ο Δαίμονας των δημαρχείων

Η δικαίωση αργεί, αλλά έρχεται. Το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του απάλλαξε από κάθε κατηγορία τον δήμαρχο Αμαρουσίου, Παναγιώτη Τζανίκο, από τις καταγγελίες του δημοτικού συμβούλου Γαρδέλη για δήθεν «υπόγεια συμφέροντα» που παίχτηκαν με το δημοσιογραφικό χωριό. Τώρα, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Νώντας Γαρδέλης, εκτός των άλλων δικαστικών υποθέσεων που έχει να αντιμετωπίσει, θα πρέπει να ετοιμάζεται και για το μπαράζ μηνύσεων και αγωγών γι’ αυτή την υπόθεση από την πλευρά των θιγμένων, αφού με ψέματα και συκοφαντίες, όπως αποδείχτηκε, ταλαιπωρήθηκαν πέντε χρόνια. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, του οποίου είναι σύμβουλος ο Γαρδέλης, φαίνεται να κρατάει αποστάσεις τώρα πια από τις… δικαστικές εμμονές του συμβούλου του, αφού, όπως του λένε όλοι, θα υπάρχουν άσχημες εξελίξεις για την παράταξη εάν τελικά υπάρξει εφετειακή καταδίκη του Γαρδέλη. Θα εκπέσει του αξιώματός του, κάτι που θα «τραυματίσει» από τους πρώτους κιόλας μήνες τη νέα δημοτική αρχή.

Ετοιμάζεται πυρετωδώς ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πεύκης, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα σε λίγες εβδομάδες. Τον είδα πριν από λίγες ημέρες στο υπουργείο Εσωτερικών και, όπως έμαθα, ζητούσε τον κατάλογο με τις αρμόδιες Διευθύνσεις που χειρίζονται ζητήματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και κάθε λογής διεκπεραιωτικά θέματα των δήμων. Φαίνεται ότι ο φίλτατος Γιάννης έχει πολλή όρεξη για δουλειά και με τέτοιες προοπτικές η πόλη θα βγει ιδιαίτερα ωφελημένη.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Αττικής θρηνεί την απώλεια ενός άξιου και ικανού στελέχους της. Πρόκειται για τον Γιώργο Σύρκο. Ο Γιώργης ήταν ένας καλοσυνάτος άνθρωπος, με βαθιά γνώση στα ζητήματα που πραγματευόταν και όλοι είχαν να πουν μια καλή κουβέντα. Υπήρξε στενός συνεργάτης του νομάρχη Αριστείδη Αρκουδάρη. Ο θάνατός του ήταν αιφνίδιος. Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 50 ετών. Η κηδεία του έγινε με έξοδα της νομαρχίας, κάτι που φυσικά αποδέχτηκαν όλοι, αφού ήταν η ελάχιστη ένδειξη τιμής για έναν άξιο και συνεπή άνθρωπο.

Η κατάσταση στη δημοτική επιχείρηση των Άνω Λιοσίων είναι απελπιστική. Λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για χαρτί υγείας στις τουαλέτες. Για μισθούς ούτε κουβέντα. Μαύρα Χριστούγεννα θα κάνουν οι εργαζόμενοι. Οι προμηθευτάδες κάνουν ουρά κάθε μέρα, μπας και εμφανιστεί κανένα χαρτονόμισμα και έπειτα από μάχη το πάρει όποιος προλάβει. Πώς θα λειτουργήσει από το νέο έτος αυτός ο δήμος, μόνο ο Θεός ξέρει. Το προηγούμενο «αφεντικό» της πόλης, που ως γνωστόν έφυγε νύχτα με βροχή, ήξερε στο μυαλό του πού χρώσταγε, ποιοι χρωστάγανε, από πού θα έπαιρνε, σε ποιον θα έδινε και κάθε μέρα τα έφερνε βόλτα. Όλα στο μυαλό του.

Ικανός άνθρωπος, δεν μπορώ να πω. Αφού να φανταστείτε, μπαίνοντας στον κόπο των υπερωριών, πήγαινε μέχρι την Ελβετία και διαπραγματευόταν και τα επιτόκια χρημάτων που έστελνε. Τώρα τι γίνεται; Ο Χρήστος Παππούς, μόλις τελειώσει το γλέντι της νίκης, θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι πάει να διοικήσει τον πλέον χρεοκοπημένο δήμο της Ελλάδας. Δεν υπάρχει λύση.

Άρχισε η πλάκα. Προεκλογικά η αντιπολίτευση στο Ζεφύρι είχε καταγγείλει τις παράνομες προσλήψεις που έκανε ο απερχόμενος τοπάρχης, μπας και πάρει καμιά ψήφο. Πολύ σωστά. Οι εφτά προσλήψεις που έγιναν πράγματι αποδείχθηκαν παράνομες με έγγραφο που έστειλε η Περιφέρεια. Οι εκλογές τελείωσαν. Ήρθε λοιπόν η νέα δήμαρχος που είχε κάνει την καταγγελία στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο και είπε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνουν νόμιμες οι προσλήψεις των παράνομα προσληφθέντων! Καταλάβατε; Σου λέει η αγαπητή δημαρχίνα Γιαννοπούλου, ο στόχος μου επετεύχθη. Γιατί να κάνω εχθρούς τους εργαζόμενους; Πολύ σωστά. Και ρωτάω εγώ: Πότε θα πάψετε να μας δουλεύετε; Μάλλον αλλιώς πρέπει να το ρωτήσω: Πότε θα σταματήσετε να νομίζετε ότι μας δουλεύετε;

Ακόμα περιμένουμε να μας στείλει τον οικονομικό του απολογισμό ο απερχόμενος δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Στριφτός. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι μέσα στην εκλογική του δυστυχία σιγά μη σκέφτεται να ενημερώσει τους πολίτες. Εδώ έχασε την καρέκλα, για τέτοια είμαστε; Λέω, βρε Σπύρο μου, όμως, επειδή ακούγονται πολλά και διάφορα, που βεβαίως εγώ δεν τα πιστεύω, έχω την απορία να δω εάν αυτά που εσύ θα πεις ότι ξόδεψες είναι ικανά για να πληρώσουν όλα αυτά που μου έχουν στείλει σε μια βαλίτσα, σαν αυτή που έπαιρναν οι μετανάστες όταν έφευγαν για την Αμερική. Εγώ θα περιμένω.

Έψαχνα το αρχείο μου, το συνηθίζω τον τελευταίο καιρό, και βρήκα κάτι φωτογραφίες που δείχνουν τον σημερινό τοπάρχη Παλαιού Φαλήρου να είναι επικεφαλής πλήθους, να γίνονται επεισόδια, ΜΑΤ, καπνογόνα, συλλήψεις μπροστά στις γραμμές του τραμ. Τότε ήταν υποψήφιος ο Διονύσιος. Ψάχνω λίγο περισσότερο στο άλλο δωμάτιο και βρίσκω και δηλώσεις του Διονύσιου: «Θα ξηλώσω τις γραμμές με τα χέρια μου. Τραμ δεν θα περάσει». Όλα αυτά μια φορά και έναν καιρό. Σήμερα ο υποψήφιος έγινε νυν. Και το τραμ πάει και έρχεται, άδειο βεβαίως, έχοντας κάνει την πόλη ένα απέραντο μπάχαλο. Αυτά για την ιστορία και για να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Μαζεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες με πρωτοβουλία του δημάρχου Χολαργού, Δημήτρη Νικολάου, «γαλάζια» στελέχη προκειμένου να σφυγμομετρήσουν τις επικείμενες εκλογές για την ΤΕΔΚΝΑ. Μόλις ο Νικολάου τούς είπε ότι θέλει να τον στηρίξουν για πρόεδρο, άνοιξαν τα παράθυρα και πήδαγαν έξω! Από τους εκατό παριστάμενους οι πενήντα ήθελαν να γίνουν αυτοί πρόεδροι. Σας μιλάω για πόλη της Βαβέλ. Αποτέλεσμα; Η υπόθεση ΤΕΔΚΝΑ είναι τελειωμένη για τη Νέα Δημοκρατία. Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα για συνεννόηση. Ο ταλαίπωρος ο Νικολάου πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος. Φαίνεται πως οι νυχθημερόν αλλαγές των θέσεών του σε βασικά θέματα του σημερινού συμβουλίου της ΤΕΔΚΝΑ, όπου είναι γραμματέας, όπως η περιβόητη αγορά του κτιρίου, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη μη αποδοχή του. Μια και το έφερε η κουβέντα, να σας πω ότι για την υπόθεση της αγοράς αυτής πολύ σύντομα θα έχουμε γλέντια και πανηγύρια. Μου είπαν για μια σύζυγο κάποιου προέδρου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του εργολάβου. Ετοιμαστείτε για διακομματικά γλέντια.

Οι δρόμοι του δήμου Αλίμου έχουν γεμίσει από «ορφανές» βάσεις για διαφημιστικές ηλεκτρονικές κολώνες που θα έχουν μηνύματα του δήμου. Βοά η πόλη ότι προμηθευτής αυτής της δουλειάς είναι συγγενικό πρόσωπο δημοτικού συμβούλου. Λένε ότι η δουλειά δόθηκε με απευθείας ανάθεση. Άλλωστε, αυτή η πρακτική αποτελεί την πλέον συνηθισμένη διαδικασία για τον Άλιμο. Η έδρα της εταιρείας είναι η έδρα του σπιτιού όπου μένει ο σύμβουλος. Ε, ρε, κονόμες! Ό,τι φάνε και ό,τι πιούνε. Κάθε νεότερη πληροφορία δεκτή.

Αποφασισμένος να κερδίσει τη χαμένη τετραετία που πέρασε είναι ο νέος δήμαρχος Γαλατσίου, Κυριάκος Τσίρος. Πρόκειται για ήπιο, μετρημένο και σοβαρό άνθρωπο που την εκλογή του δεν τη χρωστάει σε συμφέροντα, όπως λέει ο ίδιος, αλλά μόνο στον λαό της πόλης. Η βασική του προτεραιότητα θα είναι η εξασφάλιση ποιότητας ζωής για τους κατοίκους. «Η πόλη έχει μετατραπεί σε φαρ ουέστ», έλεγε σε φιλική παρέα πριν από λίγες ημέρες. Δεν έχει άδικο. Το αστυνομικό δελτίο κάθε μέρα γράφεται και από την πίσω σελίδα. Καλό κουράγιο, γιατρέ…

Έπρεπε να το γράψουμε για να αποφασίσει ο τοπάρχης Δάφνης να αφαιρέσει τα λάβαρα που είχαν τη διαφήμιση της Μπέλας Μπούλα, γνωστής αοιδού σε κέντρο διασκέδασης της περιοχής. Έμαθα ότι τηλεφώνησε στον επιχειρηματία και του είπε: «Με κράξανε από το ʽʽΠΑΡΟΝ”. Πρέπει να την κατεβάσω». Επειδή δεν έχω αντίγραφο της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, δεν ξέρω εάν ο διάλογος είναι ακριβώς έτσι, αλλά πάντως αυτό είπε ο επιχειρηματίας σε φίλο μου. Εδώ που τα λέμε, ο ταλαίπωρος ο μπουζουκομαγαζάτορας δεν φταίει σε τίποτα. Το ερώτημα είναι, ο δημαρχάρας ο Μιχαλιός γιατί επιτρέπει σε μερικούς να κάνουν τη Δάφνη τσίρκο; Πρέπει δηλαδή να το επισημάνουμε εμείς για να κάνει το αυτονόητο; Μπορεί να έκανε στο κέντρο αυτό πριν από λίγες μέρες τη σύναξη για την ονομαστική του εορτή, αλλά φαντάζομαι ότι αυτό δεν αποτελεί «δέσμευση». Ή μήπως αποτελεί; Η απάντηση ίσως δοθεί τον Δεκέμβριο, αφού το συγκεκριμένο μαγαζί δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, αφού δεν διαθέτει θέσεις πάρκινγκ, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Ίσως η επανάληψη να γίνεται κουραστική, αλλά κάποια φωτεινά παραδείγματα στην πολύπαθη τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αναφέρονται συχνά. Ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, αποτελεί ένα παράδειγμα αυτοδιοικητικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς που «γκρεμίζει» την εποχή των δημάρχων-κομματαρχών. Με πόρτα ορθάνοιχτη ακούει κάθε πρόβλημα και τρέχει όπου μπορεί, να προλάβει ό,τι μπορεί. Το πιο αισιόδοξο είναι ότι αυτή η προσπάθεια έχει γίνει αποδεκτή από τον Βυρωνιώτη, κάτι που αποδείχθηκε και στις πρόσφατες εκλογές.

Προφανώς δεν το γνωρίζετε. Στον δήμο Μεταμόρφωσης ζει ο ηθοποιός Ανδρέας Μπάρκουλης. Δυστυχώς, η ζωή δεν του επιφύλαξε καλή μοίρα, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο Ανδρέας βρίσκεται σχεδόν κατάκοιτος. Ο δήμαρχος λοιπόν αθόρυβα, χωρίς να το πει πουθενά, επισκέφθηκε το σπίτι του άτυχου ηθοποιού και πρόσφερε ένα αναπηρικό καροτσάκι. Και κάτι ακόμα που δεν χρειάζεται να το πω. Μπράβο, Δημήτρη Τζίτζιφα!

Άρχισαν πάλι τα παραμύθια. Ξεκίνησε η μυθοπλασία ότι το γήπεδο της ΑΕΚ θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις του ΟΔΔΥ στα Άνω Λιόσια. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος μάλιστα μπήκε μπροστά σε αυτή την πρωτοβουλία που, όπως λέει, θα παλέψει για να υλοποιηθεί. Γιατί, ρε παιδιά, κοροϊδεύετε; Ο αγαπητός Χρήστος Παππούς ξέρει πολύ καλά ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ξέρει πολύ καλά τι πρόκειται να γίνει στις εγκαταστάσεις του ΟΔΔΥ που πράγματι θα μεταφερθούν. Κατανοώ ότι προεκλογικά αυτό έφερε ψήφους. Ας σταματήσει όμως πια το παραμύθι.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Ετοιμάζεται να δημιουργηθεί Ένωση Λαμογίων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν ξέρω ποιοι θα εκλεγούν μέλη του ΔΣ, αλλά πρόεδρος θα είναι, με απόλυτη πλειοψηφία, ο μουστάκιας της παραλίας.


Σχολιάστε εδώ