…και άοπλα θα πετάνε τα πολεμικά μας στον δικό μας εναέριο χώρο!

Σε περασμένο φύλλο μας είχαμε αποκαλύψει ότι σύμφωνα με δήλωση του τούρκου αρχηγού Ε.Δ., του γνωστού Μπουγιουκανίτ, είχαμε ζητήσει άδεια απ’ την Τουρκία, προκειμένου ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να πετάξουν εντός του δικού μας εναέριου χώρου, στο πλαίσιο… καλής θέλησης και για να μη διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις!

Περιμέναμε μια κάποια διάψευση. Ουδεμία διάψευση υπήρξε.

Αντί γι’ αυτό ήρθε νέα αποκάλυψη. Ότι συμφωνήσαμε με τους Τούρκους, στο πλαίσιο… αμοιβαίων ενδείξεων καλής θέλησης, εκείνοι μεν να μειώσουν τον αριθμό των μαχητικών τους που μπαίνουν στον ελληνικό εναέριο χώρο (τον οποίο συνεχίζουν να αμφισβητούν) κι εμείς να στέλνουμε τα δικά μας μαχητικά άοπλα στον ίδιο χώρο!

Δηλαδή η Τουρκία μάς έκανε τη χάρη να παραβιάζει με… λιγότερα μαχητικά τον εναέριο χώρο μας κι εμείς σε ανταπόδοση θα πετάμε άοπλοι στον δικό μας εναέριο χώρο.

Μόνο που δεν αντιλαμβανόμαστε ποια είναι η δική μας ωφέλεια απ’ αυτήν την υποχώρηση, γιατί περί υποχώρησης και μάλιστα μεγάλης πρόκειται. Θα μας έκανε μεγάλη χάρη ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Χηνοφώτης αν μας διευκρίνιζε τι κερδίζει η χώρα μας απ’ αυτήν τη συμφωνία, επειδή εμείς πιστεύουμε πως πρόκειται για άλλη μια επαχθή υποχώρηση που υποθηκεύει τα δικαιώματά μας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, ενώ φαίνεται να δικαιώνει τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Και για να προλάβουμε τυχόν κρίσεις για υπερβολική εκτίμηση ή προσέγγιση του θέματος, θα θυμίσουμε την προκλητικότατη δήλωση που έκανε λίγες μόλις ημέρες μετά ο τούρκος Α/ΓΕΑ, ο οποίος με ιταμό ύφος μάς προειδοποίησε πως για καθένα τουρκικό μαχητικό που τυχόν θα καταρρίπτεται, αυτοί θα καταρρίπτουν δύο ελληνικά!

Πώς αντιδράσαμε σε αυτήν την προκλητικότατη δήλωση, που είχε στόχο να… φοβίσει τους πιλότους μας;

Με… ψυχραιμία. Δηλαδή ουδεμία αντίδραση!

Αναρωτιόμαστε λοιπόν εύλογα μέχρι πού θα φτάσουν οι υποχωρήσεις.

Δεν διδάχτηκε αυτή η κυβέρνηση τίποτα απ’ τα αποτελέσματα ανάλογης πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης; Ότι η πολιτική κατευνασμού αποθρασύνει την Άγκυρα και μας οδηγεί σε νέες παραχωρήσεις;

Επίσης -και δεν είναι άσχετο, συνακόλουθο είναι- για ποιο λόγο η υπουργός Εξωτερικών δέχτηκε να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας ο τούρκος ομόλογός της Α. Γκιουλ στις 7 και 8 Δεκέμβρη; Δηλαδή λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα κρίνει πολλά για το ευρωπαϊκό μέλλον της Άγκυρας;

Πρόκειται ο τούρκος ΥΠΕΞ να προβεί σε κάποια χειρονομία καλής θέλησης σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά ή το Κυπριακό;

Ουδεμία τέτοια προσδοκία υπάρχει. Ίσα-ίσα η Άγκυρα σκληραίνει τη στάση της (τουλάχιστον φραστικά) και αυτό θα γίνεται πιο έντονο όσο θα πλησιάζουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επομένως εμείς μεν θα δώσουμε στην Τουρκία άλλοθι και πιστοποιητικά διάθεσης καλής γειτονίας, η δε Τουρκία θα τα πάρει, θα τα πιστωθεί και θα συνεχίσει να είναι αδιάλλακτη…

Ερώτηση Παπαθεμελή

Στο μεταξύ ο ανεξάρτητος βουλευτής Στ. Παπαθεμελής με ερώτησή του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, επικαλούμενος το σχετικό δημοσίευμα του «Π» και άλλο της «Ελευθεροτυπίας», αναφέρεται στις δηλώσεις Μπουγιουκανίτ, σύμφωνα με τις οποίες ζητήσαμε άδεια για να πετάξει μαχητικό αεροπλάνο μας πάνω από δικό μας εναέριο χώρο και επισημαίνει:

• «Θα επιθυμούσαμε όλα αυτά να ήταν αποκυήματα της νοσηρής φαντασίας του Μπουγιουκανίτ. Μας είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι κάποιοι, με τις οδηγίες τίνος άραγε, διακατεχόμενοι από απύθμενη επιπολαιότητα εν ονόματι των ψευδεπίγραφων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και της μόλις ανακαλυφθείσας ʽʽστρατιωτικής διπλωματίαςʼʼ, προέβησαν σ’ αυτήν την απίστευτη ενέργεια. Ρωτούμε τι πράγματι συνέβη».


Σχολιάστε εδώ