υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
-Συνάντηση Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ, στη Ρίγα της Λετονίας, την περασμένη εβδομάδα… Μόνο χώρες τριτοκοσμικές, που ανήκουν και στην κατηγορία του προτεκτοράτου, θα έδιναν ιδιαίτερη σημασία και κάποιο ανύπαρκτο συμβολισμό σε μια τυπική χειραψία, έστω και θερμή, μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, σε πολυμερή διεθνή διάσκεψη, όταν μάλιστα συνωθούνται αναγκαστικά και συναντώνται, τυχαίως, στην ουρά κάποιας επίσημης εκδήλωσης (γεύμα, δείπνο) που διοργανώνει η φιλοξενούσα χώρα… Αυτά, επειδή διαβάζω σε δημοσιεύματα για τη νέα ιστορική χειραψία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπους, του ιρακινοκτόνου, παρουσία εκλεκτών μαρτύρων, των υπουργών Ντ. Μπακογιάννη, Θ. Ρουσόπουλου και Βαγ. Μεϊμαράκη, όπου ο Μπους ο νεότερος απηύθυνε εύσημα στον πρωθυπουργό μας με την έκφραση «μαθαίνω ότι τα πας καλά»… Και στη συνέχεια ήλθε η ψυχρολουσία…
-Προανήγγειλε λοιπόν ο Πρόεδρος Τζ. Μπους την ένταξη της «Μακεδονίας» (Σκόπια) στο ΝΑΤΟ την άνοιξη του 2008, χωρίς βεβαίως να νοιαστεί για τις «ευαισθησίες» και τις αντιδράσεις της «πιστής συμμάχου» Ελλάδας… Έτσι είναι άμα κατέβεις, οικειοθελώς, στην κατηγορία του προτεκτοράτου… Δεν αιφνιδιάστηκε, αυτή τη φορά, τόσο πολύ η ελληνική αντιπροσωπεία από τα λεγόμενα του αμερικανού Προέδρου για τη «Μακεδονία». Έχουμε πλέον συνηθίσει στις «καρπαζιές»…
-Μετά τη νέα αυτή θετική εξέλιξη για την ΠΓΔ της Μακεδονίας, διά στόματος αμερικανού Προέδρου και μάλιστα σε Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής, διερωτώμαι, σε εκείνο το ιστορικό κατ’ ιδίαν γεύμα της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη με την αμερικανίδα ομόλογό της Κ. Ράις, εκτός από τα πολλά χαμόγελα και τις χειραψίες για τους φωτογράφους, τι επιτέλους «πήραμε» εμείς; Το τι δώσαμε και σε πόσα πολλά ενδώσαμε ως «στρατηγική εταίρα» των ΗΠΑ, αρχίζουν σιγά σιγά να βγαίνουν στην επιφάνεια…
-Την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων, της υποχρεωτικής βίζας, υποσχέθηκε ο αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπους στην Πρόεδρο της Λετονίας Β. Βίκε Φρέιμπεργκα, για Λετονούς, Εσθονούς και Λιθουανούς… Εμείς είμαστε ακόμη στο περίμενε, ίσως μας δώσουν αυτό το μοναδικό προνόμιο μαζί με τους… Εσκιμώους. Από την άλλη θέλει η Ουάσινγκτον να στείλουμε συμπληρωματικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, μας πιέζουν συνεχώς και για το Ιράκ… Τελικά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, κάθε πέρυσι και καλύτερα και πολλοί αναπολούν την εποχή του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου…
-Δυσμενώς σχολιάσθηκε από πολλούς πρέσβεις και όχι μόνο η επιλογή της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη για την τοποθέτηση της νέας πρέσβειρας Μαρ. Μαρινάκη από την Αθήνα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βιέννη… Είναι το πρώτο πρεσβευτικό πόστο της 52χρονης Μαρινάκη, όλοι οι ομοιόβαθμοι συνάδελφοί της έχουν τοποθετηθεί σε πρεσβείες σε Αφρική, Ασία, Καύκασο και Βαλκάνια, με το ορθό σκεπτικό ότι πρώτα δίνουν «δείγμα γραφής» της δουλειάς τους σε δύσκολες χώρες, αποκτούν πρόσθετες εμπειρίες, κάποια αρχαιότητα μεταξύ των πρέσβεων και στη συνέχεια αναβαθμίζονται με τη διαδοχική τοποθέτησή τους σε σημαντικότερες διπλωματικές αρχές και διεθνείς οργανισμούς… Όταν, όμως, καταφέρνεις και πηγαίνεις κατευθείαν στην κοσμοπολίτικη Βιέννη, οι υπόλοιποι και αριθμητικά περισσότεροι αισθάνονται ελαφρώς κορόιδα για να του πούμε ευγενικά… Και αντιδρώντας, εξίσου ευγενικά, το ρίχνουν στην καλοπέραση… Τένις, γκολφ, δεξιώσεις και όλες τις γνωστές «γαλαζοαίματες» και διπλωματικές απολαύσεις της ζωής…
-Ακόμη ψάχνουν μερικοί περίεργοι διπλωμάτες να ανακαλύψουν τα τρομερά επαγγελματικά και σωματικά προσόντα της προαναφερόμενης πρέσβειρας, που προέτρεψαν την υπουργό Εξωτερικών να προχωρήσει σε αυτή την ατυχή επιλογή, παραμερίζοντας δεκάδες αρχαιότερες πρέσβειρες… Γνωστό βέβαια ότι η πληθωρική Μαρινάκη έχει πολύ καλές δημόσιες σχέσεις, ανήκει στην «ομάδα Ζαχαράκη», του συνταξιούχου από καιρό πρέσβη που εξακολουθεί, όμως, και συμμετέχει στα παρασκηνιακά δρώμενα του υπουργείου, αφού «επελέγη» ως εξεταστής στις πρόσφατες εξετάσεις για νέους ακολούθους πρεσβείας… Ε, με τέτοια εφόδια και «κουμπαριές», απορούν μερικοί πώς δεν πήγε και κατευθείαν στο Λονδίνο…
-Η στήλη το έχει επισημάνει και παλαιότερα, όταν η υποτιθέμενη «αξιολογική» επιλογή στις μεταθέσεις πρέσβεων δημιουργεί συναισθήματα απογοήτευσης και διακριτικής μεταχείρισης σε δεκαπλάσιους άλλους ομοιόβαθμους διπλωμάτες, το αποτέλεσμα είναι άκρως αρνητικό, από την άποψη της γενικότερης απόδοσης και παραγωγικότητας (υπάρχει;…) σε αυτό το υπουργείο. Δυστυχώς, όμως, αυτή την «αδυναμία» των συμπαθειών, των υποκειμενικών προτιμήσεων και των διαπροσωπικών σχέσεων που βαρύνουν στην τελική επιλογή για τις πρεσβευτικές μεταθέσεις και προαγωγές την έχουν εκδηλώσει σχεδόν όλοι οι προκάτοχοι της σημερινής υπουργού… Δεν φαίνεται ότι και η Ντ. Μπακογιάννη θα απεμπολήσει αυτή τη διακριτική ευχέρεια, το βασιλικό προνόμιο για να κυριολεκτούμε, να τοποθετεί όποιον πρέσβη θέλει, σε οποιαδήποτε θέση… προς μεγάλη βεβαίως απογοήτευση όλων όσων περίμεναν μεγαλύτερη διαφάνεια και ουσιαστική αξιοκρατία στις μεταθέσεις διπλωματικών…
-Επιμένουν τα δρομολογημένα «παπαγαλάκια» του υπουργείου ότι ο γενικός γραμματέας, πρέσβης, Χαρ. Ροκανάς, επιδιώκει να πάει στην πρεσβεία της Ρώμης… Δεν έχει βεβαίως ξαναγίνει γενικός γραμματέας να πηγαίνει σε πόστο… διακοπών. Βέβαια, στην Ελλάδα βρισκόμαστε και όλα είναι δυνατά… Η στήλη θεωρεί πιο λογικό την τοποθέτηση του υψηλόβαθμου διπλωμάτη, οψέποτε γίνει, είτε στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον είτε στον ΟΗΕ, ακόμη και στο Παρίσι, εκτός εάν το τελευταίο το έχει «καπαρώσει» έτερος αναρριχηθείς μεγαλοπρέσβης, που είχε σηκώσει γη και ουρανό να φέρει πίσω στην Αθήνα τον πρέσβη Δημ. Καραϊτίδη, χωρίς τελικά να καταφέρει να πάει ο ίδιος στο Παρίσι, για να ζήσει τη «μεγάλη ζωή» με την προίκα της γυναίκας του…
-Μπορεί ορισμένοι διπλωμάτες να κατάφεραν να προαχθούν στον ανώτατο πρεσβευτικό βαθμό, αλλά οι υπηρεσιακοί τους φάκελοι είναι αρκετά ογκώδεις με… Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ) σχετικά με τη διάθεση χρημάτων του δημοσίου και άλλες καταγγελίες… Έχει γούστο να δούμε εάν από αυτούς στη θέση του επόμενου γενικού γραμματέα και στη συνέχεια τα έγγραφα των καταγγελιών και των ανακρίσεων να γίνουν φύλλο και φτερό στον ημερήσιο Τύπο, οπότε θα αποτελέσει και απολαυστικό ανάγνωσμα, σε συνέχειες, με τον πρωινό espresso… Ας δείξει, λοιπόν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάποια πρόσθετη «ευαισθησία» σε θέματα ήθους και ακεραιότητας χαρακτήρα, πριν είναι αργά…
Α.Κ.