Προσφεύγουν στην Ε.Ε. τα ιδιωτικά κανάλια και για την ψηφιακή της ΕΡΤ

Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί θεωρούν πως η ΕΡΤ με το τρικ της πιλοτικής εκπομπής έχει αποκτήσει προβάδισμα, το οποίο βέβαια ένας παρατηρητής θα σημείωνε πως έως τώρα δεν έχει εκμεταλλευτεί, καθώς είναι ακόμη στο στάδιο της απλής ψηφιακής μετάδοσης χωρίς καμία επιπλέον εφαρμογή.

Πάντως, δεν είναι τυχαία η αποστροφή του λόγου του Θόδωρου Ρουσόπουλου στην επίσημη παρουσίαση της ψηφιακής ΕΡΤ: «Δεν θα επιτρέψω σε καμία περίπτωση να γίνει ξανά ό,τι έγινε με την αναλογική τηλεόραση παλαιότερα. Όποιος ιδιώτης δραστηριοποιηθεί πριν από τη θέσπιση του θεσμικού πλαισίου, θα τον στείλω στον Εισαγγελέα». Η φράση του κ. Ρουσόπουλου δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένα κανάλια βιάζονται να εκπέμψουν ψηφιακά και έχουν στείλει το μήνυμα και στην κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι γνωστό. Μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι έτοιμες για ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας και συζητούν για την απόκτηση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Τα κανάλια από τη δική τους πλευρά δεν δέχονται να υποβιβαστούν σε απλούς «πάροχους περιεχομένου», να αναγκαστούν δηλαδή να πληρώσουν σε άλλη μεγάλη εταιρεία, που θα πάρει την ψηφιακή συχνότητα, ενοίκιο για εκπομπή. Και εκεί αρχίζει το μπέρδεμα. Στο πώς δηλαδή θα διατεθούν οι υπάρχουσες ψηφιακές συχνότητες και με ποιον τρόπο θα καθορισθεί το μεταβατικό διάστημα, στο οποίο τα κανάλια θα εκπέμπουν και αναλογικά και ψηφιακά. Αναλυτικά η στρατηγική της ΕΙΤΗΣΕΕ θα αναλυθεί στη συνάντηση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και θα είναι η δεύτερη μετά από εκείνη για τη χρήση του ανταποδοτικού τέλους. Και αν στην περίπτωση του ανταποδοτικού τέλους η ΕΡΤ έχει περιθώρια νίκης, ο αποκλεισμός των ιδιωτικών σταθμών από τη νέα αγορά της ψηφιακής και η παρουσία μόνο της ΕΡΤ θα δώσουν λαβή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ληφθούν μέτρα εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. Βέβαια η αλήθεια είναι επίσης ότι κανένα από τα ελεύθερα κανάλια δεν είναι έτοιμο για την ψηφιακή εποχή με εξαίρεση την εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης Nova, η οποία διαθέτει κανάλια προς μετάδοση, αλλά προσφέρει και κάποιες υποτυπώδεις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Στο Πλανητάριο πάντως κανείς δεν κατάλαβε γιατί παρουσιάστηκε για μια ακόμη φορά η «πιλοτική» εφαρμογή της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης της ΕΡΤ, πολύ περισσότερο που όλα όσα είπαν οι κύριοι Παναγόπουλος και Χουλιάρας είχαν ήδη ανακοινωθεί. Απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσαν πως το κονδύλι για την επίγεια ψηφιακή είναι 33 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που οι αναγνώστες του «Π» γνωρίζουν ήδη από τις αποκαλύψεις της στήλης για τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ. Για τη θεσμική κατοχύρωση της επίγειας ψηφιακής ο κ. Παναγόπουλος παρέπεμψε δύο ή τρεις φορές στον παριστάμενο υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, απαντώντας πως θα συσταθεί θυγατρική εταιρεία. Πρέπει πάντως να επισημανθεί πως η ΕΡΤ, παρά τις επενδύσεις των 13 εκατομμυρίων ευρώ, ακόμη δεν διαθέτει ψηφιακά μηχανήματα. Απλά δηλαδή μεταδίδει το αναλογικό πρόγραμμα με ψηφιακό σήμα.


Σχολιάστε εδώ