«Μπουρλοτιέρης» ο Βύρωνας

Πολλοί βουλευτές και στελέχη της ΝΔ κατ’ αρχάς εκτιμούν πως ο Βύρων Πολύδωρας παίζει το δικό του παιχνίδι και ταυτόχρονα όλοι προσπαθούν να εξηγήσουν πού το πάει πλέον ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αφού σε τρεις εξαιρετικά κρίσιμες καμπές για τη ΝΔ ο κ. Πολύδωρας, όπως λένε, «έβαλε φωτιές στα τέλια». Η πρώτη ήταν στις παραμονές των εθνικών εκλογών του 2004, όταν δημοσίως υποστήριξε ότι θα διωχθούν πάνω από 10.000 στελέχη του δημόσιου τομέα που πρόσκειντο στο ΠΑΣΟΚ. Αυτή η επισήμανση τότε του είχε στοιχίσει την υπουργοποίηση και είχε κάνει έξαλλο τον Καραμανλή γιατί υπονόμευε τα ανοίγματα στον «μεσαίο χώρο. Η δεύτερη ήταν η δημόσια απειλή που διατύπωσε κατά της κυβέρνησης ότι θα παραιτηθεί αν δοθεί το επίδομα που είχε υποσχεθεί στους αστυνομικούς, που άναβε φωτιές για ένα γενικό ξεσηκωμό όλων των τάξεων που διεκδικούν αυξήσεις. Και η τρίτη «και φαρμακερή» πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ κατ’ αρχάς και στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ ανέχονται, καλύπτουν, υποθάλπουν (και ίσως και να υποκινούν) τους «εχθρούς του νόμου και της τάξης».

Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν βουλευτές και στελέχη της ΝΔ «και αυτή τη φορά ο Βύρωνας λειτουργεί για τον εαυτό του», για να ενισχύσει την παρουσία του στη Β΄ Αθήνας και στο συντηρητικό ακροατήριο αλλά στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς σιγά σιγά οι διάφοροι δελφίνοι «παίρνουν θέσεις για την επόμενη μέρα». Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι ενδεχομένως ο «Βύρων να μεθοδεύει και μια ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση», καθώς μετά τις δηλώσεις του (τις δεύτερες στη σειρά για το όλο θέμα στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha), υπαινίχτηκε κατά κάποιο τρόπο ακόμα και την έξοδό του από την κυβέρνηση, λόγω των πολύ αιχμηρών επισημάνσεών του.

Το «σκληρό παιχνίδι» και οι νοικοκυραίοι

Όμως κάπου εδώ, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές αλλά και με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οριοθετείται το προσωπικό παιχνίδι του Βύρωνα Πολύδωρα και τα όσα είπε εμπλέκονται στο γενικότερο πολιτικό παιχνίδι και τους σχεδιασμούς που γίνονται.

Με τις παρεμβάσεις του ο Βύρων Πολύδωρας «απευθύνεται» και στο ακροατήριο του ΛΑΟΣ, αλλά και τους αστυνομικούς και τις οικογένειές τους. Πάει όμως ακόμα μακρύτερα, καθώς μαζεύει και συσπειρώνει γύρω από τη ΝΔ τους λεγόμενους «νοικοκυραίους» που αποτελούν πλέον (έξω από κάποιες ιδεολογικές τοποθετήσεις) μια μεγάλη και κρίσιμη μάζα του εκλογικού σώματος, που γι’ αυτήν προέχει η ασφάλεια, η επιβολή του νόμου, η κοινωνική ομαλότητα με κάθε κόστος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Καραμανλής χειρίσθηκε με προσοχή το θέμα, απέφυγε ο ίδιος να εμπλακεί, αν και το μήνυμα το πήρε ο Πολύδωρας, που ασφαλώς το «ακροατήριο του» είναι και η δύναμή του που αποτρέπει κάθε μέτρο εναντίον του…, γιατί, προφανώς, το ακροατήριο αυτό μπορεί να στοιχίσει στη ΝΔ σε ψήφους.

Η βιτρίνα του «μεσαίου χώρου»

Στον Βύρωνα καταλογίζουν ότι καταστρέφει τη «βιτρίνα του λεγόμενου μεσαίου χώρου». «Το ρίσκο να καταστρέψουμε το μετριοπαθές προφίλ μας και τα ανοίγματα έξω από τον παραδοσιακό δεξιό χώρο» είναι τεράστιο, υπογράμμιζε κυβερνητικός παράγοντας, αλλά και αρκετοί από τους νεώτερους βουλευτές της ΝΔ. Τόνιζαν ακόμα πως αν «οι σημερινοί 25άρηδες και 30ρηδες δεν γνωρίζουν και δεν θυμούνται τίποτα από παλιότερες πρακτικές της Δεξιάς και συνεπώς οι κραυγές του κ. Παπανδρέου και του κ. Αλαβάνου περί αναβίωσης αστυνομικού κράτους και παρακράτους πέφτουν στο κενό, ωστόσο οι 45άρηδες και οι 55άρηδες έχουν ακόμα τις μνήμες τους, άρα και είναι προσιτοί σε μια τέτοια προπαγάνδα».

Σύμφωνα πάντα με πολιτικούς αναλυτές, η προσπάθεια «στοχοποίησης» του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από τον κ. Πολύδωρα και το κυβερνητικό επιτελείο και η προσπάθεια από τώρα να «μαζευτούν οι νοικοκυραίοι» δίπλα στη ΝΔ, είναι «μια ευφυής κίνηση» και δείχνει ότι πέρα από τις αρρυθμίες και τα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, κάποιοι «ξέρουν τουλάχιστον να διαβάζουν καλά τις δημοσκοπήσεις και να καταλαβαίνουν τις εξελίξεις».

Νέα αναταραχή στην παιδεία

Σύμφωνα πάντα με αυτή την οπτική, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, που πρωτοστάτησε και στις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών, το αμέσως προηγούμενο διάστημα, θα είναι η αιχμή του δόρατος και το «βαρύ πυροβολικό» και στον νέο κύκλο κινητοποιήσεων στην εκπαίδευση που θα πυροδοτηθούν από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση και από την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Όπως τονίζουν πολιτικοί αναλυτές, η σύγκρουση γύρω από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και γενικότερα γύρω από την παιδεία το αμέσως επόμενο διάστημα «είναι στρατηγικού χαρακτήρα», γιατί στην ουσία θα πρόκειται για την πρώτη «σοβαρή απόπειρα μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Καραμανλή, ασχέτως του περιεχομένου και του προσανατολισμού της, μια και είναι κάτι που αφορά το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας».

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ διαθέτει επιρροή και δύναμη στον χώρο της παιδείας, ισχυρότερη απ’ αυτή του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ και μπορεί να συμπαρασύρει και να ενοποιεί και τις λεγόμενες «αριστερίστικες ομάδες». Άρα θα είναι εκ των πραγμάτων ο πυλώνας των κινητοποιήσεων και θα δεχθεί και την ισχυρή πίεση του ΚΚΕ που θα θελήσει αυτή τη φορά «να έχει ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις κινητοποιήσεις» και να μην αφήσει να κάνει το παιχνίδι μόνος του ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ο οποίος λογικά με τον ανταγωνισμό που θα νιώσει από τα αριστερά του, είναι πολύ πιθανό να «σκληρύνει ακόμα περισσότερο τις θέσεις του».

Σε ένα τέτοιο σκηνικό πόλωσης και κοινωνικής έντασης, η κυβέρνηση θα έχει εκ των προτέρων και άλλοθι αλλά και ευχέρεια κινήσεων ακόμα και να πάει σε εκλογές «δημοψηφισματικού χαρακτήρα» για την παιδεία και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, έχοντας κοντά της και τους «νοικοκυραίους» που απεχθάνονται τις εντάσεις, αλλά και ως «μέσοι οικογενειάρχες» θέλουν κάτι να αλλάξει στην εκπαίδευση.

Τα αγκάθια

Ωστόσο υπάρχει το εξής θέμα το οποίο έχει ήδη αρχίσει να συζητείται και στους κόλπους της ΝΔ και όχι μόνο. Τι θα γίνει με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και τι θα γίνει με τον ΛΑΟΣ στις εκλογές.

Οι κυβερνητικές επιθέσεις κατά του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ τον ενισχύουν και προφανέστατα θα τον στείλουν στην επόμενη Βουλή. Η είσοδος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στη νέα Βουλή περιορίζει, βάσει του εκλογικού νόμου Σκανδαλίδη, την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και φυσικά δυσκολεύει μια κυβέρνηση που στηρίζεται σε πλειοψηφία 1-2 εδρών. Αν μάλιστα μπει και πέμπτο κόμμα στη Βουλή, τότε τα πράγματα για το πρώτο κόμμα θα είναι δύσκολα, αφού η αυτοδυναμία θα είναι ακόμα πιο περιορισμένη. Και εδώ μπαίνει το ερώτημα τι γίνεται με τον ΛΑΟΣ. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις είναι πιθανό ο ΛΑΟΣ να μην πιάσει ποσοστό για να μπει στη Βουλή και γι’ αυτό πλέον «πλαγιοκοπείται» από την κυβέρνηση, προκειμένου σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του να επιστρέψει στη ΝΔ.


Σχολιάστε εδώ