Αποσιωπούν τις γενοκτονίες για… παιδαγωγικούς λόγους!

Ωμότητες και φρικαλεότητες των γενοκτονιών», χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός ιστορικά γεγονότα, απαντώντας σε ερώτηση του πρώην υφυπουργού Παιδείας και βουλευτή Στέλιου Παπαθεμελή, που ζήτησε εξηγήσεις για την επιχείρηση αφελληνισμού, παραχάραξης της ιστορίας και απάλειψης από τα σχολικά βιβλία και συμπληρωματικά βοηθήματα γεγονότων που ενοχλούν τους υποστηρικτές της… προσέγγισης με την Τουρκία και της… πολυπολιτισμικότητας.

Πρόκειται για μια επιχείρηση που ξεκίνησε από τους (τότε) υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, στο πλαίσιο μεταξύ τους συμφωνιών για την προώθηση της «ελληνοτουρκικής φιλίας». Αλλά το πρόβλημα έγκειται (πέραν διαφωνιών επί της ουσίας που εκφράστηκαν ακόμα και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του τότε κυβερνώντος κόμματος) και στο ότι ενώ η χώρα μας έχει δείξει… καλή θέληση και έχει προχωρήσει σε τέτοιες -επί της ουσίας- παραχωρήσεις και «προσαρμογή» στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας, από την Τουρκία δεν έχουν υπάρξει αντίστοιχες κινήσεις.

Εκτός αν το ελληνικό υπουργείο Παιδείας έχει διαφορετική άποψη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα παρακαλούσαμε θερμά να μας ενημερώσει για αντίστοιχες αλλαγές που έχουν γίνει και στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας.

Δυστυχώς και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική της προηγούμενης, αν και όταν ήταν αντιπολίτευση διαμαρτυρόταν και έλεγε άλλα, όπως προκύπτει από τη χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Γιώργος Καλός σε ερώτηση του βουλευτή Στέλιου Παπαθεμελή σχετικά με τις αλλαγές που έχουν γίνει στα σχολικά βιβλία, αλλαγές που έχουν οδηγήσει στην απάλειψη ενοχλητικών ιστορικών γεγονότων όπως η Γενοκτονία των Ποντίων και άλλων… μη αρεστών στους εραστές της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Απαντά λοιπόν ο υφυπουργός μεταξύ άλλων στον κ. Παπαθεμελή:

• «…Τέλος, επισημαίνεται ότι στο δημοτικό σχολείο αποφεύγεται, για παιδαγωγικούς λόγους, να δίνεται έμφαση σε ωμότητες και φρικαλεότητες των γενοκτονιών, πολλώ μάλλον εφόσον, στο πλαίσιο της σπειροειδούς διάταξης της ύλης, στα θέματα αυτά αναφέρονται αναλυτικά τα αντίστοιχα βιβλία της Ιστορίας του γυμνασίου και του λυκείου».

Δηλαδή ο φέρελπις υφυπουργός μάς λέει πως για… παιδαγωγικούς λόγους δεν πρέπει να μαθαίνουν οι μαθητές του δημοτικού την αλήθεια, την ιστορική πραγματικότητα και αυτό το «προνόμιο» το έχουν μόνο οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων!

Προφανώς τόσα χρόνια… αντιπαιδαγωγικά οι μαθητές του δημοτικού μάθαιναν, για παράδειγμα, την ιστορία της Γενοκτονίας των Ποντίων ή άλλες ωμότητες των Τούρκων. Το μόνο που δεν μας λέει δηλαδή ο Γ. Καλός είναι πως… πρέπει να ζητήσουμε και συγγνώμη από την Τουρκία που την εκθέταμε σε μαθητές δημοτικού και μάλιστα «αντιπαιδαγωγικά»!

Για τα ύποπτα «βοηθήματα»…

Εξάλλου, με ερώτησή του στους υπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Ματζαπετάκης αναφέρεται στο περιεχόμενο άλλων βιβλίων, στα οποία έχει εκτενώς και μάλιστα πρωτοσέλιδα αναφερθεί το «ΠΑΡΟΝ».

Πρόκειται για εγχειρίδια που έχουν εκδοθεί από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Βιβλία τα οποία, όπως έχουμε επισημάνει, παρουσιάζοντας και σχετικά αποσπάσματα, οδηγούν σε παραχάραξη της ιστορίας και προβολή ανιστόρητων προκλητικών απόψεων.

Ο βουλευτής με την ερώτησή του παραθέτει σχετικό χαρακτηριστικό απόσπασμα από έργο αυτής της ΜΚΟ, το οποίο μάλιστα έχει επιμεληθεί η καθηγήτρια Χρ. Κουλούρη, η οποία περιλαμβάνεται στους καθηγητές τους οποίους προωθεί ο Γ. Παπανδρέου.

Και ερωτά τους υπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών:

• Αν τα βιβλία αυτά έχουν εγκριθεί από τα υπουργεία τους.

• Από πού χρηματοδοτήθηκε η επιχείρηση έκδοσης αυτών των βιβλίων (αμοιβές συγγραφέων, έξοδα εκτύπωσης, διακίνησης κ.λπ. των βιβλίων).

Εμείς πάντως υπενθυμίζουμε ότι, όπως είχαμε αποκαλύψει, τα βιβλία αυτά έχουν προταθεί ως σχολικά συμπληρώματα από τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Θάνο Βερέμη!


Σχολιάστε εδώ