Κανείς δεν τόλμησε να απαντήσει

Κατά βάθος ο πληγωμένος εθνικός μας εγωισμός και η βαριά προσβολή του πατριωτισμού μας ζητούσαν μια οποιαδήποτε διάψευση του τούρκου αρχηγού. Ζητούσαμε μια διέξοδο για την αξιοπρέπεια των διοικούντων. Τω όντι επιζητούσαμε να λένε την αλήθεια αυτοί και όχι ο τούρκος αρχηγός. Ακόμα και ένα ψέμα, μέσα σε όσα καθημερινά μας ταΐζουν, θα ήταν ευπρόσδεκτο, αρκεί να βρίσκαμε μια παντοχιά να κρύψουμε τον νεοελληνικό γραικυλισμό. Δεν θέλαμε να πιστέψουμε όσα διαλαλούσαν οι τουρκικές εφημερίδες. Ματαίως… Κανείς δεν τόλμησε να απαντήσει. Άκρα του τάφου σιωπή. Κανείς δεν είχε το φιλότιμο να πει στον ελληνικό λαό «όχι, δεν ζητήσαμε άδεια, δεν παραδώσαμε το Αιγαίο στους Τούρκους». Ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε το υπουργείο Άμυνας ούτε τις εκ των αρχηγών τόλμησε να ψελλίσει κάτι. Δηλαδή ομολογούν ότι πράγματι, για να πετάξουμε πάνω από τα ελληνικά νησιά, στις εθνικές επετείους, ζητήσαμε και θα ζητάμε άδεια από τους Τούρκους;

Και καλά, αυτά έγιναν αντιληπτά από τον ελληνικό λαό λόγω των δηλώσεων Μπουγιουκανίτ. Για πόσα άραγε ακόμα δεν μίλησε ο Μπουγιουκανίτ; Μήπως υπάρχουν ακόμα πιο επαχθείς συμφωνίες και όροι που έχουν υπογραφεί και μένουν επτασφράγιστα μυστικά; Αυτή η σιωπή των υπευθύνων δεν μας προβληματίζει απλώς, αλλά μας βάζει σε μεγάλες ανησυχίες και υποψίες ότι κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει. Μήπως η αιτηθείσα άδεια ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου; Είναι γεγονός ότι σιγά σιγά και με τρόπο μάς έγινε κατανοητό ότι δεν προχωράμε στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Αιγαίου λόγω της πίεσης των Τούρκων. Ακόμα και τις γκρίζες ζώνες και τους αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο τούς κατάπιαμε για να μη θυμώσουν οι Τούρκοι. Δεχθήκαμε και το εφεύρημα των διεθνών κενών στον εναέριο χώρο του Αιγαίου για να δικαιολογήσουμε την ηττοπάθειά μας και συμφωνήσαμε να μην εφαρμόσουμε τις διατάξεις της διεθνούς συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας, γιατί η Τουρκία ήταν κατάφωρα κατά της συνθήκης και απαιτούσε από εμάς τη μη εφαρμογή της.

Όλα αυτά, που δεν είναι παρά μια λιπόψυχη παραίτηση από κυριαρχικά μας δικαιώματα, μας επιβλήθηκαν, συμμορφωθήκαμε προς τας υποδείξεις, όμως δεν έχουν ικανοποιήσει πλήρως την Τουρκία. Έτσι, οι απαιτήσεις συνεχίζονται και οι υποχωρήσεις εξακολουθούν. Πού θα φθάσουμε και σε ποια κατάντια θα περιπέσουμε, μόνο ένας Θεός το ξέρει.

Το μέγα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έχει να κάνει με τα νησιά του Αιγαίου. Μήπως τα μορατόριουμ ή τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ή όπως αλλιώς κι αν τα λένε τα υπογείως τεκταινόμενα αφορούν στο σταμάτημα σε πρώτη φάση του εξοπλισμού των νησιών και στον αφοπλισμό σε δεύτερη; Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού στα ελληνικά νησιά, τα οποία ευθέως απειλούνται από την Τουρκία; Χρόνια τώρα έχει παραμεληθεί ο εξοπλισμός των νησιών και κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος, αφού αμελείται το πρώτιστο προς την πατρίδα καθήκον. Είναι αδιανόητο μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της, μια χώρα που ισχυρίζεται ότι δαπανά τεράστια χρηματικά ποσά για την άμυνά της, να διατηρεί στα νησιά τα Α/Α πυροβόλα Μπόφορς 40 χιλιοστών του Μεσοπολέμου. Κύριοι, οι ευθύνες σας είναι τεράστιες, αν αναλογισθείτε ότι όπλο εβδομήντα και πλέον ετών συνθέτει το σύγχρονο οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού, ως εσείς ισχυρίζεσθε.

Επί του παρόντος δεν θα ονοματίσω άλλα όπλα, που άλλοι στρατοί τα έχουν ή στα νεκροταφεία ή στα μουσεία, αρκεί να δείξετε έστω και το ελάχιστο ενδιαφέρον γι’ αυτό που λέγεται άμυνα. Οι αξιωματικοί των μονάδων, που ζουν με το άγχος αυτής της υποβάθμισης, μπορούν να σας πληροφορήσουν πού έχει φθάσει η ετοιμότητά μας. Ένα σύγχρονο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος δεν έχει εγκατασταθεί στα νησιά μας. Το στρατηγικό παράδοξο μάλιστα είναι ότι συστήματα όπως το ΤΟR-Μ1 και το παλαιό ΟSΑΑ/Κ, που είναι βεληνεκούς 4-6 χιλιομέτρων και προορίζονται μόνο για συνοδεία φαλάγγων, εμείς τα βαφτίσαμε αντιαεροπορική άμυνα νησιών. Το ίδιο συμβαίνει και για τα κατά θάλασσα συστήματα.

Δεν ξέρω ποια σκέψη κατευθύνει τις ενέργειές μας, αλλά αν είναι αυτό που φαίνεται, ότι δηλαδή κάποια στιγμή θα πουν και οι Τούρκοι ότι θα συμμορφωθούν και θα τείνουν χείρα ειλικρινούς φιλίας, τότε πραγματικά είσαστε πολύ γελασμένοι. Δείτε τι δήλωσε ακριβώς προχθές ο αρχηγός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας Φαρούκ Τζομέρτ: «Για κάθε τουρκικό θα ρίχνω δύο ελληνικά αεροπλάνα». Ευτυχώς που τον… αποστόμωσε ο κυβερνητικός μας εκπρόσωπος, διαμηνύοντάς του ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας. Ο τούρκος αρχηγός είπε «θα ρίχνω»… Δηλαδή είναι αποφασισμένοι να εκτελούν εν ψυχρώ τους πιλότους μας. Ο Ξενοφών έλεγε, σκιαγραφώντας τον σωστό ηγήτορα, ότι «αυτός που γνωρίζει τα κακά και δεν τα αποκαλύπτει είναι χειρότερος εκείνου που τα αγνοεί».

Δεν μπορούμε λοιπόν να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε όσα χείριστα διαδραματίζονται. Είναι πολύ καλύτερο να γίνουμε σήμερα δυσάρεστοι, ώστε να διορθωθεί κάτι, παρά να φθάσουμε στο ανεπανόρθωτο για να ενεργοποιηθούμε. Το ότι εξετελέσθησαν οι έξι στο Γουδί ουδόλως απάλυνε τον πόνο του λαού μας για τη μικρασιατική καταστροφή. Οι υπεύθυνοι άνδρες λέγουν τα πράγματα ευθέως για να προλάβουν τα δεινά και όχι για να τα επουλώσουν.

Σας παρακαλούμε για άλλη μια φορά, κύριοι της εξουσίας. Πείτε μας ότι ο τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ είπε ψέματα ότι έδωσε άδεια για πρώτη φορά στην ιστορία σε ελληνικό στρατιωτικό αεροπλάνο να πετάξει από την Κρήτη στη Λάρισα. Διαβεβαιώστε τον ελληνικό λαό ότι καμιά κρυφή συμφωνία δεν έγινε στην πλάτη του στα πλαίσια της καλής μας θέλησης για καλή γειτονία με την Τουρκία. Δείτε πόσο ξεκάθαρα τοποθετήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τον ύπουλο ρόλο κατά του Ελληνισμού που παίζει το βαθύ κράτος της Τουρκίας. Δεν λέμε ότι τα πράγμα είναι εύκολα, αλλά, φευ, ο ενδοτισμός τα καθιστά τρισχειρότερα.


Σχολιάστε εδώ