Σχέσεις οργής κυβέρνησης-κόμματος

Το δριμύ κατηγορητήριο που εξαπέλυσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης για αθρόες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, τουλάχιστον ο ένας στους δύο Νεοδημοκράτες που σχετίζονται με τον κομματικό μηχανισμό κάθε άλλο παρά το πολυπιστεύει, αντιθέτως θεωρεί ότι «οι κυβερνώντες φροντίζουν περισσότερο τα παιδιά της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ παρά τα δικά τους»…

Είναι σαφές ότι οι σχέσεις κόμματος και κυβέρνησης δεν περνούν τις καλύτερες ημέρες εξαιτίας και του γεγονότος ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν τον κομματικό μηχανισμό, ώστε αυτός να είναι έτοιμος εν όψει εκλογών «όποτε και αν αυτές διεξαχθούν»…

Και το μεν «καμπανάκι» των πρόωρων εκλογών είναι σαφές ότι κτύπησε στον κομματικό μηχανισμό, αλλά ξύπνησε ταυτόχρονα και τα ανικανοποίητα… άγρια, ενίοτε ένστικτα των κομματικών, που δεν είναι δυνατόν να δέχονται εσαεί τις ισορροπίες που επιδιώκουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη στο μοίρασμα της πίτας.

Όταν μάλιστα οι εκπρόσωποι της κομματικής νοοτροπίας δημοσίως πλέον αναρωτιούνται, εν μέσω κομματικών συνάξεων (ο εορτασμός των 20 ετών της ΔΑΚΕ είναι ένα κομβικό σημείο στην αντιπαράθεση κυβέρνησης – κόμματος), για το εάν τα οφέλη από τα ανοίγματα της κυβέρνησης μετρούν περισσότερο σε σχέση με την απογοήτευση των οπαδών της, τότε τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά και καθίστανται ακόμη πιο σοβαρότερα εν όψει των εκλογών. Οι κομματικοί συνδικαλιστές (και όχι μόνον) αμφισβητούν ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από την αρνητική στάση που συναντούν στα περισσότερα υπουργεία όσον αφορά τις προσλήψεις, αλλά υπεισέρχονται σε έναν τομέα που μέχρι σήμερα… δεν άγγιζαν: εκείνον της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση σε διάφορους τομείς.

Έτσι κατηγορείται η κυβέρνηση διότι:

• Έδωσε το δικαίωμα να ρυθμίσουν τα χρέη τους εκείνοι οι εργολάβοι δημοσίων έργων που δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές τους στο ΙΚΑ.

• Άφησε ακάλυπτο πλήθος συμβασιούχων που δεν θα δικαιωθούν παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις. Αντιθέτως, καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι… δικαίωσε και μονιμοποίησε τους προσληφθέντες από το ΠΑΣΟΚ.

• Δημιούργησε προβλήματα στο θέμα του ωραρίου των εργαζομένων (οκτάωρο, διευθέτηση του ωραρίου εργασίας, αμφισβήτηση των συλλογικών συμβάσεων, μη επαρκείς έλεγχοι των ελεγκτικών μηχανισμών κ.λπ.).

• Άφησε ανεξέλεγκτους ορισμένους προέδρους οργανισμών που τηρούν τις δικές τους πολιτικές και ρίχνουν τις ευθύνες για ό,τι στραβό γίνεται στις πλάτες των εργαζομένων.

Με απλά λόγια, η ως έναν βαθμό φυσιολογική… σύγκρουση και οι συνήθεις διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος τείνουν, για πρώτη φορά, να προσλάβουν ιδεολογικό υπόβαθρο και κυρίως να γίνουν αμιγώς πολιτικές.

Οι κομματικές οργανώσεις και οι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας δεν διαμαρτύρονται μόνο γιατί δεν τηρήθηκαν, όπως λένε, οι υποσχέσεις και δεν βολεύτηκαν τα δικά τους παιδιά, αλλά και διότι θεωρούν ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης απέχουν από το κοινωνικό προφίλ που ενστερνιζόταν μέχρι σήμερα και κάνουν κακό στην απήχηση που έχει η παράταξη στην κοινωνία. Ένα θέμα που αναμένεται να θιγεί και στη συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τον νέο χρόνο…

Το κλίμα επιχειρεί να διορθώσει με τη γνωστή μέθοδο της… εργασιοθεραπείας ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης, που με… ασκήσεις επί χάρτου, προγραμματισμό και συσκέψεις των διαφόρων τομέων του κόμματος επιδιώκει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να ενδυναμωθεί ο κομματικός τομέας εν όψει προφανώς του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών.


Σχολιάστε εδώ