Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Γιατί πραγματικά πείτε μου πόσοι μπορείτε να διαφωνήσετε στο ότι η έκφραση «μία σαραντάρα… κάνει για δύο εικοσάρες» δεν αποδίδει επακριβώς την εισροή σημαντικότατων κεφαλαίων σε μετοχές της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης και την αυξανόμενη, μήνα με το μήνα, συμμετοχή των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων σε χαρτιά του 40άρη δείκτη.

Η εικόνα της αγοράς, ακόμα και μετά την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων των περισσοτέρων εταιρειών – πρωταγωνιστών της Σοφοκλέους, παραμένει ουσιαστικά θετική, από τη στιγμή μάλιστα που ούτε εκπλήξεις σημειώθηκαν ούτε τα όποια «τρέχοντα σενάρια» επιχειρηματικών συμφωνιών παραξενεύουν γνωρίζοντες και μη.

Με δυο λόγια, αν και δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποιο -άμεσα εκτελεστό- deal, οι περισσότεροι ποντάρουν σε μια διακράτηση των επιπέδων του Γενικού Δείκτη ή, στη χειρότερη περίπτωση, σε μια διόρθωση παρόμοια με αυτή των περασμένων ημερών (2 – 3 ημέρες κάτω και μάλιστα λελογισμένα). Υπάρχουν -δειλά είναι η αλήθεια- και κάποιες φωνές ειδικών που εκτιμούν πως στα τρέχοντα επίπεδα η Σοφοκλέους είναι υπερτιμημένη. Κυρίως γιατί λένε πως όλα όσα είδαμε να διαδραματίζονται τις προηγούμενες 10 – 15 συνεδριάσεις εδράζονταν στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνου. Συνεπώς, όταν αυτές τελειώσουν θα βρεθούμε με χαρτιά αγορασμένα σε τιμές υψηλότερες ίσως των «πραγματικών» και μετά ΔΕΝ θα υπάρχει τρόπος να διατηρηθεί το θετικό momentum. Οπότε…

Πάντως, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η μικρή κεφαλαιοποίηση ήταν και πάλι στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, γεγονός ικανό από μόνο του να ωθήσει, έστω και ελαφρά, τη Σοφοκλέους υψηλότερα.

Τώρα, αν θέλουμε να δώσουμε βάση στην τεχνική ανάλυση, δεν πρέπει να αποκλείσουμε μια αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών. Βραχυπρόθεσμα λοιπόν οι επαΐοντες εκτιμούν πως τα σενάρια είναι δύο: προς τα πάνω «ταβάνι» στη ζώνη των 4.370 μονάδων, προς τα κάτω αντίσταση στις 4.280 έως 4.250.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση σηματοδοτεί άλλη πορεία για το… μαγαζί, οπότε άσε να φτάσουμε πρώτα έως εκεί και μετά βλέπουμε…

Κλείνοντας να υιοθετήσω ακόμη μία εκτίμηση πολύπειρων συναδέλφων αλλά και παραγόντων της αγοράς: Αν εμφανιστεί η όποια διολίσθηση στις τιμές βασικών δεικτών, χρήσιμο θα ήταν -τουλάχιστον σε επίπεδο Γενικού Δείκτη- να μη διασπαστεί το επίπεδο των 4.310 μονάδων. Πώς είπατε; Άλλα μας λένε οι αναλυτές;

Επιτρέψτε μου εγώ να ταχθώ με το μέρος των… εμπειρικών αναλυτών. Για κάποιο λόγο τους έχω περισσότερη εμπιστοσύνη…

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ