55 εκατ. ευρώ τον χρόνο χαρίζουν στον Μυτιληναίο!

Η απόφαση-γνωμοδότηση της ΡΑΕ ευνοεί ευθέως την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, που ανήκει πλέον στον Όμιλο Ευάγγ. Μυτιληναίου και διαθέτει μονάδες συμπαραγωγής συνολικής ισχύος 345 περίπου MW. Αρχικά οι μονάδες αδειοδοτήθηκαν το 2001 με ισχύ 198 MW και επιδοτήθηκαν για την κατασκευή τους από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, με σκοπό να κάνουν την «ΠΕΣΙΝΕ» αυτάρκη σε ηλεκτρική ενέργεια, αφού η ισχύς των συμβάσεων που είχε με τη ΔΕΗ έληγε και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απελευθερωνόταν. Με το επιχείρημα άλλωστε της επικείμενης λειτουργίας των μονάδων αυτών η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΑΕ διεκδίκησε την επέκταση της προνομιακής σύμβασης, με βάση την οποία προμηθευόταν ηλεκτρική ενέργεια από τη ΔΕΗ, που έληγε τον Απρίλιο του 2006, μέχρι την έναρξη της λειτουργίας τους.

Oι νέοι ιδιοκτήτες της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, με σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της ΝΔ, αύξησαν την ισχύ των μονάδων κατά 136 MW και επιδίωξαν να περάσουν στον νόμο για την «επιτάχυνση της διαδικασίας για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» (Ν. 3426/2005) διάταξη με την οποία θα μπορούσαν να πουλάνε το ηλεκτρικό ρεύμα στη ΔΕΗ με την τιμή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η σχετική διάταξη τότε απεσύρθη, μετά τις καταγγελίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για φωτογραφικές διατάξεις. Στη συνέχεια, όμως, οι ιδιοκτήτες της διαπίστωσαν ότι θα ήταν ακόμη πιο συμφέρον γι’ αυτούς να πουλάνε το ηλεκτρικό ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά που ακρίβυνε ξαφνικά κατά 129% μέσα σε ένα χρόνο, μετά από άλλη σκανδαλώδη απόφαση της ΡΑΕ (0-12592/13-1-2006) και το ηλεκτρικό ρεύμα για την παραγωγή αλουμινίου να το αγοράζουν από τη ΔΕΗ με το βιομηχανικό τιμολόγιο Α150. Με αυτόν τον τρόπο θα πουλάνε στη ΔΕΗ το ρεύμα που παράγουν με μέση τιμή περίπου 70 ευρώ τη MWh και θα το αγοράζουν με 45 ευρώ την MWh! (Ξεπέρασαν και τη… λογική του Καραγκιόζη δηλαδή).

Γι’ αυτό και άλλαξαν το καταστατικό της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ στις αρχές του 2006 και προσέθεσαν στους σκοπούς της εταιρείας πέραν της παραγωγής και εμπορίας αλουμίνας και αλουμινίου, την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος (sic!). Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη παραίτηση του γενικού Διευθυντή Οικονομικού της ΔΕΗ Γρ. Αναστασιάδη είχε σχέση και με όλα όσα γίνονται από την ΡΑΕ και την κυβέρνηση σε όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων και σε βάρος της ΔΕΗ.

Το θέμα είναι τεράστιο, γι’ αυτό και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τι καταγγέλλουν 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο Δημήτρης Πιπεργιάς και υπογράφουν άλλοι 4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Κεγκέρογλου, Μανιάτης, Πρωτόπαπας και Πάγκαλος) θεμελιώνουν ως εξής την καταγγελία για χαριστική απόφαση-σκάνδαλο της PAE:
«Στην περίπτωση που η γνωμοδότηση της ΡΑΕ γίνει δεκτή και τροποποιηθεί ο Κώδικας Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών

Ηλεκτρικής Ενέργειας, θα έχουμε μια ακόμη χαριστική απόφαση, αφού οι μονάδες συμπαραγωγής θα εγχύουν στο σύστημα και θα πουλάνε το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν, στην υψηλή οριακή τιμή του συστήματος, ταυτόχρονα, όμως, οι εγκαταστάσεις που έπρεπε να τροφοδοτούν θα προμηθεύονται την ηλεκτρική ενέργεια από τη ΔΕΗ με το τιμολόγιο του βιομηχανικού ρεύματος Α150, καρπούμενες τη διαφορά σε βάρος της. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η διαφορά αυτή υπολογίζεται, τουλάχιστον, στα 55 εκατ. ευρώ ετησίως.

Έτσι πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι του Ν. 3426/2005, επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες που είχαμε κάνει στη Βουλή κατά τη συζήτησή του, ότι προωθούνται διατάξεις που ευνοούν τους αδειούχους της συμπαραγωγής. Τότε ο κ. υπουργός Ανάπτυξης μας είχε απευθύνει βαρύτατες εκφράσεις και κατηγορίες, σε μια έκρηξη «ιερής οργής», γιατί αμφισβητήθηκαν οι αγαθές προθέσεις του ιδίου και της κυβέρνησης».

Και βέβαια το κλειδί βρίσκεται στο:
•«Ποιοι και για ποιους λόγους ζήτησαν από τη ΡΑΕ γνωμοδότηση για την τροποποίηση των άρθρων 25 και 44 του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Για να διευκολυνθεί η υποβολή προσφορών από μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης που έχουν αδειοδοτηθεί να κατασκευάσουν για άλλους σκοπούς και όχι για την εμπορία της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας;». Στην απάντηση ασφαλώς βρίσκονται τα ονοματεπώνυμα εκείνων που προώθησουν την εν λόγω μεθόδευση, με την οποία ο Όμιλος Μυτιληναίου θα κερδίζει μόλις… 55 εκατ. ευρώ (κάπου 19 δισ. δρχ.) τον χρόνο.


Σχολιάστε εδώ