Η νίκη της Μαύρου στη Λευκωσία άναψε το πράσινο φως στον Τάσσο για την Προεδρία

Ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά που την ήθελαν 15 μονάδες πίσω από τον απερχόμενο δήμαρχο, Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ο οποίος υποστηριζόταν μόνο από τον Ευρωπαϊκό Κόμμα των Συλλούρη, Κουτσού, Ερωτοκρίτου και άλλες 12 με 14 μονάδες από την Άννα Μαραγκού, η οποία υποστηριζόταν από τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) του Νίκου Αναστασιάδη.

Τελικώς, οι μηχανισμοί του ΑΚΕΛ και της Τριμερούς, την οποία συμπληρώνουν το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, έδρασαν αποτελεσματικά. Η κ. Μαύρου κέρδισε την κ. Μαραγκού με 2 μονάδες διαφορά. (Μαύρου 34,93%, Μαραγκού 32,17% Ζαμπέλας 27,32% και Μεσαρίτης 5,58%)

Το δίλημμα των ΔΗΚΟϊκών

Το ΑΚΕΛ, μετά το θαλάσσωμα των Αρχιεπισκοπικών, όταν έχασε ο υποστηριζόμενος του κόμματος και θεωρούμενο φαβορί Επίσκοπος Νικηφόρος, έπαιζε το τελευταίο του χαρτί. Εάν η Μαύρου έχανε, θα δοκιμαζόταν η αξιοπιστία της ηγεσίας του κόμματος και της ίδιας της Τριμερούς ενόψει προεδρικών εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε ένα έτος. Τον Φεβρουάριο του 2008. Η κινητοποίηση το τελευταίο δεκαπενθήμερο ήταν τεράστια. Τα στελέχη και των τριών κομμάτων είχαν εφαρμόσει το σύστημα πόρτα – πόρτα. Το πρόβλημα βρισκόταν στις τάξεις των ΔΗΚΟϊκών, οι οποίοι δεν ψήφιζαν την κ. Μαύρου επειδή ήταν από τους ενθερμότερους υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν. Από την άλλη όμως τούς είχε τεθεί το εξής δίλημμα: Εάν δεν εκλεγεί η Μαύρου, οι ναιναίκοι του ΑΚΕΛ δεν θα ψηφίσουν τον Τάσσο στις Προεδρικές. Η κ. Μαύρου και οι δημαρχιακές εκλογές ήταν τμήμα της γενικότερης συμφωνίας Τάσσου – ΑΚΕΛ, που στηρίζεται στην ακόλουθη βάση: Το ΑΚΕΛ παίρνει τη μερίδα του λέοντος στην εσωτερική διακυβέρνηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς όμως να θίγεται το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος βάζει πλώρη για την επανεκλογή του στην επόμενη πενταετία, διατηρώντας στα χέρια του το Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Αριστερή βεντέτα

Βεβαίως, στο σκηνικό της Τριμερούς βρίσκεται και η ΕΔΕΚ, η οποία κινείται όπως και το ΑΚΕΛ στον αριστερό χώρο, οπότε εκτός από σύμμαχα κόμματα είναι και ιδιαίτερα ανταγωνιστικά. Μάλιστα, μπορεί μεν το ΑΚΕΛ και η Τριμερής να κέρδισαν τους δύο μεγάλους δήμους της Λευκωσίας και της Λεμεσού με τον κ. Ανδρέα Χρίστου, πρώην υπουργό Εσωτερικών, όμως η τριμερής έχασε οριακά για δεκάδες ψήφους τέσσερις δήμους που κατείχε η ΕΔΕΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος, Γιαννάκης Ομήρου, άφησε αιχμές εναντίον των συνεταίρων του και δη του ΑΚΕΛ ότι στις περιπτώσεις στήριξης των υποψήφιων δημάρχων, που προέρχονταν από το χώρο της ΕΔΕΚ, οι ΑΚΕΛικοί δεν έδωσαν την απαιτούμε σημασία… όπως συνέβη στον δήμο Λευκωσίας. Το κοινό μυστικό είναι ότι το ΑΚΕΛ πήρε τη ρεβάνς των βουλευτικών από την ΕΔΕΚ. Τότε, στις βουλευτικές, το ΑΚΕΛ είχε πτώση. Κέρδισε οριακά τον ΔΗΣΥ. Την ίδια στιγμή, η ΕΔΕΚ παρουσίαζε αύξηση της τάξης του 2,6%, την οποία τόσο το ΑΚΕΛ όσο και η κοινή γνώμη απέδιδαν το ρουσφέτι που απλόχερα διενεργούσαν στα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών οι Κούλλης Μαυρονικόλας και Δώρος Θεοδώρου. Αμφότεροι αντικαταστάθηκαν μετά τις εκλογές κατόπιν παρέμβασης του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Συνεπώς, και εντός της Τριμερούς υπάρχει αντιπαράθεση. Άλλωστε, το ΑΚΕΛ μπορεί να κέρδισε με την Τριμερή τους δυο μεγάλους δήμους της Λευκωσίας και της Λεμεσού όμως:
• Το ΑΚΕΛ παρουσιάζει μείωση των ποσοστών του κατά 2% περίπου με βάση την εκλογή των δημοτικών συμβούλων, σε αντίθεση με τους δύο άλλους εταίρους του, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, που εμφανίζουν άνοδο.
• Ο ΔΗΣΥ στήριξε στην Αμμόχωστο τον Αλέξη Γαλανό, έναν εκ των βετεράνων πρωτοκλασάτων στελεχών του ΔΗΣΥ, ο οποίος ταυτοχρόνως υποστηρίχθηκε και από το Ευρωπαϊκό Κόμμα. Ο ΔΗΣΥ εμφανίζει αύξηση των ποσοστών του με βάση τους δημοτικούς συμβούλους που εξέλεξε της τάξης του 2% περίπου.

Η σφήνα του ΕΥΡΩΚΟ

Από την άλλη, στην Τριμερή και στον ΔΗΣΥ ενόψει και των προεδρικών εκλογών μπαίνει σφήνα το Ευρωπαϊκό Κόμμα, το οποίο διατηρεί στην ουσία τη δύναμή του, περί το 5,5% με 6%. Λόγω των θέσεών του στο Κυπριακό -είναι ως γνωστόν, αντίθετο με την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν ή παραλλαγής του υποστηρίζοντας, ταυτοχρόνως, την ευρωπαϊκή λύση- αποτελεί κόκκινο πανί για το ΑΚΕΛ και για τον ΔΗΣΥ, από τον οποίο έχει τη δυνατότητα απορρόφησης ψήφων εφόσον πλείστα των στελεχών του είναι πρώην Συναγερμικοί. Ούτε η ΕΔΕΚ βλέπει θετικά την παρουσία του Ευρωπαϊκού Κόμματος, διότι τυχόν δικό της στραβοπάτημα και δική του αύξηση θα φέρουν το Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ) στην τέταρτη θέση και την ΕΔΕΚ στην πέμπτη. Έτσι το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα κλέψει ακόμη ένα κομμάτι του ρυθμιστικού ρόλου της ΕΔΕΚ, τον οποίο μονοπωλούσε ως τώρα.

Το ΑΚΕΛ μπορεί μεν να μη θέλει το ΕΥΡΩΚΟ στα πόδια του -λόγω και των καλών σχέσεων της ηγεσίας του ΕΥΡΩΚΟ με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο- όμως, από την άλλη, θα ήθελε να το δει να αυξάνεται σε βάρος του ΔΗΣΥ. Προφανώς ως το σημείο όπου το ίδιο το ΑΚΕΛ θα διατηρείται στην πρώτη θέση. Ταυτοχρόνως, ο ΔΗΣΥ εν όψει προεδρικών δεν έχει και πολλές επιλογές συνεργασίας. Ο εν δυνάμει υποψήφιός του, νυν ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης λογικά θα ήθελε τη στήριξη του ΕΥΡΩΚΟ. Όμως, με τον πρότερο βίο του και την υποστήριξη που έδωσε στο Σχέδιο Ανάν τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα.

Ο ρυθμιστικός ρόλος

Το φαινόμενο Μαύρου κράτησε ζωντανή την Τριμερή, παρά τα εσωτερικά της προβλήματα και σφράγισε το διαβατήριο του Προέδρου Παπαδόπουλου για τη διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας και τη νίκη. Ακόμη και αν ο ΔΗΣΥ, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρός του Νίκος Αναστασίαδης, κινείται μετά τις δημοτικές εκλογές μεταξύ 32% και 34%, η δύναμη αυτή δεν είναι αρκετή για την εκλογή νέου Προέδρου, ακόμη και αν η μισή ΕΔΕΚ, όπως συνήθως γίνεται, δώσει στήριξη στον κ. Κασουλίδη. Δύσκολα είναι τα πράγματα για τον κ. Κασουλίδη, ακόμη και αν σε όλα αυτά προστεθεί η στήριξη προς το πρόσωπό του ενός μικρού ποσοστού του ΑΚΕΛ, που ψήφισε «ναι» στο δημοψήφισμα και δεν συμπαθεί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Εάν η ΕΔΕΚ αλλάξει στρατόπεδο, τότε ο ρυθμιστικός της ρόλος μετατίθεται στο ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των επόμενων προεδρικών εκλογών, αφού το ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ και τους Οικολόγους μόλις που υπερβαίνουν το 50%. Το ερώτημα είναι γιατί η ΕΔΕΚ να δωρίσει τον ρυθμιστικό της ρόλο στο ΕΥΡΩΚΟ και γιατί να εγκαταλείψει τη σίγουρη εξουσία, στην οποία συγκατοικεί με τα λοιπά κόμματα της Τριμερούς, μπαίνοντας σε μια περιπέτεια;

Η ανταλλαγή

Η Τριμερής και οι Οικολόγοι συγκεντρώνουν ποσοστό περί το 60%. Χωρίς το ΕΥΡΩΚΟ, ακόμη και αν υπάρχουν απώλειες, δύσκολα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μπορεί να χάσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές, εκτός και αν προκύψουν δραματικές αλλαγές.

Οι δημοτικές εκλογές δεν αποτυπώνουν αλλαγή πολιτικού σκηνικού και ανακατανομή ισχύος. Απλώς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προσδοκά να ανταλλάξει το δικό του διπλό «ναι» προς την Ελένα Μαύρου και τον Ανδρέα Χρίστου με τη δική τους στήριξη, ώστε να κερδίσει και με την ψήφο των ναινέκων του ΑΚΕΛ τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2008. Ίδωμεν…


Σχολιάστε εδώ