Στο… χρονοντούλαπο τα παλιά πρόστιμα του ΕΣΡ

Δηλαδή η ηθική ή αρνητική μοριοδότηση να ξεκινήσει από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ο νόμος. Πρόκειται για μια κίνηση που ευνοεί τον Alpha, καθώς με το πρόστιμο που «έφαγε» για τις αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιό του και στη συνέχεια για τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο θα είχε πολλά προβλήματα στην αδειοδότηση και είναι προφανές πως κανείς δεν αφήνει έναν τόσο μεγάλο σταθμό εκτός διαδικασίας. Δεύτερον, είναι μια έμμεση πράξη αναγνώρισης των σφαλμάτων στις αποφάσεις του σημερινού ΕΣΡ, πράγμα που σημαίνει πως ο υπουργός Επικρατείας θα ήθελε να υπάρξει μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν και το νέο συμβούλιο, όποιο και αν είναι αυτό, να εφαρμόσει με διαφορετικά κριτήρια τη νέα νομοθεσία.

Το πρόβλημα βέβαια τώρα γυρίζει στους σταθμούς που φιλοξενούν τις αποκαλυπτικές εκπομπές τύπου Alter και ANT1. Το πρώτο εξαιτίας του Μ. Τριανταφυλλόπουλου και ο δεύτερος με την τακτική χρήση της κρυφής κάμερας στις εκπομπές και τα δελτία του Ν. Ευαγγελάτου. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι για λιγότερη χρήση προϊόντων κρυφής κάμερας είχαν επιβληθεί αρκετά πρόστιμα στον Alpha.

Στο ψηφιακό μέτωπο η κυβέρνηση, για να αποφύγει μια ακόμη σε βάρος της προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για το «προνόμιο» εκπομπής της ΕΡΤ, σχεδιάζει να δώσει σύντομα και στους τηλεοπτικούς σταθμούς το δικαίωμα πιλοτικής περιόδου. Έτσι, μαζί με την αναλογική μετάδοση, τα κανάλια θα αποκτήσουν το δικαίωμα και της ψηφιακής μετάδοσης από έναν ακόμη δίαυλο. Σε αυτόν όσοι διαθέτουν πρόγραμμα θα μπορούν ως το τέλος του 2007 να μεταδίδουν τέσσερα νέα προγράμματα.

Προβλήματα στο ραδιόφωνο

Στο ραδιόφωνο η κατάσταση είναι διαφορετική. Η νέα παράταση λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών ως τις 30 Ιουνίου 2007 δημιουργεί ένα προστατευτικό τείχος υπέρ εκείνων που εκπέμπουν νόμιμα ή παράνομα εναντίον εκείνων που θέλουν να μπουν στην αγορά και επιθυμούν να διεκδικήσουν μια άδεια από το ΕΣΡ, χωρίς να πληρώσουν για αέρα 2,5 εκατ. ευρώ σε αεριτζήδες επιχειρηματίες. Θα μπορούσε δηλαδή να θεμελιωθεί ένα επιχείρημα πως με τις αλλεπάλληλες παρατάσεις της διοίκησης επί κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή υπάρχει ένας περιορισμός στην ελευθερία έκφρασης σε πρόσωπα που δεν διαθέτουν υπέρογκα για την εποχή ποσά ώστε να εκπέμψουν. Την ίδια ώρα σταθμοί δίχως άδεια έχουν γεμίσει την μπάντα, δείχνοντας πως υπάρχουν περιθώρια ώστε να χωρέσουν κι άλλοι σταθμοί σε περίπτωση που υπήρχε νωρίτερα διαδικασία αδειοδότησης.


Σχολιάστε εδώ