XΡΗΜΑτιστήριο

→ Με οριακή πτώση ξεκίνησε η προηγούμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 4.257,54 μονάδες σημειώνοντας υποχώρηση 0,07%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,06%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με άνοδο 0,21% και της μικρής επίσης με άνοδο σε ποσοστό 0,46%. Την επομένη επικράτησαν ελαφρώς ανοδικές τάσεις, με τον γενικό δείκτη τιμών να ενισχύεται κατά 0,51% στις 4.279,14 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 284,7 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση στην οποία επικράτησε θετικό κλίμα, καθώς οι επενδυτές τοποθετήθηκαν εκ νέου στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να ενισχυθεί κατά 1,10% κλείνοντας στις 4.326,39 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 156 ενισχύθηκαν, 99 υποχώρησαν και 122 παρέμειναν αμετάβλητες. Tην επομένη, με αιχμή του δόρατος τις τραπεζικές μετοχές, επικράτησαν ανοδικές τάσεις με τον γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 4.331,09 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,11% και τον τζίρο να ξεπερνά τα 342 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 31,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Από τους επιμέρους ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι μετοχές Επίλεκτος, Τεξαπρέτ και Φίντεξπορτ.

→ Οι όποιες αξιολογήσεις των προτάσεων για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προβληματίζουν, καθώς η περίφημη ειδική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών μόνο ανεξάρτητη δεν φαίνεται να είναι.

→ Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τη δημιουργία κοινών επενδυτικών χρηματιστηριακών λογαριασμών, αφήνει πολλά παράθυρα ανοικτά, καθώς δεν ξεκαθαρίζει τους όρους! Έτσι για να καταλάβουμε δηλαδή τυχόν διαφωνίες στις αγοραπωλησίες και τα χρηματικά υπόλοιπα των συμμετεχόντων στους κοινούς χρηματιστηριακούς λογαριασμούς, θα λύνονται στα δικαστήρια μεταξύ αυτών ή και των εκάστοτε ΑΧΕΠΕΥ;

→ Κύριε Καπράλο, αυτή είναι η χρηματιστηριακή διαφάνεια που ευαγγελίζεστε; Μια αγορά μικρών εταιρειών στην οποία δεν θα απαιτείται καν η δημοσίευση ενημερωτικών δελτίων; Αλήθεια, κύριε πρόεδρε, ποιος θα πάρει την ευθύνη στην περίπτωση που οι ζημιογόνες αυτές εισηγμένες απορροφήσουν κεφάλαια και στη συνέχεια βάλουν λουκέτο; Και κάτι ακόμα, επειδή το όραμά σας για κοινή βαλκανική πλατφόρμα απαιτεί πολλά χρήματα, πιστεύετε πράγματι ότι θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί την αντίστοιχη πανευρωπαϊκή των επτά διεθνών επενδυτικών τραπεζών;

→ Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Έπρεπε να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια για να καταλάβουν κάποιοι ότι τα ελληνικά νοικοκυριά επιβαρύνονται με τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη; Αν η λύση του προβλήματος περνά μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις εγχώριων ιδρυμάτων, ας γίνει και αυτό προς όφελος πάντα των καταναλωτών και των μικρομετόχων.

→ Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, οι θεσμικοί μιλούν για περιθώρια περαιτέρω ανόδου, ενώ το retail εμφανίζεται απρόθυμο να συμμετάσχει σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Αλήθεια, όλοι αυτοί οι «μεγάλοι» οι οποίοι εδώ και καιρό αγόραζαν μετοχές πού σκοπεύουν να τις ξεφορτώσουν;

→ Ποια η θέση του οικονομικού επιτελείου στις προτροπές των ιδιωτικών τραπεζών για μετανάστευση επενδυτικών κεφαλαίων σε αμοιβαία κεφάλαια φορολογικών παραδείσων; Έτσι, απλά και ωμά, προτείνουν φοροδιαφυγή χωρίς κανένας να τους βάζει φρένο!

→ Κάτι δεν μας πάει καλά με τις φετινές δηλώσεις του ΦΜΑΠ, καθώς, σε σχέση με το 2005, υστερούν σε αριθμό κατά περίπου 3.000. Γιατί άραγε;

→ Η συνήθης πρακτική του 2-1 επικράτησε και στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, καθώς δύο από τους συμβούλους προέρχονται από το εξωτερικό και μόλις ένας και μάλιστα τραπεζικός από τη χώρα μας.

→ Ποιοι να είναι οι λόγοι που παρά την αύξηση των κερδών της Emporiki Bank, τα αποτελέσματα των χρηματοοικονομικών της πράξεων ήταν αρνητικά κατά 0,3 εκατομμύρια ευρώ;

→ Οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των εισηγμένων εταιρειών καλά κρατούν. Νέο «θύμα» τους η εταιρεία Ελγέκα.

→ Μπορεί οι χρηματιστηριακές συναλλαγές τριμήνου να παρουσίασαν μείωση, τα κέρδη όμως εννεαμήνου της ΕΧΑΕ αυξήθηκαν κατά 118%! Με αυτές τις εξελίξεις, γιατί το ΔΣ του ΧΑ καθυστερεί να πάρει αποφάσεις για μειώσεις στην τιμολογιακή του πολιτική;

→ Επειδή πολλοί είναι αυτοί που ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν ή κάνουν ότι δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι εγγυήσεις-εξασφαλίσεις των κόκκινων κωδικών, τους μεταφέρουμε την άποψη ενός εκ των μαρτύρων υπεράσπισης στην πρόσφατη ποινική υπόθεση της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ. Όταν αγοράζουμε σακάκι με πιστωτική κάρτα τότε σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης, η εγγύηση-εξασφάλιση της εταιρείας που την εκδίδει είναι το ίδιο το σακάκι του οποίου η αξία μόνο φθίνει. Όταν αγοράζουμε μετοχές σε χρηματιστηριακό κωδικό-λογαριασμό, τότε σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης του υφιστάμενου χρέους, η εγγύηση-εξασφάλιση της εταιρείας που πιστώνει ή δανείζει είναι το ίδιο το χαρτοφυλάκιο, του οποίου η αξία είτε φθίνει είτε αυξάνεται. Ποια από τις δύο θεωρείτε ότι είναι καλύτερη εξασφάλιση-εγγύηση;

→ Δεν ξέρουμε σε ποιες μετοχές επενδύουν τα fund και οι offshore εταιρείες, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι το Δημόσιο περιλαμβάνει στο μετοχολόγιό του ΑΤΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ… κ.λπ. Κάτι θα ξέρει και αυτό, έτσι δεν είναι;

→ Μπορεί να είναι μικρή δεν παύει όμως να είναι αύξηση! Στο τέλος Σεπτεμβρίου τα υπόλοιπα δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες ανήλθαν στα 153 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε στο 18,7% από 18,1% που ήταν τον Αύγουστο.

→ Τα πήρε πίσω και έφυγε για αλλαγές, ο κ. Τσιτουρίδης, καθώς οι προκλητικές ρυθμίσεις-ρουσφέτια στους μεγαλοοφειλέτες προκάλεσαν το περί δικαίου αίσθημα.

→ Η λήξη των συμβολαίων και μόνο αυτή επέφερε μετακύλιση ανοικτών θέσεων ενισχύοντας έστω και φαινομενικά τους τζίρους στην αγορά των παραγώγων.

→ Εκεί στην Proton Bank ας μην πανηγυρίζουν τόσο για τα κέρδη τους, καθώς λόγω των πρόσφατων εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με εκείνα του 2005.

→ Αλήθειες και ψέματα με υπογραφή Γκαργκάνα! Μεταξύ άλλων, παραδέχθηκε ότι ορισμένες τράπεζες έχουν προβεί σε παραπλανητικές διαφημίσεις, αποδέχθηκε τη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων-δανεισμού, απέρριψε την ιδέα της λειτουργίας καρτέλ στο τραπεζικό σύστημα, δήλωσε αδυναμία ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

→ Τι σας λέγαμε; Οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών, ειδικά δε των κρατικά εποπτευόμενων, κρίνονται από τα οικονομικά αποτελέσματα και όχι από μικροπολιτικές σκοπιμότητες! Έτσι λοιπόν και η ΑΤΕbank κλείνοντας το στόμα των επικριτών της σημείωσε κέρδη μετά από φόρους τα οποία διαμορφώθηκαν στα 100,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 97,6% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

→ Με προμήθειες και αμοιβές που ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως, πώς να μην κάνουν τα κυβερνητικά χατίρια, ακόμα και τα στραβά μάτια, αν χρειαστεί; Για τους περίφημους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων ο λόγος!

→ Ευχαριστούμε την ΕΥΔΑΠ για την επιστολή-απάντηση σε σχετικό άρθρο μας, καθώς εκ παραδρομής αναφερθήκαμε στην εν λόγω εταιρεία, όταν είναι γνωστό ότι η μηνυτήρια αναφορά των εργαζομένων αφορούσε τη διοίκηση της ΕΥΑΘ! Ελπίζουμε το μικρό αυτό μπλέξιμο να μην αποτελέσει προάγγελο ανάλογων εξελίξεων…

→ H ενίσχυση κερδών από πώληση παγίων δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να καυχιούνται οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών, έτσι δεν είναι κύριοι των Πλαστικών Θράκης;

→ Τι και αν οι ακάλυπτες επιταγές τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 5,25%, τα φέσια αγγίζουν πλέον το εξωφρενικό πόσο των 1,2 δισ. ευρώ και αυτό από μόνο του λέει πολλά.

→ Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, σε περίπτωση συγχώνευσης δύο ή περισσοτέρων εταιρειών, σε νομικό πρόσωπο το οποίο λειτουργεί ως εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, δεν υφίσταται θέμα φορολόγησης της υπεραξίας των ακινήτων! Γιατί παρακαλώ;


Σχολιάστε εδώ