«Πριονίζει» η Finansbank τα κέρδη της Εθνικής!

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να δημιουργήσει ψευδείς θετικές εντυπώσεις για το νέο απόκτημα του ομίλου, που μόνο σε εννιά μήνες έχασε περισσότερα από 218 εκατ. δολάρια από διαγραφές προβληματικών δανείων, ο κ. Αράπογλου οργάνωσε πριν από λίγες ημέρες, με άγνωστη αλλά προφανώς τσουχτερή δαπάνη για την τράπεζα, μια θηριώδη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων στην Κωνσταντινούπολη.

– Οι συντάκτες της αγγλόφωνης εφημερίδας «Turkish Daily News» έκαναν λόγο σε σχετικό ρεπορτάζ για «τεράστια» ελληνική αντιπροσωπεία, αφού μέτρησαν 108 άτομα στη συνοδεία του κ. Αράπογλου (τραπεζικά στελέχη, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους)!

Παρά την προσπάθεια τεχνητής δημιουργίας θετικού κλίματος, όμως, η σκληρή αλήθεια των αριθμών στις λογιστικές καταστάσεις 9μήνου της Finansbank διαψεύδει την προπαγάνδα περί «κελεπουριού» και καταδεικνύει ότι πρόκειται για μια τράπεζα που χάνει καταθέσεις με γοργούς ρυθμούς, εμφανίζει τεράστιες διαγραφές επισφαλών δανείων, μείωση καθαρών εσόδων από τόκους και τελικά θα ήταν ζημιογόνα, αν δεν «μασκάρευαν» τα αποτελέσματα τα έκτακτα έσοδα από την εκποίηση κερδοφόρων ξένων θυγατρικών στον πρώην βασικό μέτοχο και άλλες πηγές.

Ειδικότερα, ο ισολογισμός και η κατάσταση αποτελεσμάτων (που αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν συνταχθεί με τα αξιόπιστα διεθνή λογιστικά πρότυπα, αλλά με τα τουρκικά) εμφανίζουν τα ακόλουθα ανησυχητικά στοιχεία:

– Στο τρίτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή αμέσως μετά την υποτίμηση της λίρας, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 656 εκατ. τουρκικές λίρες (345 εκατ. ευρώ), δηλαδή σε ποσοστό 7,5%. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης αφορά καταθέσεις προθεσμίας σε τουρκικές λίρες, οι οποίες μειώθηκαν κατά 592 εκατ. λίρες, εξέλιξη που αποδίδεται στις «παρενέργειες» της συναλλαγματικής κρίσης.

– Τα καθαρά έσοδα τόκων έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από τη γενναία αύξηση των πληρωμών τόκων στους καταθέτες. Ιδιαίτερα τα έξοδα τόκων που αφορούν πληρωμές σε άλλες τράπεζες από τις οποίες δανείζεται η Finansbank στη διατραπεζική αγορά μεγάλα ποσά, ώστε να καλύπτει τις εκροές καταθέσεων από ιδιώτες, εμφανίζονται σχεδόν διπλάσια.

– Αποτέλεσμα είναι τα καθαρά έσοδα τόκων, που είναι το «βαρόμετρο» της κατάστασης αποτελεσμάτων κάθε τράπεζας, ιδίως σε μια ανώριμη αγορά όπως η τουρκική, να εμφανίζουν πολύ μικρή αύξηση σε τουρκικές λίρες, ενώ σε όρους δολαρίου είναι μειωμένα κατά 2,7%.

– Σήματα «κινδύνου» εκπέμπει η κατακόρυφη αύξηση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς είναι προφανές ότι τα υψηλά επιτόκια και η κρίση της λίρας αυξάνουν σημαντικά τα «φέσια» των δανειοληπτών στην Τουρκία, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του πελατολογίου της Finansbank.

– Οι προβλέψεις για τη διαγραφή προβληματικών δανείων έχουν αυξηθεί κατά 2,5 φορές σε όρους τοπικού νομίσματος, ή κατά 2,2 φορές σε όρους δολαρίου, καθώς ξεπέρασαν τα 325 εκατ. τουρκικές λίρες, ή 218,3 εκατ. δολάρια.

– Αποτέλεσμα είναι η «βουτιά» των καθαρών εσόδων από τόκους, αφού αν αφαιρεθούν οι προβλέψεις για διαγραφές προβληματικών δανείων αυτά μειώνονται από τα 485,6 εκατ. τουρκικές λίρες στα 361,5 (μείωση 26%), ενώ σε όρους δολαρίου η μείωση πλησιάζει το 35%!

– Για να διασωθεί η κερδοφορία της και να παρουσιασθεί στο ύψος των 699,6 εκατ. λίρες (368 εκατ. ευρώ ή 469 εκατ. δολάρια), η Finansbank στηρίχθηκε σε έκτακτα έσοδα, τα οποία για πρώτη φορά εμφανίζονται στην κατάσταση αποτελεσμάτων της ως «λοιπά έσοδα» και ανέρχονται σε 721,3 εκατ. λίρες.

– Αν από τα κέρδη προ φόρων αφαιρεθούν τα έκτακτα έσοδα, η κερδοφορία μειώνεται από τα 812 εκατ. λίρες στα 91 εκατ. λίρες, δηλαδή μόλις 48 εκατ. ευρώ. Στα δε καθαρά αποτελέσματα, η Finansbank θα εμφάνιζε ζημιές άνω των 21 εκατ. τουρκικών λιρών!

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου της Finansbank οι σοβαροί χρηματιστηριακοί αναλυτές που δεν έχουν άλλες (εμφανείς τουλάχιστον) επιρροές στις εκτιμήσεις τους «πετσοκόβουν» τις προβλέψεις τους για την κερδοφορία του ομίλου της Εθνικής στο 9μηνο.

Όπως αναφέρει η HSBC, οι έκτακτες προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων που διενήργησε η Finansbank, δηλαδή το τίμημα που πλήρωσε από την κρίση της τουρκικής οικονομίας μέσα σε λίγους μήνες, υπολογίζονται σε 145 εκατ. τουρκικές λίρες ή 76,7 εκατ. ευρώ.

Έτσι, ενώ η κερδοφορία της Εθνικής, αν δεν είχε το «βαρίδι» της Finansbank, θα έφθανε τα 772,3 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των ζημιών της τουρκικής τράπεζας θα μειωθούν στα 747 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το… τουρκικό «κελεπούρι» που αποτιμήθηκε πανάκριβα για την εξαγορά της από την Εθνική (5,5 δισ. δολάρια!) ζημίωσε την Εθνική κατά 25,3 εκατ. ευρώ με… το «καλημέρα».

Κάπως έτσι διαψεύδονται οδυνηρά οι δηλώσεις του κ. Αράπογλου ακόμη και ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν ισχυριζόταν, για να πείσει ότι έκανε ορθή επιλογή, ότι η Εθνική θα εγγράψει κέρδη από τη Finansbank από την πρώτη στιγμή της ενοποίησης των λογαριασμών των δύο τραπεζών.

Αυτή ακριβώς η διάψευση των προσδοκιών, σε συνδυασμό και με το σκληρό και παρατεταμένο «παζάρι» της ρουμανικής κυβέρνησης για την πώληση της CEC στην Εθνική κρύβονται πίσω από τη νέα αναβολή της ανακοίνωσης του τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου της ελληνικής τράπεζας, που μετατέθηκε πλέον τον Φεβρουάριο, ενώ αρχικά ο κ. Αράπογλου υποσχόταν στους μετόχους ότι θα το παρουσιάσει το φθινόπωρο.


Σχολιάστε εδώ