Χρυσό μετάλλιο στον αντιαμερικανισμό η Ελλάδα

Τα πρωτεία του κινήματος …ανυπακοής στη νέα αυτοκρατορία τα κρατά ο ελληνικός λαός, που με πολύ υψηλότερα ποσοστά από οποιονδήποτε άλλο λαό αμφισβητεί ριζικά τις αμερικανικές προθέσεις! Τα ποσοστά μάλιστα με τα οποία κάθε χρόνο αποδοκιμάζει την αμερικανική πολιτική μεγαλώνουν σταθερά!

Η έρευνα θέτει συγκεκριμένα πέντε ερωτήματα. Το πρώτο αφορά τον ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια ειρήνη. Η πλειονότητα των πολιτών των 63 χωρών εκτιμά ότι ο ρόλος των ΗΠΑ δεν είναι θετικός στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης καθώς το 44% του συνόλου δηλώνει ότι ο ρόλος τους είναι αρνητικός, ενώ μόνο το 31% τον κρίνει ως θετικό. Το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών απόψεων παρουσιάζεται στην Ελλάδα, όπου το 87% όσων ερωτήθηκαν έκριναν ως αρνητικό το ρόλο των ΗΠΑ. Να σημειωθεί πως το 2004 το ποσοστό εκείνων που έκριναν τον ρόλο των ΗΠΑ ως αρνητικό ήταν 80%. Στο δεύτερο ερώτημα που αφορούσε την καταπολέμηση της φτώχειας το 38% των πολιτών που ρωτήθηκαν δήλωσε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ είναι αρνητικός, ενώ θετικό τον έκρινε το 30%. Και εδώ ανάμεσα στις χώρες με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αρνητικών απαντήσεων πρώτη είναι η Ελλάδα, όπου το 80% των πολιτών κρίνει το ρόλο των ΗΠΑ ως αρνητικό, ενώ δύο χρόνια πριν μόνο το 70% απ’ όσους ρωτήθηκαν στην Ελλάδα έδωσε την ίδια απάντηση.

Το τρίτο ερώτημα εξέταζε την άποψη της διεθνούς κοινής γνώμης για τον ρόλο των ΗΠΑ στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα πρωτεία εδώ τα κρατούν οι Ελβετοί, οι Γερμανοί, και οι Γάλλοι, ενώ οι Έλληνες και οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου ακολουθούν κρίνοντας ως αρνητικό τον ρόλο των ΗΠΑ κατά ένα ποσοστό 78%. Το 2004 αρνητική απάντηση είχε δώσει το 70% των ερωτώμενων. Σε ό,τι αφορά τον επονομαζόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, που ήταν και το τέταρτο ερώτημα, οι Έλληνες κατά 78% κρίνουν ως αρνητικό τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ, ενώ το 2004 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 68%. Περισσότεροι τέλος είναι οι Έλληνες που εκτιμούν ως αρνητικό τον ρόλο των ΗΠΑ στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από 57% το 2004 σε 63% φέτος.

Από τα παραπάνω -πέρα για πέρα αξιόπιστα- στοιχεία προκύπτει ένα κρίσιμο ερώτημα: Πως είναι δυνατό οι κοινωνίες όλο και περισσότερο να συνειδητοποιούν τον καταστροφικό ρόλο των ΗΠΑ σε κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής, από το περιβάλλον μέχρι την ασφάλεια, και την ίδια ώρα οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά και οι κάθε λογής διαμορφωτές της κοινής γνώμης όλο και συχνότερα να ταξιδεύουν στην Ουάσινγκτον για να υποβάλουν τα σέβη τους και να πάρουν το χρίσμα τους;

Τελικά, σε ποιον λογοδοτούν;


Σχολιάστε εδώ