Στα δύο η Ουάσινγκτον για το Ιράκ…

Το κείμενο της επιτροπής (που είχε συσταθεί από τον Απρίλιο, αλλά ο ρόλος της αναβαθμίστηκε σημαντικά μετά την ήττα των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές η οποία αυτόματα ερμηνεύτηκε ως αποδοκιμασία της γραμμής του Μπους) καταλήγει σε 79 συστάσεις προς την Ουάσινγκτον στην κατεύθυνση απεμπλοκής του αμερικανικού στρατού.

Αρχικά αναφέρει ότι «η κατάσταση στο Ιράκ είναι σοβαρή και επιδεινούμενη» και στη συνέχεια συστήνει τα εξής: ενεργότερη ανάμιξη του Ιράν και της Συρίας για την ειρήνευση στην περιοχή, ένταξη του προβλήματος του Ιράκ στο γενικότερο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής και προσπάθεια επίλυσης όλων των εκκρεμοτήτων, με σημαντικότερη φυσικά εκείνη του παλαιστινιακού, όπου οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν τη λύση στη βάση των δύο κρατών, σταδιακή και μακροπρόθεσμη αποχώρηση των 140.000 αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ, απόρριψη των εμπρηστικών σχεδίων κατακερματισμού του Ιράκ, ενίσχυση του ιρακινού στρατού που θα κληθεί να καλύψει το κενό των Αμερικανών, και τέλος, υπό όρους στήριξη της ιρακινής κυβέρνησης.

Κάθε μία σύσταση και όλο μαζί το πλαίσιο της επιτροπής κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του Μπους, που έσπευσε μάλιστα να το δηλώσει έμπρακτα, καλώντας πριν από δέκα μέρες στην Ουάσινγκτον τον δοτό πρωθυπουργό του Ιράκ, Νουρί Καμάλ αλ Μαλίκι, και δηλώνοντάς του ότι η βοήθεια των ΗΠΑ θα συνεχιστεί αμείωτη μέχρι τη νίκη!

Το ίδιο έκανε και από την Ιορδανία, όπου δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα παραμείνει στο Ιράκ «μέχρι να τελειώσει τη δουλειά»!

Προσπαθώντας μάλιστα να υποβαθμίσει τις οδηγίες της επιτροπής που χαίρει της υποστήριξης των Δημοκρατικών και του φιλελεύθερου Τύπου και σε καμιά περίπτωση δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, δήλωσε πως θα τα λάβει υπ’ όψη του όπως θα πράξει και με άλλες προτάσεις που διατυπώνονται! Κοινώς δηλαδή στα παλαιότερα των υποδημάτων του…

Ανεξάρτητα όμως από τα όσα δηλώνει ο Μπους, η αλήθεια είναι πως οι προτάσεις της επιτροπής Μπέικερ-Χάμιλτον (που δεν προδικάζουν ένα ανεξάρτητο Ιράκ, αλλά ένα ακόμη προκεχωρημένο φυλάκιο-αχανή στρατιωτική βάση) αποτελούν μια αξιοπρεπή οδό διαφυγής από το σημερινό τέλμα που περιορίζει τις ζημιές της Αυτοκρατορίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, αργά ή γρήγορα, ρητά ή άρρητα θα υιοθετηθούν…


Σχολιάστε εδώ