Προς μεγάλο ανασχηματισμό κλίνει ο Καραμανλής

Γεγονός είναι πως παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις το σενάριο των πρόωρων εκλογών πλανάται γενικά. Και πλανάται όχι -μόνο- επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το συντηρεί για να αυξήσει τη συσπείρωσή του, αλλά και διότι οι κινήσεις του πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά πείθουν ότι οι πρόωρες εκλογές αποκλείονται.

Ιδιαίτερα δε οι πρωτοβουλίες του το τελευταίο διάστημα είναι δύσκολο να ερμηνευτούν «λογικά». Κυρίως η πρεμούρα του να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου:

• Το μείζον θέμα του ΟΤΕ, ένα θέμα που άπτεται άμεσα και οικονομικών, αλλά και πολιτικών παραμέτρων και σχεδιασμών.

• Το σημαντικό νομοσχέδιο του Δημ. Σιούφα για τους μικρομεσαίους, που προβλέπει σοβαρά κίνητρα, έως και επιδότηση μέχρι του ποσού του 60% για ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Και όμως ένα τόσο σοβαρό και αβανταδόρικο νομοσχέδιο, που θα μπορούσε να αποτελέσει πολιτική και επικοινωνιακή σημαία της κυβέρνησης, ακόμα και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αντιπολίτευσης, πέρασε στα γρήγορα, σχεδόν στα «κουφά», αφού σκεπάστηκε απ’ τον απόηχο της σφοδρής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης για τον ΟΤΕ. Αλλά τότε γιατί βιάστηκε ο πρωθυπουργός να το περάσει τόσο γρήγορα, χάνοντας ακόμα και το πλεονέκτημα του πολιτικού-επικοινωνιακού παιχνιδιού;

• Τον νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Ένα επίσης σοβαρό και σημαντικό νομοθέτημα, θεσμική παρέμβαση, με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη και της ΑΔΕΔΥ. Και αυτό πέρασε άρον-άρον και δίχως να αξιοποιηθεί πολιτικά και επικοινωνιακά.

Προς τι λοιπόν αυτή η πρεμούρα του πρωθυπουργού να προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2006 στο κλείσιμο όλων των παραπάνω σημαντικών θεμάτων; Αυτό το ερώτημα κυριαρχεί, σημειώνουμε, και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Μια απάντηση που δίνεται είναι ότι υπάρχει πίεση απ’ την ΕΕ προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις. Οπότε γι’ αυτό το κλείσιμό τους. Αλλά μάλλον δεν ηχεί πειστικά…

Εκλογές ή ανασχηματισμός;

Άρα… κάτι άλλο τρέχει. Και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι ή πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμός.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών βέβαια κάθε άλλο παρά καινούργιο είναι. Εκεί γύρω στον Ιούνη, οπότε σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις θα λήξει και η επιτήρηση απ’ την ΕΕ, είναι ένας καλός χρόνος…

Έτσι άλλωστε θα μπορέσει η κυβέρνηση, εφόσον ξανακερδίσει, να κλείσει μέσα στο καλοκαίρι αρκετά καυτά μέτωπα, αξιοποιώντας και τα… μπάνια του λαού. Βεβαίως ο Κ. Καραμανλής έχει κατ’ επανάληψιν δεσμευτεί ότι δεν προτίθεται να πάει σε πρόωρες εκλογές. Ωστόσο η παρατεταμένη και ογκούμενη εκλογολογία μόνο με έναν τρόπο μπορεί να κλείσει:

• Με τον ανασχηματισμό.

Είναι το δεύτερο, εναλλακτικό σενάριο που διακινείται, σε μια προσπάθεια να ερμηνευθούν οι κινήσεις και πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει ο ανασχηματισμός να γίνει μετά τις γιορτές, εκεί γύρω στη συμπλήρωση ενός έτους απ’ τον προηγούμενο. Μάλιστα κορυφαίος υπουργός πιστεύει ότι τον ανασχηματισμό αν τον έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να τον κάνει αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά!

Ο ανασχηματισμός, αν γίνει, θα συνδυασθεί πιθανώς με συγχωνεύσεις υπουργείων, που ήδη έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός, με στόχο την κατάργηση 4-5 υπουργείων.

Οργή κατά Σουφλιά

Γεγονός είναι ότι και ανεξάρτητα απ’ το αν και πότε θα γίνει ανασχηματισμός, για πρώτη φορά μετά την επιστροφή Σουφλιά στη ΝΔ έχει πλέον προκύψει σοβαρή κρίση στις σχέσεις Καραμανλή – Σουφλιά. Η διαφοροποίηση του ΥΠΕΧΩΔΕ και στο θέμα του ΟΤΕ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σε όλες τις μέχρι χθες διαφοροποιήσεις του Σουφλιά -που δεν ήταν και λίγες…- ο πρωθυπουργός αντιδρούσε έως και… προστατευτικά για τον υπουργό. Μέχρι σημείου παρεξηγήσεως…

Όμως η τελευταία τον εξόργισε, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας. Και τούτο επειδή η επιλογή να προχωρήσει τώρα το θέμα του ΟΤΕ ήταν αποκλειστικά δική του και ο Αλογοσκούφης την υλοποίησε με τον καλύτερο για τον πρωθυπουργό τρόπο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά τον αποδοκίμασε δημόσια επί της ουσίας…

Βέβαια η εκτίμηση είναι, πως η μεταξύ τους κρίση δεν θα ξεπεράσει κάποια όρια. Αλλά σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι τίποτα δεν είναι όπως πριν.

Απ’ την άλλη μεριά αυτός που εμφανίζεται παντοδύναμος, κυριολεκτικά κυρίαρχος, είναι ο Γ. Αλογοσκούφης. Ο Κ. Καραμανλής τον εμπιστεύεται απόλυτα. Άλλωστε του έχουν «βγει» τα θέματα της οικονομίας, με αποτέλεσμα από αδύνατο σημείο να τείνει να μετατραπεί σε ισχυρό κυβερνητικό χαρτί στην πορεία προς τις εκλογές. Επιπλέον και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο επικαλέστηκε στην κόντρα του με τον Αλογοσκούφη ο Σουφλιάς, άλλοι υπουργοί τονίζουν ότι ούτε το πρόγραμμα αποτελεί το… «Ιερό Βιβλίο» και ούτε ο ΥΠΕΧΩΔΕ τον αυθεντικό του ερμηνευτή. Αυθεντικός ερμηνευτής, υπογραμμίζουν, δεν είναι άλλος απ’ τον αρχηγό του κόμματος και πρωθυπουργό. Άλλωστε, προσθέτουν, ο Γ. Σουφλιάς έχει την τάση να διαφωνεί… εκ των υστέρων. Το ίδιο έκανε με τον «βασικό μέτοχο», το ίδιο και τώρα με το θέμα του ΟΤΕ, όπου στην Κυβερνητική Επιτροπή δεν είπε κουβέντα και εκ των υστέρων και μέσω των -προσφιλών σ’ αυτόν- διαρροών διαφοροποιήθηκε…


Σχολιάστε εδώ