Με ομαλή διαδοχή στη νέα εποχή χωρίς τον Κ. Τεγόπουλο

Ο Θανάσης Τεγόπουλος, ξάδερφος του Κ. Τεγόπουλου, υλοποίησε με επιτυχία την ομαλή μετάβαση και η έλευση της κόρης του Μάνιας, όπως εδώ και καιρό είχε γράψει η στήλη, έδειξε το πνεύμα της αλλαγής, πατώντας πάντοτε στο θεμέλιο που ονομάζεται Σεραφείμ Φυντανίδης και στον Γιάννη Βλαστάρη. Ο εκδότης της «Ελευθεροτυπίας» πήρε ήδη τη θέση του προέδρου της εταιρείας Χ.Κ. Τεγόπουλος και η κόρη του Μάνια, που περιγράφεται να διαθέτει το ίδιο ανατρεπτικό πολιτικό πνεύμα με τον πατέρα της, θέση-κλειδί, με την Ελένη Τεγοπούλου να αναλαμβάνει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου. Τα σενάρια για το μέλλον της «Ελευθεροτυπίας» είναι πολλά και η σχέση με την οικογένεια Βαρδινογιάννη ισχυρή. Λέγεται πως ο Γ. Βαρδινογιάννης ήταν από τα λίγα πρόσωπα που επισκέπτονταν τακτικά τον Κ. Τεγόπουλο τους τελευταίους μήνες. Αλλά από μόνο του αυτό δεν σημαίνει κάτι. Λέγεται ότι οι τελευταίες αλλαγές με την ενίσχυση της Μ. Τεγοπούλου είναι σε γνώση του ομίλου. Καλή σχέση υπάρχει και με τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (στις Αττικές Εκδόσεις εκτός από τον ίδιο συμμετέχουν ο Μπερλουσκόνι και ο Όμιλος Βαρδινογιάννη) εξαιτίας της πρώτης συνεργασίας του μακαρίτη πατέρα του με τον Κ. Τεγόπουλο.

Το προπερασμένο καλοκαίρι ήταν πολύ ισχυρό το σενάριο (και είχε καταγραφεί από τη στήλη) πως ένα μέρος των μετοχών της Χ.Κ. Τεγόπουλος στο Mega θα πήγαινε εκτός από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη και στον Δ. Κοπελούζο με στόχο τον έλεγχο του καναλιού. Επίσης, στο παρελθόν ο Α. Λυμπέρης για λογαριασμό της Edipresse διαπραγματεύτηκε την αγορά της, ενώ υπάρχουν και άλλοι όμιλοι από το εξωτερικό που περιμένουν να δουν τι θα γίνει και αν υπάρχει η φημολογούμενη σχέση με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη για να κάνουν προσφορά. Πάντως, ακούγεται έντονα πως όποια συμφωνία κι αν υπάρχει, η Χ.Κ. Τεγόπουλος θα εξακολουθήσει να εμφανίζεται χωρίς να έχει γίνει καμία μετοχική αλλαγή. Η «Ελευθεροτυπία» άλλωστε έχει συνηθίσει το κοινό της σε έξυπνες κινήσεις

Ζημίες 8 εκατ. ευρώ

Η Χ.Κ. Τεγόπουλος μια ημέρα μετά τον θάνατο του ιδρυτή της δημοσιοποίησε τα συνοπτικά λογιστικά της στοιχεία με μια διαφοροποίηση. Έπειτα από αίτημα του χρηματιστηρίου για πρώτη φορά ενοποιούνται εταιρείες σε έναν νέο όμιλο, αυτόν της Χ.Κ. Τεγόπουλος. Η εταιρεία εμφανίζει ζημίες 8 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2006, με τζίρο 94 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου ίδια είναι και τα στοιχεία για τον όμιλο. Η καθαρή θέση της εταιρείας είναι 66 εκατ. ευρώ και το ίδιο ισχύει και για τον όμιλο. Υπάρχουν φόβοι πως οι ζημίες είναι λίγο μεγαλύτερες, γι’ αυτό και ίσως το επόμενο διάστημα ακολουθήσουν σοβαρές περικοπές. Η νέα ομάδα διοίκησης (Θανάσης Τεγόπουλος – Μάνια και Ελένη Τεγοπούλου – Διονύσης Αυγουστινιάτος, ο διευθυντής Σ. Φυντανίδης και ο διευθυντής σύνταξης Γ. Βλαστάρης) θα πρέπει να λάβει ίσως και σκληρές αποφάσεις.

Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έκανε δύο σημαντικές κινήσεις, πήρε δύο δάνεια και πούλησε το μεγαλύτερο μέρος των συμμετοχών της στο Mega. Το 2005 έλαβε δύο ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ. Το πρώτο είναι μακροπρόθεσμο, ύψους 10 εκατ. ευρώ, διάρκειας πέντε ετών και με περίοδο χάριτος ως το 2007. Το δεύτερο είναι βραχυπρόθεσμο, ύψους 20 εκατ. ευρώ, με στόχο να αποπληρωθεί εντός του 2006. Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ανέρχεται σε 44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων στο 9μηνο του 2006 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις φτάνουν τα 99 εκατ. ευρώ και οι μακροπρόθεσμες τα 22 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Ιανουάριο η εταιρεία πούλησε τρία εκατομμύρια μετοχές το Mega, μειώνοντας το ποσοστό της στο κανάλι από 12,8% σε 2,68% (βλ. πίνακα).

Οι συμμετοχές:
• Χ.Κ. Τεγόπουλος ΑΕ (100%)
• Φωτοεκδοτική ΑΕ (90%)
• Έψιλον ΝΕΤ ΑΕΒΕ (51,5%)
• Έψιλον Γραφικές Τέχνες Εκδόσεις Εκτυπώσεις (100%)
• Mediatel (44%)
• Άργος (44%)
• Media Call Center ΑΕ (20%)
• Planatech ΑΕ (20%)
• Τηλέτυπος (2,68%)

Στην οικογένεια οι μετοχές

Για τις μετοχές της εταιρείας ακούγονται πολλά. Απαντώντας στη φημολογία της δεκαετίας του ’80 που δημιούργησαν υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο Κ. Τεγόπουλος πριν από την κρίση με το σκάνδαλο Κοσκωτά είχε στείλει μέσω μιας ξαδέρφης του τις μετοχές στην Α. Κοκκόλα για να τις φυλάξει ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου! Η Α. Κοκκόλα μάλιστα έπαιρνε τηλέφωνο τον Κ. Τεγόπουλο για να επιστρέψει τις μετοχές. Την ιστορία αποκάλυψε στην Ισαβέλα Παπαζήση και το περιοδικό «Media View» ο Σ. Φυντανίδης, ο οποίος είχε μεταξύ άλλων πει: «Αν ο Τεγόπουλος έχει καμιά μυστική συμφωνία ότι κάποτε θα μεταβιβαστούν, δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι ουδέποτε δέχθηκα παρέμβαση ούτε από την οικογένεια Βαρδινογιάννη». Το ερώτημα είναι πώς θα μεταβιβασθούν οι μετοχές του αποθανόντος.

Μετοχική σύνθεση:
• Χρήστος Τεγόπουλος (36,95%)
• Μαριάνθη (Μάνια) Τεγοπούλου (20,12%)
• Ελένη Τεγοπούλου (20,11%)
• Επενδυτικό κοινό (22,22%)

Κίτσος Τεγόπουλος:
Πνεύμα αλλαγών και ανατροπών
Ο Κίτσος Τεγόπουλος είχε ένα χάρισμα. Άφηνε τους ανθρώπους ελεύθερους δίπλα του να δημιουργήσουν. Και έτσι και εκείνοι έκαναν πράγματα ή έγραφαν άρθρα χωρίς λογοκρισία και εκείνος κέρδιζε κύρος. Ξεκινώντας από τον χώρο των εγκυκλοπαιδειών, πέρασε στις εφημερίδες, χωρίς να μπει στον πειρασμό των εργολάβων. Χωρίς δηλαδή να πάρει έργα από το Δημόσιο. Το 1975 είδε την ανάγκη για μια νέα εφημερίδα που να απευθύνεται στη γενιά που έβγαινε από τη χούντα και ήθελε δημοκρατία και ελευθερία του Τύπου, δηλαδή ελευθεροτυπία. Έπιασε λοιπόν τον παλμό των νέων, απεργών τότε δημοσιογράφων και έφτιαξε την «εφημερίδα των συντακτών» («Ελευθεροτυπία»). Στη συνέχεια είδε τις προοπτικές της και βρέθηκε ο ίδιος να την ελέγχει μόνος του. Έπιασε τις τεχνολογικές αλλαγές στις εκτυπώσεις και πάλεψε για την ιδιωτική τηλεόραση, συγκρουόμενος πολλαπλώς με τον Ανδρέα Παπανδρέου, προτάσσοντας την υπόθεση Κοσκωτά. Έκανε τους άλλους εκδότες να… χορεύουν, βάζοντας για πρώτη φορά σε κυριακάτικη έκδοση δωρεάν περιοδικό, το «Έψιλον», και άνοιξε τον χορό των προσφορών αρχικά με βιβλία, μετά ακόμη και με σκάφη ή σπίτια και στη συνέχεια βάζοντας DVD, ενώ ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στην ιστορία της τηλεηχοπληροφόρησης. Συγκρούσθηκε σφοδρά με τον Σωκράτη Κόκκαλη, αν και τα πρώτα χρόνια είχε καλές σχέσεις μαζί του και δεν δίστασε να υποστηρίξει ανθρώπους σε αυτή τη σκληρή μάχη. Την απόφαση δε του δικαστηρίου τη διένειμε με την εφημερίδα του. Έδωσε όμως και άλλες μάχες για άλλες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα για τον έλεγχο της Multichoice.

Ο Κ. Τεγόπουλος διετέλεσε πρόεδρος της Χ.Κ. Τεγόπουλος, της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και του Τηλέτυπου (συμμετείχε στην ιδρυτική ομάδα του Mega), όπως και σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου του. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1920 και από πολύ νωρίς εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα και την εθνική αντίσταση. Μετά από χρόνια εξορίας στη Μακρόνησο, όταν αφέθηκε ελεύθερος, οργανώθηκε στην ΕΔΑ και εργάστηκε για ένα διάστημα στην «Αυγή» ως δημοσιογράφος. Η πρώτη του εκδοτική απόπειρα είναι το 1963 με την έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου», μίας απογευματινής εφημερίδας που απευθυνόταν στον κόσμο της Αριστεράς, έχοντας ως διευθυντή τον Χρήστο Καβαφάκη. Η συγκεκριμένη εκδοτική προσπάθεια δεν θα προχωρήσει. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις εκδόσεις, όπου το 1966 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με την έκδοση της εγκυκλοπαίδειας «Δομή» στη δημοτική.

Στην περίοδο της δικτατορίας έφυγε για το Παρίσι και στη συνέχεια για την Αμερική, από όπου επέστρεψε αμέσως μετά τη μεταπολίτευση. Έναν χρόνο αργότερα, μετά την πτώση της χούντας, αναλαμβάνει την υποστήριξη των δημοσιογράφων στην πρώτη τους μεγάλη απεργία. Θα τους προμηθεύσει δωρεάν χαρτί και ό,τι άλλο χρειαζόταν η εφημερίδα των απεργών δημοσιογράφων και τότε γεννιέται η μεγάλη ιδέα για τη δημιουργία μιας «εφημερίδας των συντακτών», την οποία θα χρηματοδοτούσε ο ίδιος.

Η «Ελευθεροτυπία» κυκλοφόρησε στις 21 Ιουλίου 1975 με πρώτο διευθυντή τον μακαρίτη Αλέκο Φιλιππόπουλο, ο οποίος αποχώρησε έξι μήνες αργότερα. Τα «ηνία» της ανέλαβε ο Σεραφείμ Φυντανίδης, ο οποίος είναι ο διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» ως και σήμερα. Ο ίδιος σε μία από τις ελάχιστες δηλώσεις του έλεγε για την εφημερίδα με αφορμή τα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας της: «Ο βασικός στόχος έχει εκπληρωθεί. Καθιερώσαμε σε αυτή την εφημερίδα οι δημοσιογράφοι να λειτουργούν και να αισθάνονται ελεύθεροι. Με τη δουλειά τους φροντίζουν να προωθούν τα θέματα της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Να πραγματώνουν δηλαδή το σύνθημα “Στηρίζουμε την Αλλαγή, ελέγχουμε την εξουσία”» (Τάκης Ψαράκης, «Εφημερίδες και δημοσιογράφοι», Νέα Σύνορα – Λιβάνης). Στην εφημερίδα του φιλοξένησε τη Μαλβίνα Κάραλη αλλά και τον Θέμο Αναστασιάδη, υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διωκόμενους και γνώρισε στο ελληνικό κοινό τον Νόαμ Τσόμσκι.


Σχολιάστε εδώ