Θα εκπέμπουν και ψηφιακά αλλά χωρίς άδειες!

Δηλαδή τα κανάλια θα εξακολουθήσουν να εκπέμπουν αναλογικά με καθεστώς προσωρινής λειτουργίας από τις συχνότητες που χρησιμοποιούν και ταυτόχρονα θα τους επιτραπεί να εκπέμψουν ψηφιακά σε «πιλοτική μορφή», σε συγκεκριμένες συχνότητες, αλλά χωρίς άδεια.

Το ευφυές αυτό σχέδιο αφενός ικανοποιεί τους ιδιοκτήτες στην ιδιωτική τηλεόραση, αφού μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη συγκέντρωση και την ψηφιακή εποχή θα μπορούν να ανεβάσουν τα κανάλια τους σε ψηφιακή εκπομπή, και αφετέρου η κυβέρνηση κρατά το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί των ψηφιακών αδειών για μετά το 2008-2009 και ως το 2012 για να δώσει τις κανονικές άδειες επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Το «δώρο» που χρυσώνει το χάπι για τα ιδιωτικά κανάλια είναι η πλήρης απελευθέρωση με τις άλλες μορφές μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος, δηλαδή μέσω των ευρυζωνικών δικτύων!

Σύμφωνα με όλες πλέον τις ενδείξεις, στο υπουργείο Επικρατείας έχουν καταλήξει για το πώς θα προχωρήσει η υπόθεση ψηφιακής-αναλογικής τηλεόρασης και συγκέντρωσης. Γι’ αυτό και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος στη Βουλή δήλωσε με απόλυτη σιγουριά πως το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση θα ψηφισθεί σε αυτή την κυβερνητική θητεία. Το σχέδιο νόμου ουσιαστικά είναι έτοιμο. Μένουν οι «λεπτομέρειες» του καθορισμού συγκεκριμένου αριθμού διαύλων στα UHF με κάλυψη για όλη τη χώρα, στους οποίους θα κληθούν να μπουν τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια αλλά και τα περιφερειακά κανάλια (τοπικά δεν θα υπάρχουν με τις νέες ρυθμίσεις) για να εκπέμψουν ψηφιακά σε πιλοτικό στάδιο μέχρι «να ετοιμαστεί η αγορά και το καταναλωτικό κοινό», αλλά υπάρχει όπως είναι φανερό και η ιδεολογική κάλυψη. Τα ιδιωτικά κανάλια θα εκπέμπουν μαζί σε «πακέτο», δηλαδή από μία ή δύο συχνότητες που θα τους παραχωρηθούν συνολικά, αφού αυτό είναι εφικτό στην ψηφιακή εκπομπή.

Δεν θα είναι δικές τους οι συχνότητες, πιθανόν ούτε θα πληρώνουν ενοίκιο γι’ αυτές, αφού ο χαρακτηρισμός είναι «πιλοτικό στάδιο». Η χορήγηση ψηφιακών αδειών αφήνεται έτσι για το… μέλλον, όταν με το καλό σταματήσει οριστικά η αναλογική εκπομπή τηλεόρασης. Η χρονιά γι’ αυτό θα πρέπει να καθορισθεί με κυβερνητική απόφαση, αν και ήδη υπάρχει το 2012 ως έτος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπάρχει όμως και εκτίμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως η Ελλάδα δεν θα προλάβει το 2012 και ίσως πάει στο 2015. Όπως όλοι καταλαβαίνουν, σε αυτό το πλαίσιο απλώς θα αλλάξει το παιχνίδι. Από τη διαπραγμάτευση για τις αναλογικές άδειες θα περάσουμε σε αυτή για τις ψηφιακές!

Επειδή βέβαια οι εξελίξεις είναι ραγδαίες τουλάχιστον σε επίπεδο τεχνολογίας, η κυβέρνηση χρυσώνοντας το χάπι θα καλέσει τα κανάλια να πάρουν άδειες από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για εκπομπή του προγράμματός τους ή μέρους του προγράμματός τους, από ευρυζωνικά δίκτυα ή καλωδιακά. Ήδη στις μεγάλες πόλεις της χώρας μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι στήνουν καλωδιακά δίκτυα, οπότε η θεσμική ρύθμιση για άδεια εκπομπής μέσω αυτών θα λύσει το πρόβλημα!


Σχολιάστε εδώ