Κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ για τους συμβασιούχους

• Με διαπαραταξιακή συμφωνία (ΠΑΣΚ/ΔΥ – ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση – ΠΑΜΕ) δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι κινητοποιούνται αυτή την εβδομάδα για την ικανοποίηση αιτημάτων που διεκδικούν εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να εισακούονται από τις κυβερνήσεις της χώρας. Στο «πόδι» βρίσκονται τόσο το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων όσο και οι συμβασιούχοι, έχοντας τη στήριξη της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, η οποία κηρύσσει και την Τρίτη και την Τετάρτη στάσεις εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να συμμετάσχουν στις αγωνιστικές εκδηλώσεις των κλάδων αυτών.

Η απόκρουση της κλιμακούμενης λιτότητας και της συρρίκνωσης των δημόσιων, κοινωνικών υπηρεσιών υπήρξαν βασικές θέσεις-αποφάσεις του γενικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ που διαμορφώθηκαν με ενεργή συμμετοχή δεκάδων μελών του. Αναλυτικά:

• Πολιτική συμφωνία για τη μονιμοποίηση των περίπου 35.000 συμβασιούχων που δεν καλύπτονται από το γνωστό Προεδρικό Διάταγμα του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, Πρ. Παυλόπουλου, στηρίζει η ΑΔΕΔΥ εν όψει και της νέας κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη (σ.σ.: νέο συλλαλητήριο των συμβασιούχων το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας). Η συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει σε όλες τις αγωνιστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζουν οι συμβασιούχοι, ενώ αναμένεται από μέρα σε μέρα η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα αποφαίνεται αν υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης του «Π.Δ. Παυλόπουλου» για την αντιμετώπιση του μεγάλου οικονομικού προβλήματος που δημιουργείται από το γεγονός ότι 35.000 συμβασιούχοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα» ως προς το μέλλον και τη διασφάλιση της απασχόλησής τους.

Η παρέμβαση στο θέμα των συμβασιούχων, του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή είναι προφανές πως αφορά μόνο περιορισμένο αριθμό συμβασιούχων, αφού μιλά για σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων που θα εκδοθούν μετά την προσφυγή των ενδιαφερομένων – και εφόσον αυτές προβλέπουν τη μονιμοποίησή τους.

Τη σκυτάλη της κινητοποίησης την παραλαμβάνουν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με την απεργιακή στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων που θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως το τέλος της βάρδιας στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΔΗΝ) διεκδικεί:

• Αναβάθμιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία. Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Αύξηση των αποδοχών και μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, πρόνοιας και ανθρώπινα ωράρια εργασίας.

Η μονιμότητα κατά της φαυλότητας

Η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο ανοίγει την Κερκόπορτα για τη μόνιμη εγκαθίδρυση του κομματισμού και της φαυλότητας. Αυτή είναι συνοπτικά η θέση της ΑΔΕΔΥ εν όψει της κρίσιμης συζήτησης την Τετάρτη στη Βουλή, του άρθρου 103 του Συντάγματος που κατοχυρώνει τη μονιμότητα στον δημόσιο τομέα. Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μη συναινέσουν σε μια τέτοια προοπτική υπογραμμίζοντας ότι:
• Αναγκαίος όρος για θετικές εξελίξεις στη δημόσια διοίκηση για να καταστεί ικανή να επιτελεί τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο είναι η απαγκίστρωση από τη λογική του κομματισμού.

Με αξιοσημείωτη σύγκλιση των συνδικαλιστικών παρατάξεων, η ΑΔΕΔΥ καταθέτει δέσμη θεσμικών παρεμβάσεων που θα προωθήσουν τη λειτουργική ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης, την ποιοτική αναβάθμιση και την αποτελεσματικότητά της για την εξυπηρέτηση του πολίτη.


Σχολιάστε εδώ