Kι όμως υπάρχει θέμα

Πολιτικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος έθεσαν θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου επικαλούμενοι κυρίως την «απειλή» της ακυβερνησίας. Επισήμως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει το όλο θέμα «προσπάθεια αποπροσανατολισμού» και διαμηνύει πως «δεν τσιμπάει». Ωστόσο, τα υπάρχοντα πολιτικά δεδομένα καθώς και τα διαθέσιμα στοιχεία για την εκλογική επιρροή των κομμάτων θέτουν θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και μάλιστα στην κατεύθυνση της ευρύτερης παρέμβασης στο πολιτικό σύστημα.

• Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς την κατεύθυνση της μικρής εκλογικής περιφέρειας και της εκλογής με λίστα στις ευρύτερες περιφέρειες είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, ώστε να μπει φραγμός στο λεγόμενο «πολιτικό χρήμα», καθώς και στον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ συνυποψηφίων του ίδιου κόμματος. Αλλά και το ζητούμενο της εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος να μην υπήρχε, και πάλι θα έπρεπε να εξεταστεί το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, καθότι τα υπάρχοντα στοιχεία για την εκλογική επιρροή των κομμάτων παραπέμπουν είτε σε οριακές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες είτε σε κρίση διακυβέρνησης. Ας θυμηθούμε τι τράβηξε ως πρωθυπουργός ο Κων. Μητσοτάκης όταν κλήθηκε να ασκήσει εξουσία βασιζόμενος σε 151 βουλευτές.

• Με δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ και του ΣΥΝ να συμπράξουν σε διακυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές μπορεί να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, αφού κατά πάσα πιθανότητα η ΝΔ θα θέσει στο εκλογικό σώμα την «απειλή» της ακυβερνησίας προκειμένου να ζητήσει να της δοθεί αυξημένη πλειοψηφία.

Επομένως το «δεν τσιμπάει» το ΠΑΣΟΚ δεν αρκεί: είτε θα διαμορφώσει προϋποθέσεις προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΥΝ είτε θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση, όταν έρθει η ώρα της κάλπης.


Σχολιάστε εδώ