Επικίνδυνα παιχνίδια της Ουάσινγκτον και με τη διαχείριση των βακουφίων

Στο πλαίσιο των νέων προσανατολισμών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απεστάλη στην Ελλάδα ένας διπλωμάτης, ο κ. Κάντριμαν, ο οποίος θα ασχοληθεί μόνο με τη μειονότητα. Με το καλημέρα μάλιστα δήλωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει τουρκική μειονότητα (και όχι μουσουλμανική), θέση που επιβεβαιώθηκε και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Κάντριμαν όμως δεν έμεινε σ’ αυτό. Επιδιώκει, σύμφωνα με πληροφορίες, να «ρυθμίσει» την θεσμική λειτουργία των κοινοτήτων της μειονότητας. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχει αρχίσει επαφές σε υψηλό επίπεδο. Πρώτη επιλογή και προτεραιότητα αυτές τις ώρες είναι για την αμερικανική πλευρά η εκλογή επιτροπών των βακουφίων της μειονότητας. Επιτροπές στα βακούφια είναι κάτι αντίστοιχο (κατά προσέγγιση) με επιτροπή ενορίας, που διαχειρίζεται τα οικονομικά (περιουσία) της ενορίας. Όμως δεν έχουν ρόλο μόνο θρησκευτικό, αλλά ρόλο συντονιστικό στις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Κάντριμαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζει σε εκλογή επιτροπών στα βακούφια για να επιδιώξει και ένα δεύτερο στάδιο, την εκλογή δευτεροβάθμιου οργάνου, σε όλη την επικράτεια μάλιστα, πέρα δηλαδή και από τα όρια της Θράκης. Οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά έχουν αυξηθεί και είναι αναμενόμενο ότι θα συνεχισθούν και το επόμενο διάστημα. Βεβαίως οι μειονοτικές κοινότητες έχουν επιτροπές που λειτουργούν, αλλά ο κ. Κάντριμαν θέλει θεσμική αναγνώριση υψηλού επιπέδου.

Οι πιέσεις Κάντριμαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα συνεχισθούν, γι’ αυτό ήρθε στην Ελλάδα ο εν λόγω διπλωμάτης. Να σημειωθεί ότι επί μέρες ο ένας μετά τον άλλο εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωναν ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν στη Θράκη «τουρκική μειονότητα» και όχι μουσουλμανική μειονότητα», όπως προβλέπει η συνθήκη της Λωζάννης. Ο τυχόν διαμελισμός ή έστω η απειλή διαμελισμού της Τουρκίας λόγω Κούρδων αυτομάτως ακυρώνει (ή απειλεί) τη Συνθήκη της Λωζάννης, που είναι η θεμελιώδης συνθήκη της σημερινής Τουρκίας. Ορίζει τα σύνορά της και τις σχέσεις της με όλους σχεδόν τους γείτονές της. Η αλλαγή του καθεστώτος της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη αυτομάτως θέτει σε αμφισβήτηση την Συνθήκη της Λωζάννης. Αυτό λοιπόν που φαίνεται εχθρικό για την Ελλάδα είναι εχθρικό και για την Τουρκία και βεβαίως οι τούρκοι στρατηγοί το γνωρίζουν πολύ καλά, ασχέτως αν περιστασιακά το εκμεταλλεύονται σε βάρος της Ελλάδας. Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα δημιουργήσουν και άλλα τέτοια ζητήματα τριβής στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Αθήνας, όχι μόνο στη Θράκη αλλά και στο Αιγαίο.


Σχολιάστε εδώ