικεφαλής του αθλητικού τμήματος), η Ρούλα Καραμπέκιου (συντάκτρια επί 23 χρόνια στην εφημερίδα στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ) και ο Αλέξανδρος Θεολόγος (από το δικαστικό ρεπορτάζ) απολύονται. Επίσημη αιτιολογία ότι οι δύο πρώτοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση (!), άρα τους διευκολύνουν με την αποζημίωση. Φυσικά εκλήφθηκαν ως απολύσεις και ξεσηκώθηκε κύμα αντιδράσεων, καθώς η συνάδελφος Ρ. Καραμπέκιου είχε μόλις ενάμιση χρόνο μπροστά της για να βγει στη σύνταξη (είναι επίσης χήρα με ανήλικο παιδί). Η φράση που κυριαρχούσε ήταν πως η εταιρεία ως πρώτη της κίνηση δείχνει ένα σκληρό, ανάλγητο πρόσωπο. Οι εργαζόμενοι μουδιασμένοι και εξοργισμένοι σχολίαζαν πως αντί για την υλοποίηση των μεγάλων σχεδίων για ανάκαμψη και ανανέωση της εφημερίδας, την παροχή κινήτρων και οράματος για το προσωπικό, διαπιστώνουν απολύσεις και απαξίωση της δουλειάς τους και της προσωπικότητάς τους.

Οι αντιδράσεις από όλους, ακόμη και από τους καινούργιους που ήρθαν ως ενίσχυση για το νέο φύλλο, μόλις έγιναν γνωστές οι απολύσεις, έφθασαν την ίδια μέρα στη Γιάννα Αγγελοπούλου. Είχαν ήδη ενημερωθεί πολιτικοί, το Μαξίμου και σύμβουλοι του ζεύγους Αγγελοπούλου. Το ίδιο βράδυ και πριν εκδηλωθεί παρέμβαση της Ένωσης Συντακτών, η οποία ζητήθηκε άμεσα, δόθηκε εντολή από την ιδιοκτησία «να διορθωθεί η κατάσταση». Το πρωί της Τετάρτης η διοίκηση ενημέρωσε τη δημοσιογράφο Ρ. Καραμπέκιου ότι η απόλυσή της δεν ισχύει και της ζητά συγγνώμη, γιατί η ενημέρωση που είχε δεν ήταν σωστή. Αντιθέτως, επιμένει στις άλλες δύο απολύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι και στην περίπτωση του Αλ. Θεολόγου δεν φαίνεται να υπήρξε «σωστή ενημέρωση», αφού ο δημοσιογράφος το διάστημα εκείνο έλειπε με αναρρωτική άδεια μετά από εγχείρηση σε νοσοκομείο. Ούτε η ανάκληση της απόλυσης βέβαια διόρθωσε την κατάσταση.

Στους Τράχωνες την περασμένη Τετάρτη έγινε γενική συνέλευση δημοσιογράφων καιπαρουσία των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Π. Ράμμου, Ν. Νταουντάκη, Δ. Τρίμη και Φ. Πετραλιά (απουσίαζαν τόσο ο πρόεδρος Π. Σόμπολος όσο και ο αντιπρόεδρος Δ. Τσαλαπάτης) καταγράφηκε η έντονη αντίδραση των δημοσιογράφων και ζητήθηκε η άμεση παρέμβαση της Ένωσης με την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων με αίτημα «καμία απόλυση» στον «Ελεύθερο Τύπο».

Αναμένεται να κληθούν οι δυο διευθυντές Λάμπρος Σμαΐλης και Μπάμπης Κούτρας από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για εξηγήσεις, αφού, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, την ευθύνη διοίκησης των δημοσιογράφων την έχουν οι διευθυντές της εφημερίδας.

Όπως λέγεται, οι τρεις απολύσεις είναι μόνο η αρχή για πολλές απομακρύνσεις από τη νέα χρονιά και αυτό το γεγονός προκαλεί ερωτηματικά για τους στόχους της νέας ιδιοκτησίας ως προς το τι εφημερίδα θέλουν και με ποιους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σχέδια δεν ανακοινώνονται, η εφημερίδα λειτουργεί σε θολό καθεστώς για το ποιος από τους παλιούς ή τους καινούργιους έχει την ευθύνη των αποφάσεων, ποιο πόστο κατέχει, ποιος δίνει εντολές. Το χειρότερο όλων είναι ότι οι μελλοντικές απολύσεις δεν διαψεύδονται από κανέναν και επιχειρείται να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας πολιτικής «ανασυγκρότησης» της εφημερίδας.

Τι είδους ανασυγκρότηση θα είναι αυτή κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει. Το βέβαιο είναι ότι οι εργαζόμενοι -όπως ξεκάθαρα φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα- δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν χωρίς αντιδράσεις την υλοποίηση της πολιτικής απολύσεων και θα αντιδράσουν. Κι όλα αυτά ενώ για τα μέσα Ιανουαρίου υπήρχε το σχέδιο για την ανακοίνωση της νέας ταυτότητας αλλά και για άλλες κινήσεις στα μίντια.

Το κλίμα επιδεινώθηκε όταν την ίδια μέρα και με αφορμή τις απολύσεις ξέσπασε καταιγισμός υβριστικών σχολίων για πρόσωπα της εφημερίδας σε συγκεκριμένο «blog» στο Ίντερνετ. Πολλοί εργαζόμενοι ζητούσαν την καταδίκη του φαινομένου ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι καταγράφονται συγκεκριμένες λίστες με ονόματα δημοσιογράφων υπό απόλυση.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις φαίνεται πως η ιδιοκτησία θα ζητήσει επιτάχυνση των αλλαγών στην εφημερίδα.

ΥΓ.: Να σημειωθεί ότι οι νέοι δημοσιογράφοι που προσλήφθηκαν στον «Ελεύθερο Τύπο» μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας δεν έχουν υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνου, αλλά διάρκειας συγκεκριμένου χρόνου.


Σχολιάστε εδώ