ψιθυριστά

Τουλάχιστον ένα κυβερνητικό στέλεχος από εκείνα που συνόδεψαν τον πρωθυπουργό στο Λονδίνο θα μπορούσε άνετα… να σταθεί δίπλα στα τρία κέρινα ομοιώματα του Μαντάμ Τισό. Όχι φυσικά λόγω της ισάξιας προσφοράς στον δημόσιο βίο της χώρας, αλλά για άλλους λόγους…

Ο Θάνος Βεζυργιάννης, ο άνθρωπος της αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, έφυγε από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου ήταν γραμματέας, αλλά βιάστηκαν πολλοί να προδιαγράψουν το μέλλον του και να πούνε τις κακίες τους. Αναλαμβάνει το υψηλότερο κομματικό πόστο στον τομέα της αυτοδιοίκησης στη Νέα Δημοκρατία και φυσικά του αξίζει, αφού θεωρείται από τους βαθύτατους γνώστες της…

Μετά την ειδική περίπτωση του «βασικού μετόχου», όλες σχεδόν οι υποθέσεις που σχετίζονται με τις αποφάσεις του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης έχουν στεφθεί με επιτυχία. Ακόμη και εκείνες που σχετίζονται με αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Λέγεται όμως ότι ένα γνωστό κύκλωμα, το οποίο στηρίζεται και στη δημοσιογραφική διαστρέβλωση, δημοσιοποιεί τα… αντίθετα από εκείνα που συμβαίνουν στην πραγματικότητα…

Εκείνο που πρέπει να πιστωθεί στον νομάρχη Πειραιά κ. Μίχα είναι ότι κυνηγάει τη δουλειά του και μετά την εκλογή του. Ενώ κάποιοι τον κατηγόρησαν -και μάλλον είχαν δίκιο τότε που το είπαν- πως μόνο προεκλογικά κυνηγούσε σάπια κρέατα και έκανε ελέγχους υγειονομικού ενδιαφέροντος, τελικά… βάλθηκε να τους διαψεύσει μόλις βγήκε και κυνηγά τους πάντες. Καλή δουλειά και μπράβο…

Έχει απόλυτο δίκιο ο Μιλτιάδης Έβερτ που προτείνει διπλογραφικό σύστημα στο ελληνικό Δημόσιο, ώστε να γνωρίζουν όλοι γιατί έγινε μια δαπάνη και πώς πληρώθηκε αυτή. Μέχρι σήμερα μόνο στον ιδιωτικό τομέα εφαρμόζεται το διπλογραφικό σύστημα, έναντι του απλογραφικού που εφαρμόζεται στο Δημόσιο, και κανείς δεν γνωρίζει τι γίνεται… Ας μπει επιτέλους μια τάξη…

Τόση φασαρία για το τίποτα; Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα πρέπει όλοι να τα κατανοήσουμε, είτε το θέλουμε είτε όχι. Μάθημα πρώτον: Όταν εμπλέκονται πρόσωπα, καταστάσεις και… ξένες δυνάμεις πάνω από τις… δυνάμεις μας, δεν ξεσηκώνουμε τον κόσμο, αφού γνωρίζουμε ότι στο τέλος το όλον θέμα όταν φτάσει στη Βουλή θα αντιμετωπιστεί όπως προαναφέραμε… Όπως το θέμα δηλαδή των υποκλοπών…

Στον Βοτανικό παίζεται η τύχη του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Από τούτη εδώ τη στήλη είχαμε υποστηρίξει, καιρό τώρα, ότι… παραήταν εύκολα τα πράγματα έτσι όπως τα παρουσίαζαν οι αρμόδιοι. Τώρα άρχισαν οι δυσκολίες και αν το χρονοδιάγραμμα ακολουθηθεί… να μας τρυπήσετε τη μύτη, αφού ούτε χρήματα για υποδομές στη γύρω περιοχή δεν υπάρχουν…

Επιμένει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, παρότι επισήμως η κυβέρνηση το διαψεύδει. Γνωρίζει κάτι που δεν το γνωρίζουν οι άλλοι, π.χ. ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος; Ή τελικά στην κυβέρνηση υπάρχουν δύο απόψεις, μία περί μη αλλαγής και μία περί αλλαγής; Όσο για το άλλο, ότι δηλαδή επιχειρούν ορισμένοι ευφάνταστοι να μας πείσουν πως το όλο θέμα βγήκε στον αέρα για αποπροσανατολισμό, «κούνια που τους κούναγε», αφού η εκλογολογία και ειδικά για αλλαγές που αφορούν τον εκλογικό νόμο σε καμιά κυβέρνηση δεν έκανε καλό. Και εν πάση περιπτώσει είναι εντελώς ανόητο να πιστεύει κανείς ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο κάνει καλό στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, δημιουργεί κλίμα ηττοπάθειας. Διότι ποια κυβέρνηση θέλει την αλλαγή του εκλογικού νόμου; Εκείνη που βλέπει ότι θα κερδίσει τις εκλογές; Όχι φυσικά…

Πολύ καλό το σχέδιο για την υποθαλάσσια αρτηρία στη Θεσσαλονίκη και μάλλον θα ανακουφίσει την περιοχή. Ωστόσο ορισμένοι στην κυβέρνηση φοβούνται μήπως το όλο ζήτημα με ενστάσεις και αντιδράσεις βρεθεί στον… αέρα, κυρίως από την πλευρά του χρονοδιαγράμματος… Εάν γίνει αυτό, η κυβέρνηση θα μείνει εκτεθειμένη. Το ζήτημα είναι να μην έχουμε μπροστά μας άλλο ένα έργο για τη συμπρωτεύουσα που έμεινε στα χαρτιά…

Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο αυξάνεται η ανάγκη των απλών ανθρώπων για επαφή με τους πολιτικούς και τους γνωστούς τέλος πάντων που έχουν στην κυβέρνηση. Το θέμα αυτό είναι σαφές φυσικά ότι σχετίζεται με τις πελατειακές σχέσεις των απλών πολιτών με τους πολιτικούς και την εκάστοτε εξουσία. Ωστόσο υπάρχουν και οι ανθρώπινες σχέσεις, η ανάγκη του πολίτη να διατυπώσει το πρόβλημά του. Είναι σίγουρο ότι η ανάγκη αυτή δεν ικανοποιείται από τους περισσότερους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Όταν οι πολίτες καίγονται και επιθυμούν μια επαφή για να πουν «τον πόνο τους», τότε δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουν «κλειστές πόρτες». Δεν μπορεί συνέχεια να είναι οι «προύχοντες» σε δουλειά ή «εκτός γραφείου» και ο απλός λαός να περιμένει να τους δει δευτερόλεπτα για να διατυπώσει το πρόβλημα που τον καίει. Είναι σαφές ότι οι οργανισμοί και τα υπουργεία έχουν πολλή δουλειά, αλλά καλόν είναι οι πόρτες να μένουν ανοιχτές για τους πολίτες. Όχι να τους θυμούνται μόνο όταν έχουμε εκλογές…

Ήταν ουσιαστικότατη η τελευταία συνάντηση-συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για θέματα παιδείας στη Βουλή. Ακούστηκαν οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων και προέκυψε και ουσιαστικό συμπέρασμα: δεν φαίνεται κανείς να διαφωνεί για την ανάγκη μεταρρύθμισης, μόνο που ο καθένας τη βλέπει όπως θέλει αυτός. Κακή ελληνική συνήθεια να μη μπορεί ο πολιτικός κόσμος να βρει μια ενιαία θέση. Τουλάχιστον γιατί δεν κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου;

Με πολύ γοργούς ρυθμούς προχωρά η ενίσχυση του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας με πρόσωπα νέα, άφθαρτα και κυρίως με στελέχη που γνωρίζουν τον κρατικό μηχανισμό και τις παραμέτρους του. Αυτό κατά πολλούς σημαίνει ότι δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την προσεχή άνοιξη…

Αλλαγή… ρυθμών επιβάλλεται σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης στον δημόσιο τομέα. Με αφορμή τις οδηγίες για «πιο γρήγορους ρυθμούς», σκεφτήκαμε ότι και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στη χώρα μας καλό θα ήταν να δημιουργηθεί ένα όργανο που γενικώς, όχι μόνο όταν προστρέχουν οι ενδιαφερόμενοι και οι θιγόμενοι, να ερευνά και να εξετάζει εάν ακολουθούνται τα χρονοδιαγράμματα εξυπηρέτησης των πολιτών. Σημασία στις μέρες μας παίζει η ταχύτητα με την οποία γίνονται ορισμένα πράγματα. Διότι εάν καθυστερήσουν πολύ είναι παρωχημένα… Καμία μεταρρύθμιση, εάν καθυστερήσει να εφαρμοστεί, δεν είναι πλέον μεταρρύθμιση…


Σχολιάστε εδώ