ΔΥΟ ΠΑΣΟΚ! Ένα στη Βουλή και ένα στη Χαριλάου Τρικούπη

Έτσι το τελευταίο διάστημα γίνεται αντιληπτή από ορισμένους βουλευτές μια προσπάθεια του Δημήτρη Ρέππα, ως γραμματέα του προεδρείου της ΚΟ, και του Χάρη Καστανίδη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, να παραμερίσουν τα υπόλοιπα κομματικά όργανα και να βάλουν «χέρι» και στο ΠΑΣΟΚ ως κόμμα, επιδιώκοντας, όπως διαβεβαιώνουν οι βουλευτές, να μειώσουν πολιτικά ορισμένα κομματικά στελέχη, όπως για παράδειγμα τον κ. Αθανασάκη, και να μετάσχουν οι ίδιοι στα κέντρα λήψης αποφάσεως, αποβλέποντας και στη διαρκή παρουσία τους δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου.

Είναι αλήθεια ότι ο Νίκος Αθανασάκης δεν πολυπάει αυτές τις άχαρες συνεδριάσεις στη Βουλή με τους συντονιστές. Είναι πολλοί οι βουλευτές, μιλούν συχνά με δημοσιογράφους, βγάζοντας ειδήσεις, και κατά κανόνα στις συνεδριάσεις αυτές τού βγαίνει κάθε φορά και ένα νέο… φασούλι και προσπαθεί στη συνέχεια να μπαλώσει τρύπες για να μην εκτεθεί ο Παπανδρέου…

Το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει πολλές συζητήσεις μεταξύ διαφόρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ήταν γνώστες αυτού του παρασκηνίου. Ο Χρήστος Παπουτσής, που όλες τις προηγούμενες ημέρες διάβαζε ρεπορτάζ εφημερίδων να τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να στήσει τον δικό του μηχανισμό δίπλα στον Παπανδρέου, με ανθρώπους όπως τη Μαριλίζα και τον Παναγιωτακόπουλο, είχε ενοχληθεί έντονα και έκανε παράπονα, γιατί θεωρούσε ότι όλα αυτά διαδίδονταν από ορισμένους συντρόφους του στη Βουλή που δεν μετέχουν σε στενά κομματικά όργανα και δεν βλέπουν συχνά τον Παπανδρέου για να τον… λιβανίζουν. Δόθηκαν όμως εκατέρωθεν εξηγήσεις και το κλίμα, προς το παρόν, βελτιώθηκε με ελάχιστες εσωκομματικές απώλειες.

Η συζήτηση προέκυψε γιατί ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούσαν ότι υπήρχε αντίθεση μεταξύ της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και της Χαριλάου Τρικούπη. Κάθε φορά που ανακοινωνόταν κάποια πρωτοβουλία από τη Χαριλάου Τρικούπη για τον κ. Παπανδρέου, οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Βουλής δημιουργούσαν ένα κλίμα ότι το μαθαίνουν τελευταίοι και πως δεν τους λαμβάνει υπόψη η Χαριλάου Τρικούπη, γενικώς καλλιεργούσαν ένα κλίμα γκρίνιας και δυσφορίας.

Αν πάλι ο κ. Παπανδρέου μιλούσε στη Βουλή και έβγαζε κάποια είδηση, παραπονιόντουσαν τα κομματικά στελέχη ότι ήταν εκτός παιχνιδιού.

Σ’ αυτήν την άτυπη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών (Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Χαριλάου Τρικούπη) είχε μπει, άθελά της ίσως, και η συνεργάτις του κ. Παπανδρέου, διευθύντρια της ΚΟ Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Πολλές φορές και λόγω του ρόλου της η κ. Βάρτζελη αναγκαζόταν να πάρει το μέρος των βουλευτών, που συχνά την επισκέπτονται στο γραφείο της για να της κάνουν παράπονα. «Με τους βουλευτές όμως δίνεις τη μάχη», αναφέρει η διευθύντρια του κ. Παπανδρέου, που εξαιτίας αυτών των ιδιαιτεροτήτων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών από τη Χαριλάου Τρικούπη. Έχει όμως ένα δίκιο αναμφισβήτητα από την πλευρά της:

Όταν διαβάζουν οι βουλευτές στις εφημερίδες περί ανανέωσης της ΚΟ και για καινούργια ονόματα, ηθοποιών, δημοσιογράφων, ποδοσφαιριστών και άλλων «μουράτων» υποψηφίων στις εκλογικές τους περιφέρειες, τι θα κάνουν οι ίδιοι; Δεν θα αντιδράσουν; αναρωτιέται. Και γι’ αυτό η κ. Βάρτζελη επιμένει λέγοντας ότι δεν πρέπει να διοχετεύονται τέτοιες υποθέσεις που μόνο κακό κάνουν στην ΚΟ και στην ψυχολογία των βουλευτών.

Τα στελέχη πάντως που διαδραματίζουν ρόλο στην ΚΟ επιδιώκουν για λογαριασμό τους τη συνεχή παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Βουλή, ώστε να μπορούν να ελέγχουν το παιχνίδι εξουσίας γύρω από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επωφεληθούν οι ίδιοι στη συνέχεια και να πλασαριστούν ως οι πλέον κολλητοί του Γιώργου, ώστε να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν.


Σχολιάστε εδώ