ο Δαίμονας των δημαρχείων

Έστειλε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αγίων Αναργύρων, Νίκος Σαράντης, μια επιστολή στον απερχόμενο Κώστα Τρίγκα, όπου του ζητούσε να μάθει τα κυριότερα προβλήματα που χρονίζουν στην πόλη, προκειμένου προφανώς να μη χάνει χρόνο μέχρι την οριστική παραλαβή του δήμου, μπας και κάνει καμιά επαφή για ν’ αρχίσει να δουλεύει η σκουριασμένη μηχανή της πόλης. Μόλις ο Τρίγκας πήρε την επιστολή στα χέρια του, άρχισαν να βγαίνουν κόκκινοι καπνοί από τις ελεύθερες διόδους του εγκεφάλου του. Έκατσε λοιπόν και έγραψε την απάντηση που ήταν πέντε σειρές. Ούτε λίγο ούτε πολύ του έλεγε πως δεν δίνει λογαριασμό και όταν γίνει δήμαρχος θα τα μάθει μόνος του. Ωραίος ο καθηγητής. Πρέπει να σας πω ότι ο Τρίγκας δεν θα παραμείνει επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη νέα δημοτική περίοδο. Για τη διαδοχή μάλλον προβλέπεται εμφύλιος πόλεμος. Ο Θανάσης Τσώκος, πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος και επί τέσσερα χρόνια αντιδήμαρχος, φαίνεται να επικρατεί τελικά του Νίκου Νταηλάκη που επιθυμεί και αυτός τη θέση του επικεφαλής της παράταξης. Εμείς εδώ θα είμαστε και θα σας ενημερώνουμε.

Άμεση ήταν η απάντηση του δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Χιωτάκη, στο σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με την ανέγερση ενός εμπορικού κέντρου σε περιοχή όπου επιτρέπεται μόνο η κατασκευή γραφείων. Όπως μας είπε λοιπόν ο δήμαρχος, «…σύμφωνα με την απόφαση 308/2006 του ΔΣ, εμείς έχουμε δώσει άδεια μόνο για γραφεία. Εάν ο κατασκευαστής τη μετατρέψει σε καταστήματα για να υπερπολλαπλασιάσει την υπεραξία τους, να είστε σίγουροι ότι θα με βρει μπροστά του…». Δημαρχάρα μου, αφού το λες εσύ, δεν έχουμε αντίρρηση και φυσικά κανέναν λόγο να μη σε πιστέψουμε. Επειδή όμως αυτή η ρημάδα η κοινωνία είναι μικρή και όλα μαθαίνονται, σου λέω ότι ο κατασκευαστής ήδη έχει αρχίσει να πουλάει… καταστήματα! Εξάλλου, κατά το παρελθόν το ίδιο «έργο», στην Κηφισιά ειδικά, το έχουμε ξαναδεί. Σε μια νύχτα γραφεία μετατράπηκαν σε ισόγεια καταστήματα με την πλήρη ανοχή τής τότε δημοτικής αρχής και του πολεοδομικού γραφείου. Φαντάζομαι ότι το γνωρίζεις πολύ καλά. Εμείς το θέμα θα το παρακολουθούμε από κοντά.

Υπό κατάληψη είναι το δημαρχείο Περάματος από απλήρωτους εργαζόμενους που έχουν να δουν ευρώ εδώ και αρκετούς μήνες. Η κατάσταση ως προς τα οικονομικά του δήμου είναι τραγική. Οι προμηθευτές κάνουν ουρά για να επιδώσουν τις διαταγές πληρωμών. Ακούγεται μάλιστα πως πολλοί από τους προμηθευτές αλλά και εργολάβους έργων έχουν στα χέρια τους μεταχρονολογημένες επιταγές που φυσικά δεν πρόκειται να πληρωθούν. Ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Λαγουδάκος έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, αδυνατώντας να δώσει λύση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν επί των δικών του ημερών. Από τις αρχές του έτους ο νέος δήμαρχος Γιάννης Γλύκας είναι βέβαιο ότι θα έρθει αντιμέτωπος με την οργή των εργαζομένων και ειλικρινά απορώ πώς θα την ξεπεράσει. Ο δήμος είναι διαλυμένος όσο ποτέ. Τώρα φάνηκαν τα έργα και οι ημέρες του απερχόμενου Λαγουδάκου. Μόνο οι φωτογραφίες έμειναν που ανέβαινε ξημερώματα πάνω στ’ απορριμματοφόρα για να δείξει ότι… μαζεύει σκουπίδια.

Επιτροπές αγώνα ετοιμάζει ο δήμος Ελευσίνας για να αντισταθεί στην επέκταση των ΕΛΠΕ στην περιοχή. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην επιτρέψει να γίνει νέα εγκατάσταση, όπως είχε ζητηθεί από την εταιρεία, αλλά δυστυχώς η απόφαση αυτή πετάχτηκε στα σκουπίδια από το αρμόδιο υπουργείο, αφού σε αυτή την περίπτωση ο νομοθέτης έχει φροντίσει ο δήμος να έχει μόνο… γνωμοδοτική άποψη. Τα υπουργεία που έπρεπε έβαλαν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους και η επέκταση τελείωσε. Πάντως, εδώ που τα λέμε, αυτές οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζει ο δήμος είναι για τους προσκόπους. Θα μαζευτούν έξω από τα διυλιστήρια, θα κρατούν ένα πανό και τελείωσε η υπόθεση. Τι πρέπει να κάνουν; Προφανώς άλλα πράγματα. Αν ο Κολοκοτρώνης πέταγε σαΐτες στους Τούρκους, ακόμη θα είχαμε δήμαρχο Αθήνας τον Χουμίτ Αλί Μπαμπά. Καταλάβατε ή να το κάνω πιο λιανά;

Ξεσηκώνονται και οι εργαζόμενοι στο Ζεφύρι που παραμένουν απλήρωτοι. Το «μαγαζί» που λέγεται δημοτική επιχείρηση βάζει λουκέτο. Τα ρήμαξαν όλα. Ο απερχόμενος είναι εξαφανισμένος από παντού. Προχθές πήγε μέχρι τη λεωφόρο Μεσογείων, στο παλιό του γραφείο στη ΔΕΠΑ, για να δει εάν είναι ακόμα εκεί η καρέκλα του. Τελείωσε ο δήμος γι’ αυτόν. Οι εργαζόμενοι θα κάνουν μαύρα Χριστούγεννα. Ο δημαρχάρας πήρε και το δώρο του και πέρα βρέχει…

Είδα σε μια τηλεοπτική εκπομπή τον νέο δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, που είχε θέμα τους οροθετικούς. Την άποψή μου για τον άνθρωπο αυτόν την έχω ξαναγράψει. Πρόκειται για σοβαρότατο επιστήμονα, με απόλυτη κατάρτιση στην ιατρική επιστήμη. Ακόμη και όταν τον διέκοπταν, ως συνήθως σε τέτοιες εκπομπές, με μεγάλη ευγένεια προσπαθούσε να ολοκληρώσει την άποψή του. Τα λέω όλα αυτά για να επισημάνω ότι εάν καταφέρει να επιλέξει συνεργάτες με το δικό του ήθος και τη δική του ευπρέπεια, ο δήμος Αμαρουσίου θα αποτελέσει θετικό ορόσημο για όλη την Αττική την επόμενη τετραετία. Μαθαίνω ότι πράγματι προσπαθεί να επιλέξει τους καλύτερους, αλλά διάφορες «δεσμεύσεις» δημιουργούν ερωτηματικά ως προς το αποτέλεσμα. Ίδωμεν.

Φαίνεται ότι ο δημοτικός σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου Τρύφων Μπουγάς είναι αποφασισμένος να κάνει δύσκολη τη ζωή του δημάρχου της πόλης Διονύση Χατζηδάκη. Πριν από λίγες ημέρες ένα πουλάκι μού είπε ότι τον είδε στη γνωστή πλατεία της διαπλοκής, για το Κολωνάκι μιλάω, να πίνει καφέ με δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το ίδιο πουλάκι άκουσε να λέει με κάθε λεπτομέρεια για τρεις «καυτούς φακέλους» που αφορούν την παρούσα διοίκηση. Μέχρι να διασταυρώσω το περιεχόμενο των φακέλων, δεν μπορώ να πω τίποτα. Επειδή όλα όμως έχουν τη σημασία τους, πρέπει να ξέρετε ότι ο Μπουγάς ήταν αντιδήμαρχος και με την προηγούμενη διοίκηση, επί Χρυσοβερίδη, και με την τωρινή που παρέλαβε από την προηγούμενη. Λέτε να έχει το πόρισμα ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών για τα πεπραγμένα τού πρώην, που είχε υποσχεθεί ο νυν ότι θα έκανε, αλλά δεν το είδαμε ποτέ; Για όσους δεν ξέρετε, σήμερα ο πρώην με τον νυν είναι στην ίδια παράταξη και μάλιστα ο πρώην θα γίνει και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στη νέα δημοτική περίοδο. Τρύφωνα, περιμένουμε.

Σε αθωωτική απόφαση κατέληξε το δικαστήριο για την περίφημη υπόθεση με τις μεταδημοτεύσεις που είχαν γίνει στον δήμο Αγίας Βαρβάρας στις δημοτικές εκλογές του 2002. Τότε είχαμε αναφερθεί με εκτενή σχόλια στην υπόθεση αυτή. Οφείλουμε λοιπόν να σας πούμε και την κατάληξή της.

Κάτοικοι της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον δήμο Αγίας Βαρβάρας, μας κατήγγειλαν ότι ένας καταστηματάρχης έκοψε δέκα δέντρα που ενοχλούσαν την πρόσοψη του μαγαζιού του! Φώναξαν την Αστυνομία και όλως περιέργως ο καταστηματάρχης επέδειξε στο περιπολικό άδεια από τον δήμαρχο! Ακόμα προσπαθούμε να συνέλθουμε από το τηλεφώνημα των καταγγελλόμενων. Δυο ημέρες αργότερα μας έστειλαν και φωτογραφίες που δείχνουν τα δέντρα πριν κοπούν και μετά… εξαφανισμένα. Δήμαρχε, έδωσες τέτοια άδεια; Κάθε απάντηση δεκτή.

Σειρά επαφών με στελέχη της κυβέρνησης, δημάρχους και φορείς, με σκοπό την προώθηση των τοπικών ζητημάτων που εκκρεμούν, είχε τις τελευταίες δέκα μέρες ο νέος δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Ζήτησε και συζήτησε μαζί τους, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία δικτύου διαδημοτικής συγκοινωνίας, την ανάπλαση της πλατείας των εργατικών πολυκατοικιών από τον ΟΕΚ, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το Δ΄ ΚΠΣ, τη μεταφορά του αστυνομικού τμήματος στο κέντρο της πόλης κ.ά.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Με φορτηγά κουβαλάνε φακέλους και ντοσιέ οι απερχόμενοι. Ο αρπάχτρας της παραλίας χρησιμοποιεί τη Μερσεντές του και το αμαξάκι της ιδιαιτέρας του. Τώρα που τελείωσε και η κονόμα, θα τον παρατήσει κι αυτή.


Σχολιάστε εδώ