Κέρδη 2 εκατ. ευρώ ετησίως από την πειρατεία στα κείμενα των εφημερίδων!
Μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του «Π», της μοναδικής εφημερίδας που αποκάλυψε την πρωτοφανή πειρατεία που γίνεται από περίπου 10 εταιρείες στο σύνολο των κειμένων του ελληνικού Τύπου, επιτέλους η ΕΙΗΕΑ έθεσε το ζήτημα.
Με μια λεπτομέρεια: ανέθεσε τη μελέτη του προβλήματος σε κάποια εταιρεία και εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης άδειας προς τις εταιρείες αυτές -ενώ τα προηγούμενα χρόνια μιλούσε για ίδρυση εταιρείας από την ίδια την ΕΙΗΕΑ- χωρίς σε αυτές τις διαδικασίες να έχει προσκληθεί η ΕΣΗΕΑ. Βεβαίως οι προσδοκίες, ειδικά από την πλειοψηφία του σημερινού ΔΣ, είναι πλέον μηδαμινές, όμως είναι επιτακτική ανάγκη το σωματείο να προχωρήσει σε ίδρυση φορέα διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων και να διεκδικήσει τα αναδρομικά 13 ετών και να συμμετάσχει επίσης στις σχετικές διαδικασίες. Θυμίζουμε πως στη συλλογική σύμβαση εκχωρήθηκαν μόνο τα δικαιώματα του Ίντερνετ στους εκδότες, όρος βέβαια που μπορεί να ανατραπεί σε δικαστήριο.
Η διαδικασία είναι απλή. Μέσω ενός λογισμικού που εγκαθίσταται σε κάθε υπολογιστή, με ξεχωριστή χρέωση, καθημερινά μέχρι τις 11 το πρωί έχουν αποδελτιωθεί σε ηλεκτρονική μορφή (doc ή pdf ή άλλο) το σύνολο των δημοσιευμάτων που έχει ζητήσει ο πελάτης, με τις εφημερίδες (και τα ταμεία) να έχουν διπλή απώλεια, τόσο από τη μη πώληση των εφημερίδων στο περίπτερο όσο και από τη μη απόδοση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Τα έσοδα βέβαια των εταιρειών press clipping είναι τεράστια, οι πελάτες τους ωστόσο δεν γνωρίζουν πως είναι κάτοχοι πειρατικού προϊόντος. Δηλαδή με βάση τον νόμο 2121/93 τιμωρείται π.χ. και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών ή το υπουργείο για την απόκτηση του συγκεκριμένου πειρατικού προϊόντος και είναι άξιο απορίας πώς αυτό το καθεστώς πρωτοφανούς εκμετάλλευσης της εργασίας εκδοτών και δημοσιογράφων διέφυγε των υπηρεσιών του υπουργείου Επικρατείας. Τα ποσά που εισπράττουν οι εταιρείες για τις εφημερίδες που κλέβουν είναι πολύ μεγάλα, με δεδομένο πως δεν αποδίδουν επί χρόνια δικαιώματα. Πάρτε μια εικόνα από τις τιμές για μια κατηγορία θέματος, π.χ. ΜΜΕ, όλες οι σελίδες που γράφουν για τα μίντια:
– Μηνιαία συνδρομή για το μεν χάρτινο αρχείο στοιχίζει 130 ευρώ + ΦΠΑ.
– Μηνιαία συνδρομή για ηλεκτρονικό αρχείο (του οποίου είναι πολύ πιο εύκολη η αντιγραφή) 180 ευρώ + ΦΠΑ.
– Ετήσια συνδρομή 2.200 ευρώ + ΦΠΑ.
– Κόστος λογισμικού, ανά υπολογιστή, 300 ευρώ + ΦΠΑ.
– Κόστος κωδικού για ενημέρωση μέσω του σάιτ 150 ευρώ + ΦΠΑ.
– Αποστολή μηναίου CD ROM 600 ευρώ + ΦΠΑ.