ο Δαίμονας των δημαρχείων

Ο άνθρωπος είναι γεννημένος για πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου. Σοβαρός, ετοιμόλογος, ήρεμος. Έλα όμως που ο δημαρχάρας έχει ήδη υποσχεθεί τη θέση σε κάποιον άλλον λόγω «πιέσεων» που δέχτηκε από βουλευτή της Β΄ Αθηνών. Δεν ξέρω τελικά τι θα γίνει, αλλά ο γιατρός δεν νομίζω να το αφήσει να περάσει.

Μια και ο λόγος για τον μικρό δήμο της Δάφνης, να σας ενημερώσω και για κάποια δίκαια παράπονα κατοίκων της πόλης, όπως μου είπαν, ότι όλες οι κολώνες της ΔΕΗ έχουν γεμίσει με φωτογραφίες της Μπέλας Μπούλα. Πρόκειται για τη φίρμα της περιοχής που τραγουδάει σε ένα κοσμικό κέντρο στην πλατεία της Δάφνης. Ο δημαρχάρας κάνει ότι δεν βλέπει. Μόλις όμως κάποιος φουκαράς επαγγελματίας βάλει μια αφισούλα για να διαφημίσει την πραμάτεια του, στέλνει τα συνεργεία και τις ξηλώνει. Η Μπούλα πληρώνει τουλάχιστον κανένα πρόστιμο;

Την υπόθεση με την αγορά του κτιρίου από την ΤΕΔΚΝΑ αξίας 3,5 εκατ. ευρώ και τον έλεγχο που συνεχίζει να γίνεται από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ως προς τη νομιμότητα του διαγωνισμού τα έχετε πληροφορηθεί από την εφημερίδα μας. Αυτό όμως που δεν ξέρετε είναι το «διακομματικό» της υποθέσεως. Παρά το γεγονός ότι ο έλεγχος της νομιμότητας του διαγωνισμού συνεχίζεται με εντολή του προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ, ο εργολάβος εισέπραξε 800.000 ευρώ ως προκαταβολή. Η πλάκα τώρα αρχίζει. Η διευθύντρια της οικονομικής υπηρεσίας ήταν εντελώς αντίθετη, όπως μας είχε πει, με την πληρωμή, εάν πρώτα δεν ολοκληρωθεί το πόρισμα. Πολύ σωστά. Έλα όμως που κατά περίεργο τρόπο όχι μόνο ενέκρινε την πληρωμή, αλλά έβαλε και φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της. Η πλάκα συνεχίζεται. Αντιθέτος ήταν και ο γραμματέας της Ένωσης, δήμαρχος Χολαργού, Δημήτρης Νικολάου. Ο ίδιος μάλιστα είχε συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής για το θέμα αυτό και αποφάσισαν να ανασταλεί κάθε πληρωμή μέχρι το πόρισμα. Φαίνεται όμως ότι κάτι άλλαξε. Υπέρ της πληρωμής και ο φίλτατος Νικολάου. Ακούστε και το σοβαρότερο. Το Σώμα Επιθεωρητών έστειλε έγγραφο στο Ταμείο Συντάξεως Μηχανικών και ρωτάει να μάθει ποιοι ήταν οι εργοδότες της αρχιτέκτονος που ήταν σύμβουλος ως υπάλληλος της ΤΕΔΚΝΑ στην αξιολόγηση του κτιρίου. Ρωτάει για το διάστημα πριν διοριστεί στην Ένωση. Καταλάβατε γιατί το ρωτάει; Μπορεί να μην προκύψει τίποτα, αλλά μπορεί να προκύψει και «κάτι». Έγγραφο έχει στείλει και ο υπουργός Εσωτερικών προς τους επιθεωρητές και ζητάει αντίγραφο του πορίσματος όταν ολοκληρωθεί. Όλα αυτά φαίνεται ότι δεν λένε τίποτα για τον φίλτατο πρόεδρο. Αλλά ούτε φυσικά και για τον μέχρι χθες διαφωνούντα γραμματέα της Ένωσης. Ε, ρε, τι γίνεται στον αμαρτωλό κόσμο όπου ζούμε. Η υπόθεση έχει πολύ ζουμί και θα επανέλθουμε. Αλήθεια, τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ βρίσκονται σε άλλη χώρα;

Τα άσχημα μαντάτα τώρα έρχονται. Η μία δημοτική επιχείρηση μετά την άλλη θα αρχίσουν να κλείνουν. Τα ελλείμματα είναι τεράστια. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Το νομοθετικό πλαίσιο του νέου κώδικα δήμων και κοινοτήτων δεν δίνει -και ορθώς- κανένα περιθώριο στη διαιώνιση της ψηφοθηρικής ομηρίας που έκαναν μέχρι σήμερα οι τοπάρχες. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι θα πεταχτούν στους δρόμους. Αυτό που έγινε στη Χαλκίδα είναι μόνο η αρχή. Η μοριοδότηση που λένε ότι θα έχουν για να πάρουν μέρος σε άλλους διαγωνισμούς είναι παραμύθι, αφού οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν ούτε απολυτήριο δημοτικού. Δεν μπορούν καν να λάβουν μέρος σε δημόσιο διαγωνισμό. Σήμερα λειτουργούν 1.300 δημοτικές επιχειρήσεις με 35.000 άτομα προσωπικό. Από αυτές οι 700 περίπου έπρεπε να είχαν κλείσει εδώ και χρόνια. Βρίσκονται στο απόλυτο μηδέν. Η μόνη ελπίδα που υπάρχει είναι γι’ αυτούς που έχουν γίνει αορίστου χρόνου. Ίσως με νομοθετική ρύθμιση «μεταπηδήσουν» στο οργανόγραμμα του δήμου. Οι συμβασιούχοι όμως είναι μια τελειωμένη ιστορία. Όλα τ’ άλλα είναι ψέματα, από δημάρχους ψεύτες προς ανθρώπους που κατάντησαν να ζητιανεύουν το δικαίωμα σε ένα κομμάτι ψωμί.

Μεγάλα λόγια που στο τέλος θα τα πάρει ο αέρας. Διαβάζω και ακούω τις δηλώσεις ορισμένων νεοεκλεγέντων δημάρχων. «Θα κάνουμε αμέσως διαχειριστικό έλεγχο», «θα στείλουμε τα σκάνδαλα στον Εισαγγελέα». Λοιπόν, ακούστε. Όποιοι τα λένε αυτά έχουν από τώρα συμψηφίσει το μέλλον τους με το παρελθόν. Βγάζουν τα πορίσματα που «καίνε» τους προηγούμενους για να τους κρατάνε στο χέρι και να μη μιλάνε ως αντιπολίτευση. Υπάρχουν όμως και σοβαροί άνθρωποι που η κάθε τους κουβέντα είναι μετρημένη. Είδα τις προάλλες μια εκπομπή με τον νεοκλεγέντα δήμαρχο Αργυρούπολης, Δημήτρη Ευσταθιάδη. Ρωτήθηκε λοιπόν εάν υπάρχουν σκάνδαλα στον δήμο και τι θα κάνει. Η απάντηση με εντυπωσίασε: «Η λέξη ʽʽσκάνδαλο” είναι πολύ βαριά. Για να αποδειχθεί χρειάζεται ενδελεχής έρευνα, που βεβαίως θα κάνω, αλλά πριν την ολοκληρώσω, μακριά από εμένα αυτές οι έννοιες». Μπράβο, τοπάρχη!

Ωραίος ο Λαγουδάκος. Ο απερχόμενος δήμαρχος Περάματος κάνει τα αδύνατα δυνατά για να κλείσει η δημοτική επιχείρηση! Προεκλογικά κατηγορούσε τον νικητή των εκλογών, Γιάννη Γλύκα, ότι άμα εκλεγεί έχει πρόθεση να απολύσει τους εργαζόμενους. Βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί. Γιατί άραγε έχει τέτοια πρεμούρα ο αγαπητός απερχόμενος να κάνει εκκαθάριση στην επιχείρηση; Κάπου πάει το μυαλό μου, αλλά επειδή εγώ είμαι αρχιδιαπλεκόμενος, δεν νομίζω ότι σκέφτεται έτσι και ο αγαπητός Λαγουδάκος. Αγώνα πάντως κάνει ο αγαπητός «Λαγούδιος», όπως τον λένε οι φίλοι του, να πάρει και δάνειο τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ! Άλλη πρεμούρα κι αυτή. Τι τα θέλεις, βρε Γιαννάρα, τα λεφτά; Σε λίγες ώρες θα αναλάβει ο έτερος Ιωάννης. Βρε, περίεργα πράγματα που γίνονται στο Πέραμα…

Από το 2002 έχουν να πάρουν χρήματα που τους οφείλονται εργαζόμενοι στον δήμο Νίκαιας. Αυτές τις μέρες έκαναν τετράωρη στάση εργασίας ως προειδοποίηση. Ό,τι και να κάνετε, συντρόφια, λεφτά δεν υπάρχουν. Ρημάχτηκαν ποικιλοτρόπως. Εμείς μαζί σας είμαστε, αλλά αυτές οι μορφές δημοκρατίας που επιλέγετε είναι κροτίδες απέναντι στον εχθρό, όταν αυτός έχει κανόνια.

Τι είναι το Μέγαρο Μουσικής μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο του Κερατσινίου; Tίποτα απολύτως. Δεν κάνω πλάκα. Ο αγαπητός μου Ζαχαρίας Ζούπης, πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης που εποπτεύει το θεατράκι, έφτιαξε μια ομάδα από μαριονέτες και κάθε Σάββατο κάνουν παραστάσεις. Μέχρι εδώ πολύ ωραία. Γέμισε, λοιπόν, με καταχωρίσεις τις τοπικές εφημερίδες του Πειραιά. Πιο πολλές και από το Μέγαρο. Πάρε κόσμε λεφτά. Άμα ήταν δικά του θα τα σκεφτόταν, αλλά, βλέπετε, είναι του Κερατσινιώτη. Και για να μη νομίζετε ότι το γράφω αυτό επειδή δεν έδωσε σ’ εμάς, ας μας τη στείλει και θα τη βάλουμε δωρεάν. Έτσι, για να εξηγούμαστε. Δεν πουληθήκαμε στους πετρελαιάδες, θα πουληθούμε στις… μαριονέτες;

Ο χορός των συμφερόντων με τις αλλαγές χρήσης γης στο Μαρούσι καλά κρατεί. Σε μια νύχτα κάποιοι γίνονται δισεκατομμυριούχοι και κάποιοι άλλοι ψάχνουν να βρουν μια πλατεία με ένα παγκάκι και δεν τη βλέπουν πουθενά. Στην περιοχή, λοιπόν, όπως μας ενημερώνει ο σύλλογος Παραδείσου, γύρω από την πρώην κλινική Βλαστού, μεθοδεύεται η αλλαγή για τη μετατροπή από αμιγώς κατοικίας σε εμπορικό κέντρο. Προεκλογικά ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιώργος Πατούλης είχε δεσμευτεί ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει επί των ημερών του. Τώρα να δούμε, θα είναι συνεπής;

Φαίνεται πως ο περιφερειάρχης Αττικής, Μπάμπης Μανιάτης, έχει αρχίσει να κουράζεται από τα καθήκοντά του. Από παντού είναι εξαφανισμένος. Λένε ότι ετοιμάζεσαι για αλλαγή πόστου, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, βρε Μπάμπη μου, σήκωσε και κανένα τηλέφωνο να μάθεις τι γίνεται στους δήμους που εποπτεύεις. Με την αγορά του κτιρίου από την ΤΕΔΚΝΑ δεν έχεις πάρει χαμπάρι τίποτα; Βοά ο τόπος.

Πρώτο τραπέζι πίστα ήταν στα εγκαίνια του πολυκαταστήματος στην Αργυρούπολη ο φίλος μου, απερχόμενος τοπαρχάρας, Γιαννάκης Τσαρπαλής. Ο κόσμος είχε μαζευτεί με σημαίες και πανό και διαμαρτυρόταν για το νέο εμπορικό έκτρωμα που θα υποβαθμίσει την περιοχή και θα δημιουργήσει έντονο κυκλοφοριακό χάος και ο Γιαννάκης με ένα χαμόγελο σε… πλήρη ανάπτυξη έκανε δημόσιες σχέσεις με τα στελέχη του πολυεθνικού ομίλου. Επειδή πάντως η λειτουργία του πολυκαταστήματος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, ως πράξη υποβάθμισης της περιοχής, έμαθα ότι ο Ευσταθιάδης, που θα διοικήσει τον δήμο σε λίγους μήνες, εξετάζει πολύ σοβαρά τη σύμβαση ενοικίασης του κτιρίου που ανήκει στον δήμο, προκειμένου να την προσβάλει στα δικαστήρια.

Με μία επιστολή ευπρέπειας ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Παντελής Ειρηνάκης, ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν, ανεξάρτητα εάν το τελικό αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής τον οδήγησε στον ρόλο της αντιπολίτευσης. «Θα είμαστε παρόντες για να διασφαλίσουμε ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα. Εύχομαι καλό έργο στους νέους διοικούντες». Ομολογώ ότι αποτελεί σπάνια περίπτωση ο απερχόμενος δήμαρχος να διατηρεί τέτοια σεμνότητα, όταν μάλιστα έχει διατελέσει δήμαρχος τρεις τετραετίες. Τέτοιο ήθος το έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση.

Νωρίς «έσβησαν» οι θριαμβολογίες του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου για το μεγάλο μίσθωμα που κατάφερε με την ενοικίαση του δημοτικού αναψυκτηρίου στην παραλία. Νύχτα έφυγε ο ενοικιαστής. Κέρδισε τον διαγωνισμό, αλλά δεν πήγε ούτε καν να υπογράψει τα πρακτικά της δημοπρασίας. Βιάστηκε ο δήμαρχος. Το ένα λάθος μετά το άλλο. Κατακυρώθηκε στον πλειοδότη χωρίς να έχει υπογράψει πρακτικά. Αυτό δεν συμβαίνει ούτε σε δήμο της Ουγκάντας. Τώρα θα γίνει νέος διαγωνισμός. Άντε και από την αρχή. Στο μεταξύ, το αναψυκτήριο ρημάζει και έχει μετατραπεί σε στέκι τοξικομανών. Άντε να δούμε.

Μια και μιλάμε για το Π. Φάληρο, να σας πω ότι η εγκληματικότητα στην περιοχή έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι κάτοικοι, όπως μου λένε, ζουν κάτω από τρόμο μην τυχόν και πέσουν μπροστά σε καμιά ληστεία από αυτές που γίνονται πλέον σχεδόν καθημερινά σε επιχειρήσεις της περιοχής. Ξυπνήστε, κύριοι υπεύθυνοι.

Για τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αργυρούπολης, Δημήτρη Ευσταθιάδη, και την παράταξη της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Συνεργασίας» οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές δεν ήταν τίποτα παραπάνω από έναν μεγάλο νικηφόρο σταθμό στον αγώνα για τη δημιουργία μιας καλύτερης και ανθρώπινης πόλης. Η παράταξη, συνεχίζοντας τον αγώνα της, πραγματοποιεί τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου και ώρα 5 μ.μ. στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» το 2ο Συνέδριό της. Με κεντρικό σύνθημα «Συμμετέχουμε – Δημιουργούμε – Συνεχίζουμε» και με βασικά θέματα συζήτησης τον απολογισμό πεπραγμένων, τον οικονομικό απολογισμό, τον προγραμματισμό δράσης για την επόμενη διετία, την εκλογή εφορευτικής επιτροπής και την εκλογή προέδρου και συντονιστικού συμβουλίου, από το οποίο θα εκλεγεί η νέα 11μελής γραμματεία, ο Δημήτρης Ευσταθιάδης και η «Δημοκρατική Προοδευτική Συνεργασία» καλούν τους Αργυρουπολίτες και τις Αργυρουπολίτισσες να παρακολουθήσουν τις εργασίες του 2ου Συνεδρίου. Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και αποτελεί το ανώτατο όργανο της παράταξης.

Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Κηφισιάς, Άννα Κορογιαννάκη, σε επιστολή της σχετικά με δημοσίευμα του «Δαίμονα των δημαρχείων» διευκρινίζει ότι δεν κάηκε κανένας γερανός του δήμου, ούτε κάποιο φορτηγό, αλλά μόνο ένα ΙΧ και έπαθαν ζημιές ένα σκαπτικό μηχάνημα και ένας οδοστρωτήρας.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Το έχουμε ξαναπεί. Φιλίες δεν έχουμε με κανέναν. Μη διαμαρτύρεστε άδικα. Προηγούνται η είδηση και η αλήθεια. Όλα τα άλλα έρχονται μετά. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε.


Σχολιάστε εδώ