Οι σατανικές συμπτώσεις, η Siemens και ο ΟΤΕ…

Η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης με τις εταιρείες-εθνικούς προμηθευτές (Siemens, Intracom και ΑΝΚΟ) εξακολουθεί να απασχολεί τη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της έρευνας της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη.

Το «ΠΑΡΟΝ» έχει φέρει στο φως από το καλοκαίρι επιστολή του πρώην μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ, Γ. Λιναρδάτου, όπου τεκμηριώνει βάσει υπολογισμών αρμοδίων στελεχών του Οργανισμού ότι ο ΟΤΕ υπέστη οικονομική ζημιά της τάξεως των 54 εκατ. ευρώ από την υπερτιμολόγηση της σύμβασης, ενώ αποδίδει ευθύνες για τη ζημιά στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Παναγή Βουρλούμη, και τον γενικό διευθυντή Τεχνικών Θεμάτων, Γιώργο Ιωαννίδη.

Στον ΟΤΕ είχαν ξεσπάσει έντονες εσωτερικές αντιπαραθέσεις όταν γινόταν η διαπραγμάτευση με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, καθώς ο αρμόδιος διευθυντής Συντήρησης Δικτύου, Νικήτας Μπαριτάκης, επέμενε, μέχρι που αποπέμφθηκε από τον κ. Βουρλούμη, ότι έπρεπε να εγκριθούν πολύ μικρότερα ποσά για τις τρεις εταιρείες.

Μια αλληλουχία συμπτώσεων που αποκαλύπτονται τώρα φωτίζουν από διαφορετική γωνία τις εξελίξεις εκείνης της περιόδου, συνδέοντας ενδεχομένως τη διεθνή έρευνα για τα «μυστικά ταμεία» της Siemens και με τον ΟΤΕ:

• Εκ μέρους της Siemens, τη διαπραγμάτευση για τη σύμβαση τεχνικής υποστήριξης την είχε αναλάβει ο Πρόδρομος Μαυρίδης, γενικός διευθυντής του κλάδου τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, που αποχώρησε από την εταιρεία στις 29 Μαΐου 2006.

• Ο κ. Μαυρίδης, όπως αναφέρουν στελέχη του ΟΤΕ, είχε αναλάβει άτυπα τον ρόλο του επικεφαλής διαπραγματευτή, από πλευράς των τριών προμηθευτριών εταιρειών και είχε καθοριστική συμβολή στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον ΟΤΕ.

• Όπως προκύπτει από την αγωγή της Siemens εναντίον του κ. Μαυρίδη, η γερμανική εταιρεία είχε καταθέσει σε λογαριασμούς του συνολικά 8 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις. Μάλιστα, η κατάθεση του ποσού των 6 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του κ. Μαυρίδη έγινε στις 28 Ιανουαρίου 2005.

• Στις 24 Ιανουαρίου, δηλαδή τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ο Παναγής Βουρλούμης προχώρησε στην απομάκρυνση του Νικήτα Μπαριτάκη από τη θέση του επικεφαλής της διεύθυνσης Συντήρησης Δικτύων. Αυτή ήταν η καταλυτική κίνηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου που επέτρεψε να υπογραφεί λίγο αργότερα η συμφωνία για την τεχνική υποστήριξη, αφού χωρίς την υπογραφή του αρμόδιου διευθυντή το δ.σ. δεν μπορούσε να προχωρήσει στη συμφωνία με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

• Ο κ. Μπαριτάκης πλήρωσε ακριβά τη σταθερή άρνησή του να προσυπογράψει την υπερτιμημένη σύμβαση, χάνοντας τη θέση του στον ΟΤΕ, αλλά πρωτοδίκως δικαιώθηκε στα δικαστήρια και αυτές τις ημέρες αναμένεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Αν και η χρονική σύμπτωση της κατάθεσης των 6 εκατ. ευρώ με την απομάκρυνση Μπαριτάκη λίγες ημέρες νωρίτερα γεννά πολλά εύλογα ερωτήματα, έγκριτοι νομικοί αναφέρουν ότι είναι δύσκολο να ανιχνεύσει η Δικαιοσύνη τις διαδρομές του χρήματος, αφού για να γίνει αυτό θα πρέπει να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο, στο πλαίσιο έρευνας για εγκληματικές δραστηριότητες του κ. Μαυρίδη. Τέτοια έρευνα δεν βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού ο κ. Μαυρίδης αντιμετωπίζει προς το παρόν μόνο την αγωγή της Siemens.

Ο κ. Βουρλούμης, πάντως, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον το θέμα της Siemens και περιμένει τα ευρήματα της έρευνας.

«Αν προκύψουν θέματα που θίγουν τον ΟΤΕ, θα λάβουμε μέτρα», τόνισε. Το μεγάλο ερώτημα είναι πλέον αν θα συσχετισθούν από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές οι δύο έρευνες που διεξάγονται παράλληλα αυτή την περίοδο, για τη Siemens και για τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης του ΟΤΕ. Οι «συμπτώσεις» που αποκαλύπτει σήμερα το «ΠΑΡΟΝ» είναι υπερβολικά «πονηρές» για να περάσουν απαρατήρητες από τους έμπειρους εισαγγελείς…


Σχολιάστε εδώ