Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση για τη συνεργασία τηλεόρασης – κινηματογράφου

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο κινηματογράφος έχει μπει ως θέαμα ξανά στην ατζέντα της διασκέδασης, με ομίλους όπως η Village, η Odeon και η Audiovisual να επενδύουν πολλά χρήματα σε ανάπτυξη πολυκινηματογράφων, ενώ οι ταινίες έχουν πολλαπλή ζωή ως DVD επί πώληση ή ενοικίαση σε DVD κλαμπ ή εφημερίδες ή προβαλλόμενες πρώτα στο FilmNet και μετά στην ελεύθερη τηλεόραση.

Ορισμένες ταινίες φέρνουν χρήματα. Είναι ενδεικτικό πως η ταινία «Σειρήνες στο Αιγαίο» με την υπογραφή του Νίκου Περράκη έφερε στους συμπαραγωγούς της το ποσό των 4 εκατ. ευρώ. Την αποκάλυψη αυτή έκανε στο ένθετο «7» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» ο Κώστας Λαμπρόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας CL Productions, η οποία ανέλαβε και το σίριαλ «Λούφα και παραλλαγή» για την ΕΡΤ. Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβαν η εταιρεία διανομής Odeon, το Filmnet, η ΕΡΤ και ο ίδιος ο παραγωγός, βάζοντας εκείνος 300.000 ευρώ. «Τα λεφτά μου τα έβγαλα στο διπλάσιο, σχεδόν στο τριπλάσιο. Τα έσοδα για όλους τους συμπαραγωγούς ήταν τέσσερα εκατομμύρια ευρώ», είπε χαρακτηριστικά. Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν δύο υπουργεία (Επικρατείας και Πολιτισμού) για τη σύζευξη των… δύο κόσμων, κινηματογράφου και τηλεόρασης, αλλά ταυτόχρονα και η προβληματική νομοθεσία. Τα κανάλια προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για το 1,5% επί του τζίρου τους που πηγαίνει ως ποσοστό για τον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά στη Γαλλία αυτός ο φόρος υπέρ τρίτων είναι καθεστώς. Μόνο που λειτουργεί σε αντίθεση με την Ελλάδα, καθώς ως τώρα δεν έχουν συμφωνήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη. Είναι δε αξιοσημείωτο πως στη συνάντηση που διοργάνωσε το ΙΟΜ δεν πήγε ούτε η ΕΙΤΗΣΕΕ ούτε η εταιρεία σκηνοθετών.

Η ΕΡΤ ως κρατικό δίκτυο δίνει το 1,5% και συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη του κινηματογράφου, ενισχύοντας τις δώδεκα από τις δεκαοκτώ μεγάλου μήκους ταινίες που προβλήθηκαν στο φετινό 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η Nova από την πλευρά της από το 2000 ως σήμερα με τη συμμετοχή της στην ταινία «El Greco» συνέβαλε στη συμπαραγωγή 45 ταινιών. Στο φεστιβάλ είχε επτά συμπαραγωγές: «Eduart» της Αγγελικής Αντωνίου, «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο» του Νίκου Περράκη, «Ο γιος του φύλακα» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, «5 λεπτά ακόμα» του Γιάννη Ξανθόπουλου, «Ώρες κοινής ησυχίας» της Κατερίνας Ευαγγελάκου, «Πανδώρα» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου και «Πεθαίνοντας στην Αθήνα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου.


Σχολιάστε εδώ