Αλήθειες – ψέματα – σκοπιμότητες και φόβοι για το αρχείο του Ανδρέα

Στη συνέχεια με εξουσιοδότησε να βολιδοσκοπήσω τη χήρα του αείμνηστου ηγέτη, αν δέχεται να παραδώσει το αρχείο στο Ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» με «αντάλλαγμα» να πάρει μια θέση στο ΔΣ του Ιδρύματος.

Ύστερα από σκέψεις και συζητήσεις με συνεργάτες του Ανδρέα η Δήμητρα απάντησε καταφατικά. Μετέφερα την απάντησή της στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Μου είπε ότι θα βάλει το θέμα στο Εκτελεστικό και ύστερα απ’ τη θεωρούμενη ως βέβαιη συμφωνία των μελών του θα μεταφέρει ο ίδιος στη Δήμητρα επίσημα την πρόταση, ώστε σύντομα αυτό το κομμάτι του αρχείου να ενσωματωθεί και να ενιαιοποιηθεί με το υπάρχον στο ίδρυμα (το τμήμα του αρχείου που υπήρχε στην Εκάλη αφορά την περίοδο 1986-’87 έως το 1996).

Οι εβδομάδες περνούσαν και… ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το ιστορικό στέλεχος και το ΕΓ.

Η Δήμητρα με παρακάλεσε να ρωτήσω γιατί αυτή η σιωπή. Επισκέφθηκα το στέλεχος και πήρα την εξής εκπληκτική απάντηση:

– Άσ’ το, δυστυχώς δεν προχωρά, γι’ αυτό και δεν τηλεφώνησα. Και δεν προχωρά, αν και όλοι δέχτηκαν αυτήν τη διευθέτηση, ακόμα κι ο Σημίτης. Αλλά δυστυχώς δεν τη δέχεται ο Γιώργος!

Ο ίδιος, απογοητευμένος, μου επεσήμανε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο να μπει η Δήμητρα στο Ίδρυμα ως μέλος του ΔΣ. Και στη συνέχεια μου μετέφερε την εκτίμησή του:

– Προσωπικά πιστεύω ότι ο Γιώργος, ως Γιώργος, δεν έχει επί της ουσίας αντίρρηση. Αλλά το «όχι» τού το επέβαλε η «οικογένεια», η οποία δε θέλει καν να ακούσει για μια τέτοια θέση της Δήμητρας…

Μάλλον είχε δίκιο. Πράγματι η «οικογένεια» θα επέβαλε στον Γιώργο αυτήν την άρνηση. Αλλά το θέμα είναι ότι τότε, πριν από εννιά χρόνια, χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία να ενιαιοποιηθεί το αρχείο του Ανδρέα και να λήξει έτσι το ζήτημα ομαλά.

Αυτά, για να ερμηνευτούν συμπεριφορές, να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Και για να δούμε πόσο είναι πράγματι ειλικρινείς σήμερα κάποιοι που ομνύουν στο όνομα της ανάγκης να δοθεί απ’ τη Δήμητρα στο Ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» το τμήμα του αρχείου που έχει η ίδια…

Σημειώνουμε ότι εκείνη την περίοδο ο κ. Σημίτης, φρονίμως ποιών και για να μην του καταλογίσει κάποιος ευθύνες για την τύχη του αρχείου συγκρότησε επιτροπή από στελέχη για να μελετήσει το όλο θέμα και να υποβάλει προτάσεις. Βέβαια η εν λόγω επιτροπή ουδέποτε λειτούργησε, ούτε καμία πρόταση υπέβαλε, ούτε κάποια πρωτοβουλία ανέλαβε…

Στην επιτροπή συμμετείχαν οι Γ. Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτης, Αντ. Λιβάνης, Α. Τσοχατζόπουλος, Τηλ. Χυτήρης, Απ. Κακλαμάνης.

Αναπάντητη πρόταση για συνάντηση…

Έκτοτε το θέμα τελούσε ουσιαστικά «εν υπνώσει». Ουδείς ασχολήθηκε στα σοβαρά με το ζήτημα του αρχείου, το οποίο βρισκόταν σε ένα γραφείο, στο ισόγειο της βίλας της Εκάλης, κλειδωμένο (τα κλειδιά τα κρατούσε η Δήμητρα).

Μπορεί ο καθένας να καταλογίσει ό,τι θέλει στην τελευταία σύζυγο του Ανδρέα. Και γι’ αυτό κρίνεται. Είναι όμως ανέντιμο και άνανδρο να επιχειρεί να της καταλογίσει τα… πάντα, να της φορτώσει την απαράδεκτη αδιαφορία τόσο του επίσημου ΠΑΣΟΚ όσο και του Γιώργου προσωπικά για το τμήμα του αρχείου που βρισκόταν στην Εκάλη, εν τέλει ακόμα και τον ασεβή τρόπο μεταχείρισης της μνήμης του Ανδρέα απ’ τους πολιτικούς του επιγόνους. Ο καθένας έχει τις δικές του ευθύνες. Ας αποκτήσει και το θάρρος και την εντιμότητα να τις αναλάβει. Και ας μην καταφεύγει στη δειλή στάση της κατασκευής εξιλαστήριων θυμάτων.

Ήδη, για να επανέλθουμε στο επίμαχο θέμα, απ’ τον περασμένο Σεπτέμβρη, πριν από τις δημοτικές εκλογές, η Δήμητρα τηλεφώνησε στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε συνάντηση μαζί του προκειμένου να συζητήσουν για την παράδοση του αρχείου της Εκάλης στο ΠΑΣΟΚ, όπως διευκρίνισε.

Πέρασαν βδομάδες χωρίς καμιά ανταπόκριση. Κάποια στιγμή τηλεφώνησε στη Δήμητρα η γραμματέας του Γιώργου Ρεγγίνα Βάρτζελη και της είπε ότι την έχει εξουσιοδοτήσει ο πρόεδρος για να συναντηθούν!

Οργισμένη η Δήμητρα της απάντησε ότι τη συνάντηση τη θέλει με τον Γιώργο, επειδή πρόκειται για το αρχείο του πατέρα του και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και επιμένει σε αυτό. Πρόσθεσε ότι επειδή σε λίγες ημέρες θα μετακομίσει λόγω της συμφωνίας για την κατεδάφιση της βίλας, θέλει να γνωρίζει τις προθέσεις του Γιώργου για το θέμα του αρχείου.

Ποτέ δεν πήρε απάντηση. Προφανώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε, ότι σε μια συζήτηση η Δήμητρα θα ζητούσε εκτός από κάποια θέση στο ΔΣ του Ιδρύματος και δέσμευση για υποψηφιότητά της στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό απέφυγε τη συνάντηση.

Μάλιστα, όπως μου τόνισε στενός του συνεργάτης, ο Γιώργος δεν προτίθεται να αποδεχτεί κανένα αίτημα για υποψηφιότητα της Δήμητρας.

Και ξαφνικά… προέκυψε θέμα με προσωπικά αντικείμενα του Ανδρέα, που βρέθηκαν στο Μοναστηράκι. Και ξεκίνησε μεγάλη επί του θέματος συζήτηση και οξεία κριτική στη Δήμητρα, ότι ανιστόρητα εκποίησε κομμάτια της ιστορίας του μεγάλου ηγέτη.

Η ίδια η Δήμητρα:

– Διαψεύδει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Και δηλώνει πως τίποτα δεν έχει εκποιηθεί απ’ τα αντικείμενα ιστορικής αξίας. Και ότι με… είδη κουζίνας είναι απαράδεκτο να ασχολείται κάποιος.

– Πιστεύει ότι το όλο θέμα στήθηκε για να την προβοκάρουν και να την εκβιάσουν να παραδώσει στο ΠΑΣΟΚ το αρχείο χωρίς καμιά συζήτηση ή πολύ περισσότερο, διαπραγμάτευση.

Σημειώνουμε ότι αυτήν τη στιγμή το τμήμα του αρχείου που είναι στην κατοχή της βρίσκεται σε φυλασσόμενο μέρος, το ενοίκιο του οποίου πληρώνεται απ’ τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη, ύστερα από συνεννόηση με τον Αντ. Λιβάνη και τα παιδιά του.

Η παρέμβαση Αθανασάκη

Όταν εκδηλώθηκε η παρέμβαση της προέδρου της Βουλής Άννας Μπενάκη – Ψαρούδα, τότε και μόνο τότε το ΠΑΣΟΚ… αφυπνίστηκε. Και ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά ο νέος γραμματέας Ν. Αθανασάκης, ο οποίος, φυσικά, ουδόλως ευθύνεται για την απαράδεκτη ολιγωρία, αδιαφορία, ανευθυνότητα που έδειξε επί πάνω από 10 χρόνια το ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς.

Τηλεφώνησε λοιπόν την περασμένη Δευτέρα στη Δήμητρα, δύο μέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή της με την πρόεδρο της Βουλής και της ζήτησε να αναβάλει αυτή τη συνάντηση και να συναντηθεί πρώτα μαζί του για το θέμα του αρχείου.

Εισέπραξε την απάντηση ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει.

Τελικά η μεταξύ τους συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής. Και το κλίμα δεν ήταν καλό.

Κατ’ αρχάς η Δήμητρα επεσήμανε στον Αθανασάκη ότι ενώ η πρόεδρος τη δέχτηκε στο γραφείο της στη Βουλή, ο ίδιος ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν την κάλεσε στη Χαρ. Τρικούπη, αλλά στο μπαρ ενός ξενοδοχείου, «σαν να είμαστε παράνομο ζευγάρι», όπως χαρακτηριστικά του επεσήμανε.

Αλλά η γεμάτη ένταση συζήτηση επεκτάθηκε ακόμα και μέχρι του σημείου αν… ο Αθανασάκης έπρεπε να αποδεχτεί να είναι γενικός γραμματέας υπουργείου επί Σημίτη.

Η Δήμητρα διαμαρτυρήθηκε ακόμα έντονα στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ:

– Για την αδιαφορία του Γιώργου και του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του αρχείου. «Με θυμηθήκατε τώρα», του είπε, «που ανέλαβε πρωτοβουλία η πρόεδρος της Βουλής, προφανώς κατόπιν συνεννόησης με τον Καραμανλή. Τόσο καιρό πού ήσαστε;».

– Για τη μεταχείρισή της γενικότερα απ’ το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια μετά τον θάνατο του Ανδρέα. Αναφέρθηκε στις έρευνες του ΣΔΟΕ για τα φορολογικά της, για την έρευνα του εισαγγελέα Ντογιάκου και για άλλα ζητήματα. «Ντροπή σας», είπε, που με μεταχειριστήκατε με αυτό τον τρόπο.

– Για τον τρόπο με τον οποίο απορρίφθηκε η υποψηφιότητά της το 2004, παρότι ο τότε γραμματέας Μιχ. Χρυσοχοΐδης της είχε κατ’ αρχήν υποσχεθεί ότι θα ήταν υποψήφια. «Με κοροϊδέψατε, είστε άνανδροι, ο Σημίτης και οι υπόλοιποι με τοποθέτησαν απέναντι», υπογράμμισε.

Για το θέμα της υποψηφιότητάς της ήταν ιδιαίτερα σκληρή, δείχνοντας έτσι έμμεσα ότι αυτό το ζήτημα την ενδιαφέρει και αφήνοντας να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το αρχείο θα πρέπει να περιλαμβάνει και αυτό…

Επεσήμανε βέβαια ότι «δεν απαιτώ, αλλά διεκδικώ». Αλλά ρώτησε «θέλω να μου πείτε έστω έναν λόγο, για τον οποίο απορρίψατε την υποψηφιότητά μου και γενικά δεν τη θέλετε», ενώ ζήτησε «αναστήλωση της υπόληψής μου», εγκαλώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «όλα αυτά τα χρόνια με πετροβολήσατε».

· Για την εις βάρος της διαρροή στα «ΝΕΑ» σχετικά με τον θόρυβο που ξέσπασε σε βάρος της, ότι βρέθηκαν αντικείμενα του Ανδρέα στο Μοναστηράκι, απέδωσε τη διαρροή στο ΠΑΣΟΚ, πράγμα που αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Ν. Αθανασάκης. «Εσείς κάνατε το παιχνίδι με ”ΤΑ ΝΕΑ”», τόνισε. Ενώ έκανε ακόμα λόγο για «παιχνίδια που γίνονται με φιρφιρίκους και εγκάθετους (δημοσιογράφους)» και είπε «Νίκο, η ιστορία δεν γράφεται με κατσαρόλες και φλιτζάνια»…

Ο Ν. Αθανασάκης:

– Ζήτησε να δοθεί το αρχείο στον «φυσικό του χώρο, στο Ίδρυμα, όπου υπάρχει και το άλλο τμήμα, επειδή το αρχείο είναι, πρέπει να είναι ένα».

– Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της στο ΔΣ του Ιδρύματος, τονίζοντας πάντως ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος να δεσμευτεί επ’ αυτού.

– Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το αρχείο έγινε επειδή δεν πάει καλά και έτσι αποφάσισε να κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι.

– Της ζήτησε να απεμπλακεί απ’ την πίεση του χρόνου για απάντηση στην κ. Μπενάκη.

– Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει τη συγκατάθεσή του προκειμένου να δοθεί το αρχείο στη Βουλή. Και άφησε να εννοηθεί ότι αν αυτό γίνει, θα θεωρηθεί εχθρική πράξη!

Χαρακτηριστικός της έντασης είναι ο εξής διάλογος:

– Ν. Αθανασάκης: Σκέψου ακόμα, Δήμητρα, ότι αυτή η πρωτοβουλία εκφράστηκε απ’ την κ. Μπενάκη, η οποία ήταν εκ των πρωταγωνιστών της πολιτικής δίωξης και παραπομπής του προέδρου, τότε, το ’89.

– Δήμητρα: Νίκο, τι μου λες; Εσύ μιλάς, που έχεις δίπλα σου άτομα σαν τη Δαμανάκη και τον Ανδρουλάκη;

Ας σημειωθεί, ενδεικτικό και του κλίματος καχυποψίας, πως η Δήμητρα δεν πήγε μόνη στη συνάντηση με τον Νίκο Αθανασάκη. Είχε μαζί της τον συνεργάτη της Γ. Φλούδα.


Σχολιάστε εδώ