XΡΗΜΑτιστήριο

Σε μια τραπεζοκρατούμενη, ολιγοπωλίου και πλήρως ελεγχόμενη ελληνική κεφαλαιαγορά ο Σύνδεσμος Χρηματιστών αποτελεί το τελευταίο… απόρθητο κάστρο, γι’ αυτό και ο πρόεδρός του πρέπει να προέρχεται από καθαρά ιδιωτική και όχι τραπεζική χρηματιστηριακή εταιρεία. Καλοθελητές και φερέφωνα υπάρχουν παντού, ελπίζουμε όμως να συνειδητοποιήσουν γρήγορα το λάθος τους, πριν είναι πολύ αργά για όλους τους «μικρούς» του χώρου!

Από πού προέρχονται τα κεφάλαια του οικοδομικού συνεταιρισμού της ATEbank; Τι είδους «μεσιτεία» εισπράττει από τα δάνεια που παρέχει στους υπαλλήλους της τράπεζας; Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος των λειτουργικών του δαπανών; Ποιοι «πρασινογάλαζοι» συνδικαλιστές προωθούνται στις επικείμενες εκλογές του; Έχουμε συνέχεια!..

Πώς να πείσει για την ανεξαρτησία του, όταν συντηρείται από τις τράπεζες και δεν παρεμβαίνει καθόλου στην επιτοκιακή τους πολιτική; Περί τραπεζικού μεσολαβητή ο λόγος!

Κύριε Αλογοσκούφη, αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τα του οίκου σας, πώς ζητάτε από τους συναδέλφους σας να το πράξουν; Κύριε υπερυπουργέ, είναι γεγονός ότι ακόμα και το υπουργείο σας έχει υπερβεί τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό δαπανών του;

Καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες; Οι τράπεζες «ψηφίζουν» το δεύτερο, όταν οι καταναλωτές λόγω διαφοράς επιτοκίων προκρίνουν το πρώτο.

Για να δούμε αν ο «λογαριασμός» μεταφερθεί αυτούσιος στους ασφαλισμένους. Πάντως, οι νέες συμβάσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών με τα ιδιωτικά κυρίως νοσοκομεία προμηνύουν αυξήσεις ασφαλίστρων.

Κύριε Καπράλο, άλλο μειώσεις στις χρεώσεις των χρηματιστηριακών συναλλαγών με στόχο το όφελος των μικροεπενδυτών και άλλο απαξίωση της κερδοφορίας της ΕΧΑΕ με σκοπό το ξεπούλημά της. Και όλα αυτά όταν η συνολική αξία των συναλλαγών από την αρχή του έτους έχει φτάσει τα 78.673,55 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 65% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ποιον να πιστέψουμε άραγε; Τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής που μιλά για γαλλικό ενδιαφέρον ή τον γάλλο εκπρόσωπο που το αμφισβητεί; Έλα ντε!

Ό,τι και να λέμε, ό,τι και να γράφουμε, οι εμπλεκόμενοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα! Για πολλοστή φορά η κατά τ’ άλλα ώριμη εγχώρια κεφαλαιαγορά εμφανίζει σημάδια υπερσυγκέντρωσης τραπεζικού μονοπωλίου, καθώς και για τον μήνα Νοέμβριο τέσσερις μόνο ΑΧΕΠΕΥ πραγματοποίησαν το 51% του τζίρου.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στην ελληνική αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς πέντε μόλις τραπεζικές και ασφαλιστικές ΑΕΔΑΚ κατέχουν το 85,58% του συνολικού μεριδίου της! Αν και αυτό δεν είναι μονοπώλιο, τότε τι είναι;

Τραπεζική κυριαρχία και στα μερίδια αγοράς που προέρχονται από την κοινή πλατφόρμα ΧΑ – ΧΑΚ, καθώς στις πρώτες θέσεις βρίσκονται και πάλι θυγατρικές πιστωτικών μας ιδρυμάτων.

Πόσες ακόμα ασφαλιστικές εταιρείες κινδυνεύουν με λουκέτο; Πόσοι ακόμα ασφαλισμένοι θα αναζητήσουν δικαστικά το δίκιο τους; Έλα ντε!

Η UBS δήλωσε το αυτονόητο, αυτό που εδώ και καιρό υποστηρίζει η στήλη μας, ότι δηλαδή η Τράπεζα Πειραιώς είναι μία εξ αυτών που αναμένεται να εμπλακούν σε σίριαλ εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ε, και;

Ποιοι εισηγήθηκαν την επιβολή τέλους εισφοράς ύψους 1% επί των συγκεντρώσεων κεφαλαίων εισηγμένων εταιρειών; Όποιοι πάντως και να είναι εξέθεσαν για μια ακόμη φορά τη χώρα στην Κομισιόν!

Όσο και αν «τρέχει» η εγχώρια χρηματαγορά, υπάρχουν ακόμα μικροεπενδυτές των οποίων τα μετοχικά χαρτοφυλάκια απέχουν πολύ από τα «ίσια» της χρηματιστηριακής φούσκας! Και επειδή το «retail» απέχει συνειδητά, να δούμε ποιοι και κυρίως πού θα «ξεφορτώσουν».

Ποια η θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το νέο «εφεύρημα» πολλών εισηγμένων εταιρειών, με το οποίο διατηρούν τις τιμές των μετοχών τους σε υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας ταυτόχρονα εικονική εμπορευσιμότητα και χαλκευμένη ρευστότητα; Η αναφορά μας στις συνήθεις πλέον αγορές και επαναπωλήσεις ιδίων μετοχών.

Να μιλά περισσότερο, καθώς όποτε το κάνει όλο και κάτι «καλό» μαθαίνουμε! Ο γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών είπε και μία αλήθεια, ότι δηλαδή η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων στηρίζεται στην αύξηση των δανείων από ιδιώτες!

Παρά τις περί του αντιθέτου φήμες και διαρροές, τελικά η Βάσω Παπανδρέου κατάφερε να μείνει στο κοινοβουλευτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών. Τώρα όσον αφορά τις απόψεις της για το φορολογικό σύστημα, το οποίο διευρύνει τις ανισότητες και αναδιανέμει τον πλούτο από τους πολλούς στους λίγους, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε πλήρως μαζί της!

Το ακούσαμε και αυτό! Πρόβλεψη εκτιμώμενης ζημιάς από πράξεις απιστίας υπαλλήλων.

Σε ποια στοιχεία αναφέρονται όλοι αυτοί που μιλούν με ποσοστά για την αύξηση των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στη Σοφοκλέους; Μήπως σε αυτά του ΚΑΑ, τα οποία δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών και ξένων συμφερόντων; Αποδεχόμενοι λοιπόν τα ανωτέρω, η συμμετοχή των «ξένων» επενδυτών στον FTSE-20 αυξήθηκε στο 51,47% τον Νοέμβριο από 50,74% τον Οκτώβριο, στον Mid-40 42,67% από 41,25%, ενώ στον Small Cap 16,97% από 16,16%.

Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία θα ήταν τουλάχιστον αδιανόητο και ταυτόχρονα ανήσυχο από τη μια ο διοικητής της κεντρικής της τράπεζας να λέει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα κάνουν κατάχρηση της δύναμής τους και από την άλλη να δηλώνει αναρμόδιος να δώσει τις απαραίτητες λύσεις.

Για να δούμε, με ποιες δικλίδες ασφαλείας θα λειτουργήσει το νέο απελευθερωμένο καθεστώς στον δανεισμό μετοχών; Είναι δυνατόν σε έναν περίπου μήνα από σήμερα να διενεργούνται ελεύθερα οι ανοιχτές πωλήσεις; Ποιος θα προστατέψει τους μικρομετόχους από τις επιθετικές συμπεριφορές των μεγάλων;

Τι κι αν παραδέχθηκαν ότι τα περιθώρια επιτοκίων καταθέσεων-χορηγήσεων είναι μεγαλύτερα από αυτά που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι κι αν συμφώνησαν ότι θα συγκλίνουν; Το βέβαιο είναι ότι οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών ούτε συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσαν αλλά ούτε και δεσμεύτηκαν για κάτι!

Πολύς λόγος για το τίποτε! Κάτι δεν πάει καλά με την πολυδιαφημισμένη φορολόγηση των αποθεματικών, καθώς, ακόμα και αν ψηφιστεί, δεν πρόκειται να είναι υποχρεωτική. Έτσι λοιπόν οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιλέξουν είτε τη διανομή τους είτε τη διατήρησή τους.


Σχολιάστε εδώ