επί του πιεστηρίου

Πλησιάζουμε στο κρίσιμο διήμερο, 14 και 15 Δεκεμβρίου, των Βρυξελλών. Πάλι μόνοι θα μείνουμε. Αιώνες τώρα στο ίδιο μοτίβο. Γολιάθ και Δαβίδ. Δύσκολα φαίνονται τα πράγματα. Όμως έχουμε με το μέρος μας το δίκιο. Σίγουρα επομένως θα τα καταφέρουμε. Ευτυχώς που υπάρχει ο Τάσσος. Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορεί να μη βρεθούν μαζί.

Να δούμε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Γκιουλ που μας έρχεται θα κάτσει ήσυχος ή έχει στον νου του να ανάψει φωτιές στη Θράκη;

Επιτέλους ακούστηκε και κάτι το ουσιαστικό για το περιβόητο πανεπιστημιακό άσυλο. Το είπε ο πρώην υφυπουργός Νίκος Μπίστης. Το άσυλο δεν κινδυνεύει από την Αστυνομία, αλλά από τους κουκουλοφόρους. Αυτή δυστυχώς τη μεγάλη αλήθεια αρνούμαστε να την ψελλίσουμε…

Να ξαναγράψουν την ιστορία μας θέλουν. Έχω μια απορία. Η Τουρκία τη δική της την ξανάγραψε, διαγράφοντας π.χ. τους… άθλους του Κεμάλ Ατατούρκ; Οι Γάλλοι θα διαγράψουν τον Ναπολέοντα, οι αποικιοκράτες Άγγλοι τις κατακτήσεις τους σ’ όλο τον κόσμο και οι Ρώσοι την εποχή των τσάρων;

Ασφαλώς και όχι…

Εμάς έχουν στο μάτι. Η δική μας ιστορία τους ενοχλεί…

Είδαμε μια σύγκριση τιμών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, Τσεχίας, Σλοβενίας και Ουκρανίας, που είναι αρκετά φθηνότερες και η χώρα μας εμφανίζεται να είναι η πιο ακριβή. Μα αλίμονο αν η Ελλάδα ήταν φθηνή, αγαπητή «Καθημερινή», γιατί αυτό θα σήμαινε ότι το βιοτικό μας επίπεδο θα ήταν χειρότερο από της Ουκρανίας και δεν θα είχαν κανένα λόγο να έρχονται για δουλειά στην Ελλάδα οι Ουκρανέζες… που μας βλέπουν σαν τον παράδεισο…

Καλή και ωραία για διδασκαλία η… διατριβή περί μιας ελληνικής ΔΕΚΟ που διάβασε σε ημερίδα ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης. Αλλά τώρα αντιλήφθηκε τι συμβαίνει; Τόσα χρόνια δεν ζούσε στην Ελλάδα; Και το 1990 που ήταν, αν δεν κάνουμε λάθος, στην Εμπορική Τράπεζα, τα ίδια δεν συνέβαιναν; Από το όμορφο ανάγνωσμά του λείπει το πώς δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που ισχύουν σήμερα στις ΔΕΚΟ. Ποιοι επέτρεψαν να καλλιεργηθούν αυτές οι συνθήκες, ώστε στις λουξ καμπίνες να μένουν οι συνδικαλιστές; Και δυόμισι χρόνια που διοικεί τον ΟΤΕ, τι έκανε για ν’ αλλάξουν αυτά τα ανεπίτρεπτα που συμβαίνουν; Ωραία είναι η θεωρία και οι λόγοι δεν κοστίζουν… Η πράξη είναι εκείνη που θέλει κότσια… Κι απ’ ό,τι βλέπουμε δεν φαίνεται να τα διαθέτετε ούτε εσείς, κύριε Βουρλούμη… Εν πάση περιπτώσει, έστω και τώρα κάποιος έπρεπε να τα πει και ασφαλώς κάποιους θα ταρακουνήσουν και σίγουρα κάτι θα αλλάξουν.

Γράφτηκε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα καλύπτουν τις δαπάνες για προληπτικό ιατρικό έλεγχο (τσεκ απ, τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες, κ.λπ.). Καλά, οι αρμόδιοι υπουργοί και διοικητές των Ταμείων δεν έχουν μυαλό; Ίσα-ίσα, αυτές τις εξετάσεις θα έπρεπε να επιβάλλουν υποχρεωτικά σε όλο τον πληθυσμό, αρχίζοντας από το σχολείο, γιατί έτσι μπορούν να γλιτώσουν κόσμο και ταυτόχρονα να μην επιβαρυνθούν με τεράστια ποσά για νοσήλια, φάρμακα, συντάξεις κ.λπ. το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία από μια π.χ. μεσογειακή αναιμία, από τη γέννηση ενός παιδιού με πρόβλημα.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν, κύριε πρωθυπουργέ, τα ασφαλιστικά Ταμεία, με πρώτο το ΙΚΑ… Να υποχρεωθούν οι πολίτες από το σχολείο να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για τον εντοπισμό ασθενειών που μπορούν να προληφθούν. Κι αυτό ήδη γίνεται στο εξωτερικό…

Ένα ανέκδοτο έργο του φιλόλογου και ιστορικού συγγραφέα Γιώργου Γ. Αλυσανδράτου, «Επτανησιακός Ριζοσπαστισμός – Σχέδιο για δοκίμιο πολιτικής ιστορίας», κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Εταιρεία Κεφαλληνιακής Ιστορικής Έρευνας. Και όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο καθηγητής Γιώργος Ν. Μοσχόπουλος: «Ο Γιώργος Αλυσανδράτος είχε έναν εξωφιλολογικό έρωτα -μοναδική παρέκκλιση από το κύριο γνωστικό αντικείμενό του, τη νεοελληνική φιλολογία: αγάπησε με πολύ πάθος το πολιτικό κίνημα του ριζοσπαστισμού του 19ου αιώνα. Και αυτή η έκδοση είναι η ελάχιστη τιμή στη μνήμη του για όσα πολλά και ωραία πρόσφερε στα Επτάνησα και γενικότερα στο έθνος μας».

Στην έδρα του ΟΑΣΑ έχει προγραμματισθεί να μιλήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. Αυτή κι αν είναι επιτυχία.

Μετεγγραφές για το κόμμα κάνει η Ρηγίλλης. Αποφασίσθηκε ότι πρέπει να ενισχυθεί με νέο αίμα, έστω κι αν αποδυναμωθεί ο κυβερνητικός μηχανισμός.

Εμπόδια βάζει η τουρκική πρεσβεία σε Έλληνες που ζητάνε βίζα για να παραστούν στην επίσκεψη του Πάπα στο Φανάρι.

Αναβολή 60 ημερών δόθηκε στην εκδίκαση της προσφυγής του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ γιατί καθυστερεί η αναγνώρισή του.


Σχολιάστε εδώ