Μείωση της διαγραφής Αναστασιάδη στους έξι μήνες για τη διαφήμιση της TIM

Η ποινή του μειώθηκε με ψήφους 4-1, με το επιχείρημα πως θα πρέπει να είναι «ισόχρονη» με άλλους δημοσιογράφους που τιμωρήθηκαν για την ίδια παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας.

Κατά την απολογία του ο συνεκδότης δύο εφημερίδων («Πρώτο Θέμα» και «Πρωταθλητής») και ιδιοκτήτης της εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών Άρθρον ζήτησε την προσωρινή αναστολή της ιδιότητας του μέλους της ΕΣΗΕΑ, όσο διαρκούν οι «υποχρεώσεις» του στους συγκεκριμένους τομείς. Αίτημα που έγινε κατόπιν εορτής, αφού πρώτα είχε διαφημίσει την ΤΙΜ με σχέση χορηγίας, όπως είχε αποκαλύψει το «Π» στο «ΔΕΣ». Αξίζει να σημειωθεί πως η χορηγία αυτή είναι προσωπική στο μπλουζάκι του εκδότη και εμφανίζεται σε ένα μεγάλο μέρος της εκπομπής του, παλαιότερα στον Alpha και σήμερα στον ΑΝΤ1.

Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν προτίθεται να κάνει «άλλη διαφήμιση στο μέλλον -από τούδε και στο εξής». Από τον σχετικό διάλογο με τα μέλη του πειθαρχικού προέκυψε πως η Άρθρον έχει περίπου 20 υπαλλήλους και δικαιολόγησε τη λειτουργία της με το επιχείρημα πως έτσι διασφαλίζεται «η αυτονομία προϊόντος της εκπομπής» αν και «είναι πιο συμφέρον να αμείβεσαι προσωπικά ως υπάλληλος-παρουσιαστής».

Για τις δύο εφημερίδες, τις οποίες συνεκδίδει, ισχυρίστηκε πως είναι άλλοι που επιβάλλουν μια τέτοια μετεξέλιξη του δημοσιογράφου καθώς «η εισβολή οικονομικών μεγαθήριων στον χώρο των ΜΜΕ επιβάλλει να ενισχυθούν και όχι να πολεμηθούν οι μεικτές προσπάθειες δημοσιογράφων που τυπικά γίνονται και εκδότες». Τόσο απλά… (Όλη η απόφαση στο www.esiea.gr.)

Αθώος ο Πανούτσος

Παμψηφεί μη ελεγκτέο πειθαρχικά έκρινε το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο τον Αντώνη Πανούτσο για την εκ νέου μετάδοση της διαφήμισης της εταιρείας Alousystem. Κρίθηκε πως στη ραδιοφωνική και την τηλεοπτική εκδοχή έγινε μοντάζ επί της παλαιότερης και πως ο δημοσιογράφος είχε αντιδράσει στέλνοντας εξώδικο στη διαφημιστική. Για την αρχική διαφήμιση ελέγχθηκε σε πρώτο και δεύτερο βαθμό από τα πειθαρχικά συμβούλια και όπως σημειώνεται στην απόφαση, «στοιχειώδης κανόνας του Δικαίου και του νομικού πολιτισμού μας είναι πως ουδείς μπορεί να καταδικαστεί για το ίδιο αδίκημα δύο φορές». Το Δευτεροβάθμιο επισημαίνει πάραυτα ότι η απόφασή του «δεν σημαίνει αλλαγή στάσης του» στο σαφώς θεωρούμενο αντιδεοντολογικό ζήτημα της διαφήμισης από δημοσιογράφους. (Όλη η απόφαση στο www.esiea.gr.)
Διαγραφή έξι μηνών

Την προσωρινή διαγραφή των έξι μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε με ψήφους 4-1 το Δευτεροβάθμιο για τον Αμβρόσιο Σανταμούρη, πρώην διευθυντή του Alpha 989, για απόλυση δημοσιογράφου. Σύμφωνα με την απόφαση, ο δημοσιογράφος «έχει ευθύνη για την απόλυση των εγκαλούντων, πράγμα που απεδείχθη από την ακροαματική διαδικασία», καθώς «η απόλυση καταγγέλθηκε ως παράνομη από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η οποία κήρυξε στις 3 Μαΐου 2005 24ωρη απεργία για να ανακληθούν οι απολύσεις χωρίς αποτέλεσμα». (Όλη η απόφαση στο www.esiea.gr.)

Σε απολογία ο Κέκης

Σε απολογία κλήθηκε από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Κώστας Κέκης. Αιτία η κατάθεση εναντίον συμβασιούχων δημοσιογράφων σε δικαστήριο. Είχαμε «φωτογραφίσει» προ καιρού την προοπτική και να που συνέβη.

Αυτό που δεν μας εξήγησε ο Κ. Κέκης είναι πώς το Ίντερνετ της ΕΡΤ, παρά τα λεγόμενά του στο δικαστήριο, εξακολουθεί να δουλεύει…


Σχολιάστε εδώ