Ελληνική «Ελιά» έχει στον νου του ο Γιώργος

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, με την πρόταση είναι επίσης σύμφωνος κι ο Κ. Σημίτης, επί των ημερών του οποίου άλλωστε είχαν γίνει σχετικές προσπάθειες, χωρίς αποτέλεσμα, την περίοδο μάλιστα που γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Κ. Λαλιώτης. Τότε το όλο εγχείρημα είχε περιοριστεί στη… διεύρυνση με τη Μ. Δαμανάκη και το Ν. Μπίστη. Μάλιστα ο τελευταίος είναι ένθερμος θιασώτης της συγκρότησης της ελληνικής «Ελιάς», ενός δηλαδή σχήματος το οποίο, με κορμό το ΠΑΣΟΚ, θα περιλαμβάνει επίσης κόμματα και κινήσεις και προσωπικότητες από ένα ευρύ φάσμα, που θα ξεκινά από θιασώτες του φιλελευθερισμού και θα φτάνει μέχρι τον ΣΥΝ!

Βέβαια μια σχετική πρόγευση έχει ήδη δώσει ο Γιώργος, με τη διεύρυνση που έκανε πριν από τις εκλογές του 2004, με τους Ανδρουλάκη, Δαμανάκη, Μάνο και Ανδριανόπουλο. Μια διεύρυνση, υπενθυμίζουμε, που δεν έγινε αποδεκτή απ’ τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Αποδοκιμάστηκε δε και εκλογικά.

Μεταξύ πάντως όσων τάσσονται σήμερα υπέρ μιας ελληνικής «Ελιάς» είναι και το πρώην «τρομερό παιδί» της Αριστεράς, ο Μ. Ανδρουλάκης, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει αναλάβει, σε ιδεολογικό επίπεδο, να «παντρέψει» τον φιλελευθερισμό με την Αριστερά, διατηρεί στενές σχέσεις με τους ακραιφνείς φιλελεύθερους Μάνο και Ανδριανόπουλο και αβαντάρει τη δημιουργία φιλελεύθερου πολιτικού σχηματισμού, με απώτερο στόχο τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ.

Όμως στο παιχνίδι τελευταία μπήκε και το ΙΣΤΑΜΕ. Και σε εκδηλώσεις του καλούνται εκφραστές του φιλελευθερισμού από όλους τους χώρους, όπως ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» Π. Μανδραβέλης.

Βεβαίως οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου οι οποίοι υπέβαλαν τη σχετική πρόταση ξεκινούν με αφετηρία ότι όπως είναι διαμορφωμένα τα πράγματα και παγιωμένοι οι συσχετισμοί, το πιθανότερο είναι ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, ο Καραμανλής και η ΝΔ θα κερδίσουν. Οπότε θα πρέπει να δημιουργηθούν κάποιοι όροι που ή θα αντιστρέψουν το κλίμα ή εν πάση περιπτώσει θα οδηγήσουν σε μια αξιοπρεπή ήττα. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Γιώργος θα μπορέσει να ελέγξει τους αναπόφευκτους εσωκομματικούς κραδασμούς και την αμφισβήτηση και να συνεχίσει ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, με στόχο τη νίκη στις μεθεπόμενες εκλογές.

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς ελέγχου των μετεκλογικών εξελίξεων, εντάσσονται και οι πρόσφατες αλλαγές προσώπων που έκανε στο κόμμα του.

Ωστόσο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Έχουν μεν γίνει γενικά ευνοϊκά αποδεκτές, αλλά σε καμιά περίπτωση, όπως έδειξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν έχουν δώσει στο ΠΑΣΟΚ τη δυναμική που απαιτείται προκειμένου να αλλάξουν οι δυσμενείς συσχετισμοί τόσο για το κόμμα όσο και για τον ίδιο το Γιώργο.

Σε αποτυχία εξάλλου φαίνεται ότι οδηγείται και η πολιτική της άκρατης πόλωσης που έχει επιλέξει ο Γιώργος απέναντι στην κυβέρνηση και τον Κ. Καραμανλή προσωπικά. Όλα δείχνουν ότι η πόλωση αποδοκιμάζεται από τον λαό. Το μόνο που πετυχαίνει είναι η αύξηση της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ. Κατά τα άλλα, μάλλον απομακρύνει παρά φέρνει πιο κοντά την προοπτική της εξουσίας…

Διεργασίες…

Στα πλαίσια της συγκρότησης της ελληνικής «Ελιάς» θα πρέπει να δει κάποιος τις νέες προσπάθειες να φτιαχτεί κόμμα ακραιφνώς φιλελεύθερο, προσπάθειες στις οποίες δεν συμμετέχουν ενεργά αυτή τη στιγμή οι «γκουρού» του φιλελευθερισμού εν Ελλάδι Μάνος και Ανδριανόπουλος, ωστόσο τις στηρίζουν. Στόχος είναι να συγκροτηθεί μια πολιτική κίνηση απ’ τη «Συμμαχία Πολιτών» για τον φιλελευθερισμό και στη συνέχεια να συμμετάσχουν και οι δυο, ώστε ως κίνηση πλέον να αποτελέσει… ιδρυτικό μέλος της «Ελιάς»…

Σημειώνουμε ότι την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της «Φιλελεύθερης Συμμαχίας» συναποτελούν οι Τ. Αβραντίνης, Αντ. Βλυσίδης, Διον. Κατρανίτσας, Μαν. Μανωλεδάκης, Π. Μσάουελ, Ελ. Μωραΐτου, Θαν. Παπανδρόπουλος, Φ. Περλικός, Δημ. Σκάλκος, Ντ. Στεργίδης.

Βεβαίως για να πετύχει το εγχείρημα, χρειάζεται και το «αριστερό» μπόλιασμα. Εδώ υπάρχουν δυσκολίες, αφού εκτιμάται πως ο ΣΥΝ πολύ δύσκολα θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο σχήμα.

Ωστόσο υπάρχει η αισιόδοξη εκτίμηση ότι αν ο ΣΥΝ δει ότι κινδυνεύει να μη μπει στη νέα Βουλή, τότε όλα είναι πιθανά και ανοιχτά.

Εξάλλου μέσα στον ΣΥΝ υπάρχουν δυνάμεις, όπως ο Μιχ. Παπαγιαννάκης και η «εκσυγχρονιστική» συνιστώσα του, που βλέπουν με πολύ καλό μάτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο και «σπρώχνουν» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πολλά πάντως θα κριθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Και σε κάθε περίπτωση το σενάριο θα προωθείται, όσο θα διαπιστώνεται πως και παρά τις «ενέσεις» πόλωσης, η απόσταση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στον Καραμανλή και τον Παπανδρέου δεν θα καλύπτεται, ενώ οι εκλογές έρχονται…


Σχολιάστε εδώ