Αναδρομικά μέχρι 5 ετών δικαιούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι

Πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση (αριθμός 3428/200 του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας) που δημοσιεύθηκε μόλις την περασμένη Τετάρτη (6/12/2006) και θορύβησε την κυβέρνηση της ΝΔ καθώς τώρα «ψάχνεται» για το πώς θα αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση. Η ανησυχία κυρίως του οικονομικού επιτελείου (Γ. Αλογοσκούφης, Π. Δούκας) είναι εύλογη, καθώς με τη μείζονος σημασίας για όλους τους πολίτες αυτή απόφαση προεξοφλείται ότι θα «τρίξουν» τα θεμέλια του κρατικού προϋπολογισμού για το 2007, όταν θα αρχίσει η υλοποίηση της δικαστικής αυτής επιλογής.
Με την «ιστορική» αυτή απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας (υπογράφουν οι κ. πρόεδρος Θ. Χατζηπαύλου και Γραμματέας του ΣΤ΄ Τμήματος Βασ. Μανωλόπουλος) αλλάζει επιτέλους μετά 32 χρόνια ο νόμος που προέβλεπε καταβολή οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες με αναδρομικότητα, μόνο δύο χρόνων. Ο σχετικός νόμος (496/1974) κρίθηκε αντισυνταγματικός και μάλιστα με το σκεπτικό πως «η σχετική ρύθμιση αντίκειται τόσο στο άρθρο 4, παρ. 1 του Συντάγματος όσο και στο άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεδομένου ότι περιορίζει τα περιουσιακά δικαιώματα των ΝΠΔΔ (σ.σ.: στην προκειμένη περίπτωση) από λόγους δημόσιας ωφέλειας και συνεπώς δεν είναι εφαρμοστέα…»
Για τον νομικό κόσμο της χώρας η τόσο σημαντική αυτή απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από τη σχετικά πρόσφατη απόφαση του Μισθοδικείου που αφορούσε στις αυξήσεις των δικαστικών επικρατούσε η εκτίμηση ότι θα ακολουθούσαν «εξισορροπητικές» προς όφελος των πολλών κρίσεις και αποφάσεις.
«Αφορμή» για την έκδοση της απόφασης που θα προκαλέσει διαμετρικά αντίθετες αντιδράσεις (ενθουσιασμό στους πολίτες, αμηχανία και προβληματισμό στην κυβέρνηση, υπήρξε αντιδικία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΝΠΔΔ) με μέλος του προσωπικού του.


Σχολιάστε εδώ