ο Δαίμονας των δημαρχείων

Συνεχίζονται οι καταλήψεις των δημοτικών κτιρίων στον δήμο Άνω Λιοσίων από τους απλήρωτους εργαζόμενους. Οι συναντήσεις του σωματείου, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, με τον απερχόμενο δήμαρχο δεν βγάζουν κανένα αποτέλεσμα. «Δεν υπάρχουν λεφτά, ρε παιδιά. Πού να τα βρω;». Αυτή είναι η μόνη πρόταση που λέει ο Βαγγέλης Χριστοφιλάκης. Το δημαρχείο είναι πλέον ρημαγμένη πόλη. Ούτε χαρτί για τα φωτοτυπικά μηχανήματα δεν υπάρχει. Η πλάκα είναι ότι ο δήμος έχει πάρει και προκαταβολή από την τακτική επιχορήγηση του νέου έτους. Ποια επιχορήγηση δηλαδή που σχεδόν στο σύνολό της παρακρατείται από τις τράπεζες για την εξόφληση των τεράστιων δανείων που είχαν ληφθεί στην «ιστορική εποχή Παπαδήμα», αλλά εν πάση περιπτώσει ό,τι έχει απομείνει. Για να τα λέμε όλα όμως, το σωματείο, όταν οι βαλίτσες πηγαινοερχόντουσαν στην Ελβετία, δεν έλεγε κουβέντα. Περνούσαν σαν βασιλιάδες. Και να οι υπερωρίες και να τα μπόνους και να τα τραπεζώματα στο δημοτικό αναψυκτήριο της πόλης. Τότε τσιμουδιά απ’ όλους. Ο νέος δήμαρχος, ο Χρήστος Παππούς, τι να κάνει… Δεν παίρνει καμία δέσμευση για τίποτα, αφού ξέρει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει ούτε σάλιο. Το φαγοπότι της αλεπούς έχει γίνει εκεί πάνω.

Η δικαίωση του ρεπορτάζ αργεί, αλλά έρχεται. Γράφαμε και ξαναγράφαμε για την περιβόητη αγορά από την ΤΕΔΚΝΑ ενός κτιρίου για να στεγάσει τις υπηρεσίες της, όπως έλεγε. Επειδή φαίνεται ότι στη διαδικασία του διαγωνισμού που έγινε κάτι δεν πήγε καλά, το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης διέταξε ενδελεχή έλεγχο. Κάποιος, που προφανώς δεν πήρε τη δουλειά, έστειλε μια βαλίτσα στοιχεία στο σώμα επιθεωρητών που μάλλον ήταν ικανή για να ξεκινήσει ο έλεγχος. Σύμφωνα λοιπόν με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες μας, ο έλεγχος, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καταλήγει ότι πρέπει να ξαναγίνει ο διαγωνισμός, γιατί οι επιτροπές που συγκροτήθηκαν για τη διεξαγωγή του ήταν πέρα από κάθε νομική και διοικητική διαδικασία που προβλέπουν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για τέτοιους μεγάλους διαγωνισμούς. Σας τα λέγαμε, κ. πρόεδρε της ΤΕΔΚΝΑ, αλλά δεν μας ακούγατε. Αντ’ αυτού, με τη συναίνεση και του γραμματέα της Ένωσης κ. Νικολάου, που στην αρχή είχε έντονες ενστάσεις, αλλά περιέργως μετά συμφώνησε, «τρέξατε» να πληρώσετε τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, παρά το γεγονός ότι γνωρίζατε με επίσημα έγγραφα πως διεξάγεται έλεγχος ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήσατε. Τώρα τι θα κάνετε; Θα ζητήσετε τα λεφτά πίσω; Πάνε αυτά, να ήταν κι άλλα. Η πλάκα είναι, σύμφωνα με το εν εξελίξει πόρισμα, ότι οι… παρατυπίες που έγιναν ως προς τη διεξαγωγή του διαγωνισμού είναι τόσες πολλές που απορεί κανείς πώς είναι δυνατόν να έγιναν. Την προηγούμενη εβδομάδα έγραψα για την ευθύνη που έχει σε όλα αυτά ο περιφερειάρχης Αττικής, Μπάμπης Μανιάτης. Για να είμαστε δίκαιοι λοιπόν, σας λέω ότι ο αρχιτοπάρχης Αττικής επικοινώνησε μαζί μας και ζήτησε με κάθε λεπτομέρεια όλα τα στοιχεία για να ενημερώσει τον υπουργό, όπως μας είπε, αφού ο ίδιος δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα (η ΤΕΔΚΝΑ ελέγχεται απευθείας από το υπουργείο Εσωτερικών). Η παρέμβασή του ήταν άμεση και πρέπει να το επισημάνουμε. Επί της ουσίας τώρα. Γιατί τέτοια διακομματική βιασύνη να πληρωθεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, την ώρα που ο έλεγχος περί νομιμότητας του διαγωνισμού είναι σε εξέλιξη; Πώς θα πάρει τα χρήματα πίσω η Ένωση; Απορία πάντως προκαλεί και η διακομματική συστράτευση επί του θέματος. Κανείς από το ΔΣ δεν τολμά να ρωτήσει τι συμβαίνει με την υπόθεση αυτή. Κρίμα, γιατί για μερικά μέλη του ΔΣ είχαμε άλλη γνώμη. Τώρα πλέον τον λόγο έχει ο υπουργός.

Άλλο πάλι κι αυτό. Με απευθείας ανάθεση διά του δημοτικού συμβουλίου προσπαθεί ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου να παραχωρήσει μεγάλο μέρος της παραλίας σε έναν ιδιώτη για να κάνει παιδότοπο. Όπως είπε ο αγαπητός Χατζηδάκης, υπάρχουν και χορηγοί που θα πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης αυτής. Τι λες, δήμαρχε; Πού τα είδες αυτά γραμμένα; Δεν έχεις ακούσει τίποτα περί δημόσιου διαγωνισμού ή πρόσκλησης ενδιαφέροντος, εάν έχεις πρόθεση να κάνεις κάτι τέτοιο; Ο ιδιώτης πάντως που ακούγεται ότι θα πάρει τη δουλειά «φιλέτο» διαφημίζει έντονα τις σχέσεις του με την οδό Αραβαντινού. Έτσι λέει ο ίδιος σε φίλους και γνωστούς. Ο τοπάρχης Π. Φαλήρου μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει σημάδια κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας στις πράξεις του. Κάθε άλλο. Αυτοί που τον συμβουλεύουν γι’ αυτή την ιστορία είναι βέβαιο ότι τον οδηγούν σε ανεπανόρθωτο ολίσθημα. Ακόμη δεν έχει ξεχαστεί το φιάσκο που έπαθε με τον διαγωνισμό του δημοτικού αναψυκτηρίου. Νύχτα έφυγε ο μισθωτής και το αναψυκτήριο παραμένει… ξενώνας ναρκομανών. Δημαρχάρα, πρόσεχε τις κακοτοπιές και τους «συμβούλους» σου.

«Έσπασαν» τα τηλέφωνα της εφημερίδας μας την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι να εκφράσουν σχόλια αναφορικά με τη συνάντηση-συγκέντρωση που αποκαλύψαμε ότι έγινε από τον δήμαρχο Χολαργού, Δημήτρη Νικολάου, για να σφυγμομετρήσει την πρόθεσή του να κατέβει για πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ. Καλύτερα να μη γράψω τι μας είπαν. Η πιο ήπια πάντως κριτική ήταν: «Αν αυτός θέλει να γίνει πρόεδρος με μια τετραετία, τότε εμείς, με τέσσερις και πέντε, τι πρέπει να γίνουμε; Πατριάρχες;». Δεν ξέρω, ρε παιδιά, τι να σας πω. Αποφασίστε και πείτε μου.

Όποιο λαμόγιο θίγεται από τα σχόλιά μας, ανοίγει την ατζέντα του και τηλεφωνεί σε όσους νομίζει ότι μας ξέρουν, προκειμένου να μας πείσει να «ρίξουμε τους τόνους» για το πρόσωπό του. Το έχουμε ξαναπεί, αλλά μάλλον δεν γίναμε κατανοητοί. Δεν έχουμε φίλους και γνωστούς που χορηγούμε ασυλία στις απάτες και τις αρπαχτές που κάνουν. Τελεία και παύλα. Την είδηση δεν την «πουλήσαμε» ποτέ σε αυτή την εφημερίδα. Αλίμονο σε αυτούς που νομίζουν ότι επειδή γράψαμε ένα θετικό σχόλιο, για κάτι καλό που έκαναν στην πόλη τους, ταυτόχρονα τους χορηγήθηκε άφεση αμαρτιών στις ενδεχόμενες μελλοντικές λαμογιές τους. Κούνια που σας κούναγε, λεβέντες μου. Αυτή τη στάση έχουν επιβραβεύσει οι αναγνώστες μας που το δείχνουν κάθε Κυριακή και δεν πρόκειται να την αλλάξουμε ποτέ. Αυτά για να μη δαπανάτε τζάμπα λεφτά στα τηλεφωνήματα «πιέσεων» και… παρακαλεμάτων.

Νωρίς άρχισαν τα προβλήματα στη νέα διοίκηση του Αγίου Δημητρίου που από την αρχή του νέου έτους θα κληθεί να πάρει τα «ηνία» της πόλης στα χέρια της. Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Οι τσακωμοί για το ποιος θα πάρει θέση εξουσίας «πάνε σύννεφο». Ξαδέλφια και συγγενείς ζητάνε διορισμούς. Οι μισοί δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν με τη νέα δημοτική αρχή απειλούν με παραίτηση, εάν δεν γίνουν αντιδήμαρχοι. Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Από την άλλη μεριά, ο απερχόμενος δήμαρχος Παντελής Ειρηνάκης, στον ρόλο πλέον του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, μάλλον θα γίνει εφιάλτης στη νέα διοίκηση, αφού η απειρία της θα συγκρούεται κάθε μέρα με τη δωδεκαετή θητεία του που είναι εμπλουτισμένη με γνώσεις και πείρα στα θέματα του δήμου. Μακάρι να βρίσκω χρόνο να παρακολουθώ το θέαμα.

Άρχισαν πάλι τα τσιμπούσια με τις αστακομακαρονάδες στους… απείρου μήκους μπουφέδες. Την αρχή έκανε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Στελεχών Αυτοδιοίκησης. Κατάρτισε πρόγραμμα επιμόρφωσης σε όλη την Ελλάδα που θα διαρκέσει τέσσερις μήνες. Αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει. Ξενοδοχεία, ταξίδια και ο Θεός βοηθός. Ωραία θα περάσουμε! Πάλι θα πάρω κιλά! Έχω γίνει σαν βουνό! Το πρόγραμμα λοιπόν έχει ήδη αρχίσει και τελειώνει τον Φεβρουάριο. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί καμιά τριανταριά φορές. Μιλάνε καμιά εικοσαριά άνθρωποι, που βεβαίως αυτοί καλά τα λένε, αλλά οι από κάτω δένουν τα κορδόνια τους, επειδή έχουν βγάλει τα παπούτσια και ρίχνουν κανέναν υπνάκο!.. Για την ιστορία αυτή δαπανώνται τεράστια ποσά. Εκεί πρέπει να κάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οι απλήρωτοι εργαζόμενοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Έξω από τα ξενοδοχεία. Όταν οι τοπάρχες απολαμβάνουν τη χλιδή, αυτοί δεν έχουν ούτε τσιγάρο στην τσέπη. Άντε να σας δω, λεβέντες μου.

Τριτοκοσμική εικόνα παρουσιάζει η παραλία του δήμου Μοσχάτου. Βουνό έχουν σχηματίσει τα οικιακά απορρίμματα. Τραπέζια, στρώματα, ντουλάπες έχουν προστεθεί πάνω από τα σκουπίδια. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που μας έστειλαν κάτοικοι της περιοχής, έχουν κατασκευαστεί και καμιά δεκαριά ξύλινες παράγκες (!), όπου έχουν βρει καταφύγιο ταλαίπωροι τσιγγάνοι. Καλά, βρε δημαρχάρα, πώς πας εσύ στο γραφείο σου, με ελικόπτερο; Δεν τα έχεις δει όλα αυτά;

Τα τιμολόγια πάνε και έρχονται στη δημοτική επιχείρηση Κερατσινίου από διαφημιστικές καταχωρίσεις σε εφημερίδες ανύπαρκτες και πολλές φορές εικονικής κυκλοφορίας. Τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ οφειλές του δήμου σε προμηθευτές και εργολάβους φαίνεται ότι δεν πτοούν τον Ζαχαρία Ζούπη που, ως πρόεδρος της καταχρεωμένης δημοτικής επιχείρησης, φροντίζει να μοιράζει ακόμη και σήμερα χρήματα για άσκοπους λόγους. Μου έστειλαν ένα πακέτο εφημερίδες που κυκλοφορούν, όπως μου είπαν υπάλληλοι του δήμου, σε… 100 φύλλα μόνο και μόνο για να παίρνουν διαφημίσεις. Αν ο νέος δήμαρχος Φώτης Μελάς, παρά την περίεργη σιωπή του, θέλει να ενημερωθεί, είμαστε στη διάθεσή του. Δεν το… πολυπεριμένουμε, αλλά εμείς εδώ είμαστε.

Κάποιοι δεν θέλουν να «χωνέψουν» ότι σε αυτές τις ρημάδες τις εκλογές ήρθαν δεύτεροι και καταϊδρωμένοι. Διαβάζω διάφορα παραπολιτικά σχόλια για τον δήμο Αιγάλεω. Είναι, λέει, μικρή η διαφορά του νικητή των εκλογών Δημήτρη Καλογερόπουλου, πάνω από το 42% και ότι δήθεν κατά την καταμέτρηση… έσβησαν τα φώτα. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να εκδικαστεί η ένσταση επ’ αυτού του θέματος του χαμένου των εκλογών, αγαπητού Καρδαρά. Εδώ είναι όλο το… ζουμί. Νομίζουν κάποιοι ανόητοι ότι με τέτοια σχόλια θα επηρεάσουν τους δικαστές για να βγάλουν τη μια ή την άλλη απόφαση. Α, ρε συντρόφια. Εμείς φωνάζαμε από εδώ για την άτυχη επιλογή υποψήφιου στο πρόσωπο του κατά τ’ άλλα συμπαθέστατου γιατρού. Ο Καλογερόπουλος δεν είναι από τα παιδάκια που θέλουν αντίπαλο ήπιο και ευγενικό. Ο άνθρωπος είναι της πιάτσας και πιάνει πουλιά στον αέρα. Όλα τ’ άλλα είναι για κομματική κατανάλωση. Πάει και τελείωσε. Οργανώστε την αντιπολίτευσή σας και μην ονειρεύεστε ανατροπές δημάρχου. Δουλέψτε για την επόμενη τετραετία και αφήστε τα… φρουφρού. Προσπαθείτε να δικαιολογήσετε την απαράδεκτη κομματική στρατηγική που ακολουθήσατε, καταφέρνοντας τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής, Αιγάλεω και Χαϊδάρι, να τις δώσετε στη Δεξιά. Καταλάβατε τι κάνατε; Στρωθείτε λοιπόν στην παραγωγική αντιπολίτευση, γιατί σε τέσσερα χρόνια θα τραβάτε πάλι τα μαλλιά σας…

Κάτι περίεργο συμβαίνει στην Κηφισιά. Θέλω να ελπίζω ότι ο δήμαρχος δεν έχει σχέση. Μια κατασκευαστική εταιρεία, που τις τελευταίες μέρες πρωταγωνιστεί και σε άλλη υπόθεση της αυτοδιοίκησης, στην οδό Κυριαζή έχει βάλει πινακίδες, προαναγγέλλοντας την ανέγερση καταστημάτων επί ενός οικοπέδου που βρίσκεται εκεί. Έλα όμως που η συγκεκριμένη περιοχή είναι αμιγούς κατοικίας και δεν επιτρέπεται, όπως μας είπαν δημοτικοί σύμβουλοι. Ξαφνικά λοιπόν ελήφθη απόφαση κατά παρέκκλιση (!) για ανέγερση γραφείων. Γιατί αυτή η εξαίρεση; Κύριε δήμαρχε, τι συμβαίνει; Περιμένουμε απάντηση.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Δεν ξέρω για το μαύρο χρήμα στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά στους δήμους ρέει με τη… σέσουλα. Οι επιταγές πάνε και έρχονται. Κάθε εβδομάδα ο μουστάκιας της παραλίας στέλνει τον οδηγό του στην τράπεζα. Γεια σου, λαέ περήφανε.


Σχολιάστε εδώ