Πόλεμος ΔΟΛ – Μπόμπολα

Στις σχέσεις των συνεταίρων στο Mega Μπόμπολα – Λαμπράκη άναψε ξαφνικά φωτιά, όταν έγινε γνωστό ότι η «Ημερησία» πήρε τον πολιτικό συντάκτη του «Βήματος» Παν. Λάμψια. Στον ΔΟΛ η νέα απώλεια έχει προκαλέσει οργή, γιατί δημιούργησε μια εικόνα φυγής και αφαίμαξης που δίνει την αίσθηση ότι ο ΔΟΛ δεν πάει καλά και όλοι θέλουν να φύγουν. Φυσικά ο Σταύρος Ψυχάρης είναι από τους ανθρώπους εκείνους που δεν εγκαταλείπουν τα όπλα -άλλωστε το έχει αποδείξει αυτό πολλές φορές- και όλοι περιμένουν την αντεπίθεσή του και ποια θα είναι αυτή…

Όμως στο «Έθνος» εξακολουθούν να υπάρχουν τα ενδοοικογενειακά προβλήματα, όπως είχαμε αποκαλύψει πριν από 2-3 εβδομάδες. Προβλήματα μεταξύ πατέρα και γιου. Συγκεκριμένα ο Φώτης ζητάει να του παραχωρήσει όλες τις εξουσίες ο πατέρας Γιώργος Μπόμπολας και να μην ασχολείται με τις εφημερίδες και γενικά με τις εκδοτικές και εκτυπωτικές δραστηριότητες, διαφορετικά ο γιος απειλεί να φύγει…

Συμπαραστάστης του Φώτη είναι ο οικονομικός διευθυντή του Ομίλου Αλέξης Σκαναβής, τον οποίο εξαιτίας αυτής της στάσης έχει βάλει στον μαυροπίνακα ο Γιώργος Μπόμπολας! Έφτασε μάλιστα στο σημείο να του απαγορεύσει να παρκάρει το αυτοκίνητό του μπροστά στην είσοδο, αλλά να το βάζει στο πάρκινγκ του… προσωπικού!

Συνταξιοδοτήσεις στην «Ελευθεροτυπία»

Για την επόμενη μέρα άρχισε να φροντίζει η ιδιοκτησία της «Ελευθεροτυπίας», χωρίς να διαφαίνεται το γιατί, απλώς ο καθένας το εικάζει, και ίσως να είναι η αναζήτηση νέου αφεντικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, καμία σύμβαση που λήγει τον Γενάρη του 2007 δεν θα ανανεωθεί αν συμπληρώνει συντάξιμα χρόνια ο εργαζόμενος, που πλέον θα περάσει στη σύνταξη. Και όπως διευκρινίζεται, τα κενά που θα προκύψουν δεν θα καλυφθούν με νέες προσλήψεις.

Προφανώς η ιδιοκτησία θέλει να… ελαφρύνει, μετά από μελέτη που έγινε, το συγκρότημα από οικονομικά βάρη και να απαλλαγεί από συντάκτες που εμφανίζονται μόνο για να εισπράξουν τον παχυλό μισθό, ώστε να είναι πιο ελκυστικό το «μαγαζί» σε κάποιους που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να το αγοράσουν. Γεγονός πάντως είναι ότι στην «Ελευθεροτυπία» επικρατεί η απόλυτη ηρεμία…

Άρχισαν οι πρώτες γκρίνιες

Στον «Ελεύθερο Τύπο» φάνηκαν τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις με την κυβέρνηση, μετά την αγορά του Συγκροτήματος Βουδούρη από τη Γιάννα και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Αιτία τα πρωτοσέλιδα των δύο τελευταίων κυριακάτικων φύλλων που είχαν θέματα ενοχλητικά για την κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για το πού το πάει η Γιάννα, δεν δείχνουν να ανησυχούν, αλλά δεν περνούν απαρατήρητες όλες οι κινήσεις, ενώ αφήνουν να διαρρέει ότι ο ισολογισμός και απολογισμός για τα οικονομικά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 παραμένει ανοικτός, επομένως άλλοι πρέπει να ανησυχούν…

Προς το παρόν άμυνα

Η τακτική της Γιάννας είναι να μην τη θεωρούν δεδομένη, με ό,τι σημαίνει αυτό και για τα πρωτοσέλιδα του ημερήσιου και κυριακάτικου φύλλου. Ο στόχος είναι να φτιάξουν ένα μεγάλο μαγαζί και ως πρότυπα έχουν την τακτική που ακολουθούν το «Βήμα» και τα «Νέα», όπου η μεν πρωινή στηρίζει, η δε απογευματινή αποκλειστικά καταγγέλλει. Προς το παρόν πάντως κρατούν μια στάση αυτοάμυνας, περιμένοντας να δουν πού πάει η κατάσταση.

Ως προς το προσωπικό υπάρχει μια επιφυλακτική στάση, ιδιαίτερα στους πρωτοκλασάτους, με πρώτο τον Λάμπρο Σμαΐλη που φαίνεται ότι δεν έχει τον έλεγχο… Να σημειώσουμε ότι αντίθετα με τους άλλους μετεγγραφέντες, που έχουν υπογράψει διετές συμβόλαιο, ο Σμαΐλης είναι ο μόνος που έχει αορίστου χρόνου.

Διαμορφώνεται η νέα ηγετική ομάδα στον «Ελεύθερο Τύπο»

Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένουν στον «Ελεύθερο Τύπο» τις αποφάσεις για τη νέα ταυτότητα των δύο εφημερίδων, τα πρόσωπα και τις ευθύνες τους, καθώς και τα επόμενα σχέδια για το πώς θα γίνουν οι εφημερίδες. Η πρόταση της ομάδας της Innovation θα παραδοθεί ως το τέλος του έτους, αλλά ήδη εκφράζονται προβληματισμοί αν αυτή η πρόταση θα υλοποιηθεί στο ακέραιο ή μόνο ένα κομμάτι της.

Η αιτία είναι απλή. Στους Τράχωνες αυτή την περίοδο υπάρχει ένα πρόβλημα. Μαζεύονται πολλά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη ή το «πράσινο φως» της Γιάννας Αγγελοπούλου, αλλά στην πράξη γίνεται δύσκολο να «δέσουν» όλα μαζί σε μια ενιαία πολιτική, τακτική και στρατηγική. Διαφορετικές οι προθέσεις, διαφορετικές οι τακτικές, δεν θέλει και πολύ για να ξεσπάσουν εντάσεις. Το αποτέλεσμα αντανακλάται και στο περιεχόμενο της εφημερίδας αλλά και στην οργάνωση της δουλειάς. Οι αλλαγές στο φύλλο της Κυριακής αντιμετωπίζονται με έντονο προβληματισμό, καθώς η πτώση στις κυκλοφορίες είναι εμφανής.

Την περασμένη Κυριακή το φύλλο πούλησε πανελλαδικά 37.000 και πολλοί αποδίδουν την πτώση αυτή στην αλλαγή της πολιτικής κατεύθυνσης, όπως σημειώνουμε παραπάνω. Παράλληλα, θα αποφασισθεί πόσα και ποια περιοδικά θα εντάξει το κυριακάτικο φύλλο, ενώ είναι φανερό πως δόθηκε το «πράσινο φως» για στήριξη του πολιτιστικού ένθετου, όχι όμως και του τηλεοπτικού, το οποίο παραμένει μετέωρο. Στόχος, κατά πληροφορίες, είναι και η ενίσχυση του σαββατιάτικου φύλλου ως ξεχωριστής έκδοσης της εφημερίδας. Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είχε συνάντηση με τους δύο διευθυντές, από όπου βγήκαν και ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Στόχος της νέας ιδιοκτησίας είναι να περάσει το «ασυμβίβαστο», δηλαδή οι δημοσιογράφοι της να μην εργάζονται παράλληλα σε γραφεία Τύπου του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

Παραδείγματα τέτοια ο «Ελεύθερος Τύπος» έχει αρκετά και είναι απορίας άξιον πώς θα πεισθούν οι συντάκτες να εγκαταλείψουν τις θέσεις που έχουν στο Δημόσιο. Και ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως απολύσεις δεν πρόκειται να γίνουν, στα παρασκήνια κυκλοφορεί έντονα πως σταδιακά και σε βάθος χρόνου θα φύγουν αρκετοί από τους παλιούς δημοσιογράφους. Πώς θα υλοποιηθεί αυτός ο στόχος θα εξαρτηθεί αφενός από τις αλλαγές που θα αποφασισθούν για το προφίλ και την ταυτότητα της εφημερίδας και αφετέρου από τη νέα ηγετική ομάδα, όταν αυτή διαμορφωθεί.

Στην εφημερίδα σταδιακά προχωράνε και οι αλλαγές στις υποδομές που από τη νέα ομάδα χαρακτηρίζονται άθλιες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «Ελεύθερος Τύπος» αλλάζει τεχνολογία, θα περάσει στα PC αντί για Mac για το συντακτικό προσωπικό και ήδη επιλέγεται το σύστημα που θα εγκατασταθεί στο κτίριο. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η επιχείρηση «νέας καρέκλας» για όλους τους συντάκτες στο κτίριο.


Σχολιάστε εδώ