Βοήθησε και ο Αναστασιάδης…

Η εκλογή της υποψήφιας του ΑΚΕΛ στον δήμο Λευκωσίας Ελένης Μαύρου διευκολύνθηκε αφάνταστα από την πολιτική που τήρησε απέναντί της το κόμμα του ΔΗΣΥ του Νίκου Αναστασιάδη. Το τελευταίο απέτρεψε, κατά πρώτον λόγο, την κάθοδο του Ουράνιου Ιωαννίδη, πρώην υπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση Κληρίδη και υπερμάχου του «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν. Η υποψηφιότητά του είναι βέβαιο ότι θα απέτρεπε την εκλογή της κ. Μαύρου, γιατί θα συγκέντρωνε τη μεγάλη πλειοψηφία του «ΟΧΙ», ανεξαρτήτως κομμάτων. Η αποτροπή της υποψηφιότητάς του έγινε με παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα.

Κατά δεύτερον λόγο, ο ΔΗΣΥ απέφυγε να υποστηρίξει έναν εκ των ανεξαρτήτων, που πρόσκεινται έτσι κι αλλιώς σ’ αυτό. Με την πολυδιάσπαση στον χώρο του, ο ΔΗΣΥ κατέστησε δυνατή την εκλογή της κ. Μαύρου και την απώλεια, για πρώτη φορά σε πενήντα χρόνια, του δήμου της Λευκωσίας.

Γενικό χαρακτηριστικό των τελευταίων δημοτικών εκλογών είναι η αποστασιοποίηση και η ανεξαρτητοποίηση των ψηφοφόρων από τις επιλογές και εντολές των κομμάτων. Εξελέγησαν πολλοί ανεξάρτητοι υποψήφιοι και «αντάρτες» υποψήφιοι. Γενικά δεν υπήρξε αντιστοιχία μεταξύ δημοτικής και κομματικής ψήφου. Είναι μια πολύ σαφής έκφραση προβληματισμού και δυσπιστίας απέναντι στα κόμματα.


Σχολιάστε εδώ