Προσκύνησαν τον Ερντογάν, Πάπας, ΕΕ και Καραμανλής!

Χυδαία κοροϊδία αποτελεί η εισήγηση «παγώματος» μόλις 8 από τα 35 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, με παράλληλη άρνηση της Κομισιόν να αποδεχθεί να τεθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ που αφορούν και την Κύπρο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας συνεχίζονται απολύτως κανονικά και απλώς αφήνονται τα οκτώ κεφάλαια να συζητηθούν κατά το τέλος, έπειτα από καμιά δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας η Τουρκία θα γίνεται «Ευρωπαία» χωρίς καν να αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία υποτίθεται πως είναι πλήρες μέλος της ΕΕ! Τέτοιο διπλωματικό ρεζιλίκι δεν έχει ξαναγίνει ποτέ! Στην πραγματικότητα, αυτή η στάση της ΕΕ, αν επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 14-15 Δεκέμβρη, σημαίνει ότι οι ηγέτες της Ευρώπης δεν θεωρούν την Κύπρο κράτος ισότιμο με τα υπόλοιπα, αλλά μια χώρα… «προσωρινή», η οποία σύντομα θα διαμελιστεί και γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ούτε να έχει τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη! Ανομολόγητη επιθυμία των ηγετών της ΕΕ είναι να ανεβούν στην εξουσία στη Λευκωσία και στην Αθήνα υποτελείς, ενδοτικές κυβερνήσεις σαν εκείνες του Κληρίδη και του Σημίτη, οι οποίες να αποδεχθούν τους όρους της Άγκυρας και την τουρκική κατοχή, να υπογράψουν την προδοσία και τον οριστικό διαμελισμό της Κύπρου στη βάση του αμερικανοβρετανικού Σχεδίου Ανάν και έτσι να τελειώσουν μια για πάντα με την «ενόχληση» της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Μόνο η Λευκωσία αντιστέκεται

Το χειρότερο είναι πως ο έλληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όλο και περισσότερο προσχωρεί σε αυτή τη γραμμή όπως αποδεικνύεται από τις αλλεπάλληλες υποχωρήσεις του, που δεν φαίνεται να έχουν κανέναν φραγμό. «Βάση για περαιτέρω συζητήσεις» χαρακτήρισε π.χ. την απαράδεκτη εισήγηση-κοροϊδία της Κομισιόν, αντί να την απορρίψει κατηγορηματικά και να απαιτήσει διακοπή των διαπραγματεύσεων μέχρις ότου η Άγκυρα αντιληφθεί ότι στην ΕΕ θα μπει με τους κανόνες της ΕΕ και όχι με όποιο καθεστώς γουστάρει αυτή. Δυστυχώς, ταυτιζόμενος όλο και περισσότερο με τον Σημίτη, ο Καραμανλής έστειλε προχθές την Ντόρα στην Κύπρο για να πιέσει τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τους κύπριους πολιτικούς ηγέτες που έχουν εξοργιστεί και διαφωνούν να σκύψουν το κεφάλι. Μόνο οι Κύπριοι αντιστέκονται στην απαράδεκτη θέση της Κομισιόν, αλλά για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση της Αθήνας τους έχει αφήσει εντελώς μόνους, χωρίς καμιά υποστήριξη έστω και για τα μάτια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο οποίος ανήκει στην πατριωτική πτέρυγα του κόμματος, δήλωσε ότι πρέπει να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ – Τουρκίας, όπως και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του δεξιού ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, που είχε ταχθεί υπέρ του επαίσχυντου Σχεδίου Ανάν, επιχειρεί και τώρα να περάσει την αμερικανοβρετανική γραμμή: ζήτησε να διασυνδεθούν οι ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις με τον διάλογο για τη λύση του Κυπριακού και μέσα στο πλαίσιο αυτό να ανασταλεί ίσως για κάποιο διάστημα η ενταξιακή διαπραγμάτευση, ώστε να πιεστεί η Τουρκία να κάνει υποχωρήσεις στο Κυπριακό. Με την ύπουλη αυτή πρόταση, η σύγκρουση της Άγκυρας με τους «25» της ΕΕ, επειδή αρνείται να εφαρμόσει θεμελιώδεις κανόνες του ευρωπαϊκού κεκτημένου μετατρέπεται σε… κυπροτουρκική διαμάχη για τη λύση του Κυπριακού, η οποία φυσικά αφήνει εντελώς αδιάφορους και αμέτοχους τους Ευρωπαίους, τους οποίους απαλλάσσει από το καθήκον επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα για κραυγαλέα παραβίαση θεμελιωδών ευρωπαϊκών κανόνων και τους ζητεί να επιβάλουν κυρώσεις από… αλτρουισμό για να βοηθήσουν στη λύση του Κυπριακού! Σατανικό!

Χάθηκε η ευκαιρία

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα κλίμα ευρωπαϊκό που σταδιακά μεταστρέφεται υπέρ της Τουρκίας, σηματοδοτώντας την απώλεια μιας τεράστιας ευκαιρίας για την Κύπρο και την Ελλάδα. Σιγά σιγά ξεθωριάζουν οι δυνατότητες προβολής όρων από τη Λευκωσία και την Αθήνα προκειμένου να αρχίσει ή να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας. Χάνονται ένας ένας και οι σύμμαχοι που είχαν εμφανιστεί σε μια τέτοια αποφασιστική στάση. Οι ανοιχτά φιλοτουρκικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και όργανό του τον φινλανδό Επίτροπο για τη διεύρυνση της ΕΕ, Όλι Ρεν, παίρνουν όλο και πιο σταθερά το πάνω χέρι, ενώ οι αντιτουρκικές δυνάμεις, όπως η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, μετριάζουν τη στάση τους. Είναι χαρακτηριστικό π.χ. ότι η Μέρκελ, που στελέχη του κόμματός της χαρακτήριζαν προ δεκαημέρου «εντελώς απαράδεκτη» τη στάση της Τουρκίας και ζητούσαν το άμεσο «πάγωμα» των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, την Τετάρτη έβαλε άφθονο νερό στο κρασί της και δήλωσε ότι «θα ήταν επιθυμητό η Σύνοδος Κορυφής να μπορέσει να επανεξετάσει την πρόοδο της Τουρκίας, ίσως έπειτα από 18 (!) μήνες» -ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή. Αποθρασυμένος ο Μπλερ δήλωσε ότι θα αποτελούσε «σοβαρό σφάλμα» να στείλει η ΕΕ «αρνητικό μήνυμα» στην Τουρκία. Ισχυρίστηκε ότι το παν είναι «να διασφαλίσουμε πως μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ», επειδή δήθεν «τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης και του κόσμου (!) επιτάσσουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ». «Πρέπει να εργαστούμε εντατικά, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κρατάει ανοικτή την πόρτα της στην Τουρκία», δήλωσε και ο ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, σταθερότατος επίσης υποστηρικτής της Άγκυρας.

Τα γύρισε ο Πάπας!

Στο πλαίσιο αυτής της πανευρωπαϊκής αλλαγής πολιτικού κλίματος στο θέμα της Τουρκίας πρέπει να ενταχθεί και η ολοκληρωτική μεταστροφή της θέσης του Πάπα Βενέδικτου του ΙΣΤ΄, ο οποίος από ακραιφνής πολέμιος της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ μετατράπηκε ξαφνικά εν μία νυκτί σε ένθερμο υποστηρικτή της, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία, από την Τρίτη ως την Παρασκευή. «Ο Πάπας είπε ότι δεν έχει την πολιτική εξουσία να παρέμβει στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά είπε ότι θα ήθελε να δει την Τουρκία μέλος της», δήλωσε θριαμβευτικά ο Ερντογάν μετά τη συνάντησή του επί μόλις είκοσι λεπτά με τον Πάπα, τον οποίον συνάντησε -άκρως ταπεινωτικά για τον Ποντίφικα- στο… αεροδρόμιο και μάλιστα σε ραντεβού που καθορίστηκε την υστάτη των στιγμών, καθώς ο Ερντογάν αρνιόταν να συναντηθεί μαζί του! Δεν είπε ψέματα ο τούρκος πρωθυπουργός. Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του Πάπα, με γραπτή δήλωσή του, υπογράμμισε ότι το Βατικανό «βλέπει θετικά και ενθαρρύνει την οδό του διαλόγου και της κίνησης προς την ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρώπη πάνω στη βάση κοινών αξιών και αρχών». Ποιων «κοινών αξιών και αρχών» όμως; Είναι ο ίδιος ο Πάπας Βενέδικτος, που μόλις το καλοκαίρι του 2004, ως καρδινάλιος Ράτσινγκερ τότε, δήλωνε καθαρά και ξάστερα στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό» ότι «ιστορικά και πολιτιστικά, λίγα πράγματα έχει η Τουρκία κοινά με την Ευρώπη» και ότι «η Τουρκία πάντα εκπροσωπούσε μιαν άλλη ήπειρο σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, σε μόνιμη αντίθεση με την Ευρώπη»!

Προσευχή στο τζαμί, τουρισμός στην Αγιά Σοφιά!

Η αλλαγή της θέσης του Πάπα είναι καταλυτική. Πλήρης μεταστροφή. Έκανε τους Τούρκους να τρελαθούν από τη χαρά τους και να πανηγυρίζουν. Σίγουρα, δεν έχουν άδικο.

Τους ενθουσίασε δίκαια όχι μόνο η θέση του Πάπα υπέρ της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, η οποία έχει φυσικά τεράστια πολιτική σημασία, αλλά και η υψηλού συμβολισμού στάση του Βενέδικτου κατά τις επισκέψεις του τόσο στην Αγιά Σοφιά όσο και στο Μπλε Τζαμί.

Στην Αγιά Σοφιά, λοιπόν, ο Πάπας πήγε κυριολεκτικά ως… τουρίστας σε μουσείο! Ούτε γονάτισε ούτε προσευχήθηκε -όπως είχε κάνει το 1967 ο Πάπας Παύλος ο ΣΤ΄, ο πρώτος Πάπας που την είχε επισκεφτεί ύστερα από σχεδόν χίλια χρόνια σχίσματος. Ο Βενέδικτος χάζευε τα αξιοθέατα και κατά κανέναν τρόπο δεν έδειξε ότι βρίσκεται σε τόπο λατρείας, ακριβώς για να μη δυσαρεστήσει τους Τούρκους.

Αντιθέτως, στο Μπλε Τζαμί ο Βενέδικτος προσευχήθηκε μαζί με τον ιμάμη, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση και έκρηξη ενθουσιασμού στην Τουρκία, η οποία επωφελήθηκε τα μέγιστα, σε πολιτικό επίπεδο, από την επίσκεψη του Πάπα, η οποία όμως υποτίθεται ότι είχε στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων… καθολικών και ορθοδόξων!

Φυσικά, με δεδομένο ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι φουλ υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και αδιαφορεί πλήρως αν αυτό γίνει εις βάρος της Κύπρου και με αδιαμφισβήτητο γεγονός πως αφενός η επίσκεψη του Πάπα το έβγαλε από τη διεθνή αφάνειά του και αφετέρου το ότι ο Πάπας το αποκάλεσε «οικουμενικό» ενισχύοντας το διεθνές κύρος του, στο Φανάρι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν για τη μεταστροφή του Πάπα υπέρ της Τουρκίας. Εμείς όμως δεν έχουμε κανέναν λόγο να χαιρόμαστε.

Μόνη λύση το βέτο της Κύπρου

Ο Ερντογάν (που με τη σκληρή και αδιάλλακτη τακτική του και την επιδεικτική περιφρόνησή του προς όλους τους νόμους και τους κανόνες της ΕΕ έβαλε να τον προσκυνήσουν οι πάντες, από την ΕΕ και τον Καραμανλή ως τον Πάπα!) έχει πάρει πια χαμπάρι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν γίνει χαλί να τους πατήσει και τους ειρωνεύεται πλέον κανονικά.

«Είχαν μιλήσει για ”εκτροχιασμό” του τρένου, τώρα όμως μιλάνε μόνο για ”επιβράδυνση” της αμαξοστοιχίας. Δεν αλλάζει τίποτα, ο δρόμος μας παραμένει ίδιος» δήλωσε θριαμβευτικά, μετά την ανακοίνωση της φαιδρής πρότασης εικονικών «κυρώσεων» της Κομισιόν. Η Λευκωσία πρέπει να καταλάβει ότι είναι απολύτως μόνη της, αν θέλει να αντισταθεί. Χωρίς την κυβέρνηση Καραμανλή! Η Κύπρος όμως δεν έχει περιθώριο νέων υποχωρήσεων. Αν υποχωρήσει και τώρα υπό την πίεση της ΕΕ με τη συνεργασία και της Αθήνας, τότε θα καταστεί κράτος-περίγελως όλης της Ευρώπης.

Έχει φτάσει η ώρα χρήσης του έσχατου όπλου άμυνας -του βέτο. Πρέπει να μη διστάσει να το χρησιμοποιήσει, αν θέλει να σωθεί.


Σχολιάστε εδώ