Με 96 δόσεις οι εκπτώσεις στη διαπλοκή

Το πλέον εκπληκτικό ήταν πως η πλειοψηφία στο ΔΣ της Ένωσης Συντακτών απέρριψε την πρόταση για απεργία στα ΜΜΕ για να μην περάσουν οι διατάξεις της σκανδαλώδους ρύθμισης στο μίνι ασφαλιστικό. Την ημέρα της ψήφισης του μίνι ασφαλιστικού στη Βουλή η ΕΣΗΕΑ έβγαλε τις δικές της θέσεις με πλειοψηφία, ζητώντας να περάσουν τα αιτήματά της!

Η ΕΣΗΕΑ «χαιρέτησε την ενεργό συμμετοχή και δυναμική των συναδέλφων», δηλώνοντας πως αποσύρθηκαν «δύο κρίσιμες διατάξεις του αρχικού νομοσχεδίου, ώστε τελικά να μη γίνει το “σκόντο” που προβλεπόταν στις εργοδοτικές εισφορές, αλλά και να αποσυρθεί η διάταξη για καθιέρωση “εργασίας με το μπλοκάκι” και μάλιστα με πρόσθετο χαράτσι, αλλά και να κοπεί ο δρόμος στην “εργολαβία για ενημέρωση”».

Αναλυτικά η τελική μορφή του μίνι ασφαλιστικού απέδειξε ότι οι ρυθμίσεις κατατέθηκαν για έναν και μόνο λόγο: το χάρισμα των οφειλών των ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τη χαριστική ρύθμιση των 96 δόσεων, χωρίς μάλιστα να διασαφηνίζεται αν αποκλείεται η παραγραφή των χρεών μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πρακτικά οι κακοπληρωτές στα ταμεία, που όχι μόνο δεν αποδίδουν τη δική τους εισφορά στο ΤΣΠΕΑΘ και τον ΕΔΟΕΑΠ αλλά -το χειρότερο- παρακρατούν και δεν αποδίδουν και την εισφορά των εργαζομένων στα ταμεία, μπορούν ανενόχλητοι να μην αποδίδουν στα ταμεία και απλώς να περιμένουν την επόμενη χαριστική ρύθμιση.

Το πλέον σκανδαλώδες βέβαια είναι ότι κανείς δεν δείχνει να ενοχλείται από το κλέψιμο και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Η διάταξη για τα μπλοκ που έμεινε εκτός μίνι ασφαλιστικού δεν έκλεισε. Ο υπουργός Εργασίας, Σάββας Τσιτουρίδης, μπορεί να την πήρε πίσω μετά την αποσπασματική παρέμβαση του σωματείου της ΕΣΗΕΑ με τις διαφορετικές διατάξεις και τροπολογίες που προωθούσε, αλλά το θέμα μένει ανοιχτό για τον Μάρτιο του 2007.

Το πρόβλημα με τα μπλοκ είναι απλό. Υπάρχουν στοιχεία πως αυτή τη στιγμή γύρω στους 1.500 δημοσιογράφους εργάζονται με δελτίο παροχής, ανασφάλιστοι και χωρίς καμία κάλυψη. Το ερώτημα είναι πώς θα καλυφθούν ασφαλιστικά. Ορισμένοι και από τα συνδικαλιστικά σωματεία προωθούν το ΤΕΒΕ, ενώ άλλοι μιλάνε για την ανάγκη υπαγωγής στο ΤΣΠΕΑΘ αλλά με υποχρεωτική και την εργοδοτική εισφορά.


Σχολιάστε εδώ