Αλλού επιβάλλει πρόστιμα κι αλλού σιωπά…

Το περίεργο δεν είναι τα πρόστιμα αλλά το ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες έστειλαν επιστολές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και σχολίασαν δημοσιεύματα που τις έφεραν να συνεργάζονται. Ειδικά η Creta Farm με επιστολή της στις 9/5/2006 αναφέρει ότι «εξετάζονται όλα τα πιθανά ενδεχόμενα συνεργασιών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και σε περίπτωση επίτευξης οποιασδήποτε συμφωνίας ή συνεργασίας θα ενημερώσει έγκαιρα τα αρμόδια όργανα και το επενδυτικό κοινό». Με δεύτερη επιστολή της στις 19/5/2006 επαναλαμβάνει ότι «εξετάζει κάθε δυνατότητα συνεργασιών», αλλά «διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί ύπαρξης συμφωνίας με την εταιρεία μαζικής εστίασης Γρηγόρης Μικρογεύματα».

Το στοιχείο που προκάλεσε εκνευρισμό και ειρωνικά σχόλια εκ μέρους ορισμένων παραγόντων του χρηματιστηρίου ήταν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ασχολήθηκε με άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, με κεφαλαιοποίηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αποδεδειγμένα είτε άφησαν ασχολίαστα δημοσιεύματα είτε ενημέρωσαν επιλεκτικά ορισμένους επενδυτές-αναλυτές και οι σχετικές πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας στο θέμα της εξαγοράς της Finansbank και οι αφανείς δραστηριότητες του Πάνου Γερμανού, τις οποίες αποκάλυψε το «ΠΑΡΟΝ», είναι οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Το θέμα Εθνική – Finansbank απασχόλησε και τη Βουλή, όπου κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξη Πιλάβιου, αποδείχθηκε ότι υπήρχαν πολλά δημοσιεύματα σχετικά με τη συμφωνία εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της. Τότε ο πρόεδρος της ΕΚ δεσμεύτηκε στη Βουλή να ερευνήσει τα δημοσιεύματα. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε.

Η περίπτωση του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, ο οποίος έχει στήσει δίκτυο επιχειρήσεων μέσω παρένθετων προσώπων και «off shore» εταιρειών, που λειτουργούσαν παράλληλα με τις φανερές δραστηριότητές του, είναι επίσης ενδεικτική της μυωπικής προσέγγισης εκ μέρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε ενδεχόμενες χρηματιστηριακές παραβάσεις.

Επίσης, πριν από έναν μήνα δημοσίευμα μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας ανέφερε πληροφορίες περί ενδεχόμενης απόκτησης μετοχών του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ από τη Mittal, τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στον κλάδο των μετάλλων. Η εταιρεία δεν προέβη καν σε σχολιασμό του δημοσιεύματος, ούτε οι εποπτικές αρχές απέστειλαν σχετική επιστολή για σχολιασμό των πληροφοριών.


Σχολιάστε εδώ